Linkuri accesibilitate

Președintele SUA, Joe Biden, se întâlnește la Bruxelles cu oficialitățile UE


Președintele SUA, Joe Biden, la Bruxelles
Președintele SUA, Joe Biden, la Bruxelles

Președintele SUA, Joe Biden, se întâlnește marți, 15 iunie, la Bruxelles, cu șeful Consiliului European, Charles Michel, și cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a discuta despre comerț, schimbările climatice și crearea unui front comun în fața pozițiilor tot mai agresive ale Rusiei și Chinei.

Se așteaptă ca cele două părți să pledeze pentru revitalizarea relației transatlantice, după ani tensionați sub administrarea fostului președinte american Donald Trump.

Se va încerca totodată soluționarea unor dispute comerciale, cum ar fi cea privind Airbus și Boeing, care durează de 17 ani, părțile acuzându-se de subvenționarea ilegală a producătorilor lor de aeronave. Se speră la atingerea unei înțelegeri în această chestiune, luna viitoare, potrivit unor surse diplomatice.

O problemă mai dificilă sunt tarifele de 25% la oțel și 10% la aluminiu, impuse UE de președintele Trump și altor parteneri apropiați în 2018. Bruxellesul a ripostat cu contra-tarife în valoare de 2,8 miliarde de euro pentru produse americane emblematice, cum ar fi bourbon whiskey, blugi și motociclete Harley-Davidson. Declarația finală va încerca să ofere un calendar pentru soluționarea litigiului, dar diplomații americani au fost reticenți să treacă o dată concretă pe hârtie.

După participarea la summitul G7 din Marea Britanie și cel al NATO la Bruxelles, Biden încearcă să adune un sprijin european cât mai larg pentru eforturile de a contracara acțiunile Rusiei, înaintea întâlnirii sale cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, la Geneva, pe 16 iunie. Potrivit oficialităților UE, Bruxellesul nu dorește să submineze unitatea occidentului demonstrată la summiturile G7 și NATO. Totodată, blocul celor 27 de state este profund divizat în abordările față de Rusia, care este cel mai mare furnizor de gaze naturale în UE și are un rol-cheie în chestiuni internaționale cum ar fi acordul nuclear cu Iranul și conflictele din Siria și Libia.

XS
SM
MD
LG