Mădălin Necșuțu a realizat pentru veridica.ro o sinteză a programelor principalelor partide care intră în competiția de la parlamentarele din 11 iulie din Republica Moldova.
Jurnalistul observă că programe politice în adevăratul sens al cuvântului au prezentat doar Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr. Ambele vizează o guvernare pro-europeană și o dezvoltare a țării „în tandem” cu Uniunea Europeană având, în cazul PAS, România drept „principal partener de dezvoltare”. Necșuțu remarcă în documentul programatic al PAS absența oricărei referiri la retragerea trupelor ruse din Transnistria, ceea ce nu e valabil și pentru programul PPDA. Blocul Electoral al Socialiștilor și Comuniștilor, din care fac parte Partidul condus de Igor Dodon și cel condus de Vladimir Voronin, vin cu orientare clară pro-rusă, mizând pe nostalgia epocii sovietice. „Federația Rusă este cel mai sincer prieten și cel mai de încredere partener strategic al nostru”, scrie în partea de document redactată de Igor Dodon, în timp ce poziția apăsat anti-NATO și românofobă i-a fost lăsată lui Vladimir Voronin. Partidele legate de marii oligarhi – Partidul Nostru și Partidul Șor – nu au lansat programe, ci declarații de câte o pagină. Ambele au orientare pro-rusă și tipic sovietic al promisiunilor. „Viziune populistă anti-sistem, cu o imagine de Robin Hood de tip sovietic” în cazul lui Usatîi, care nu s-a obosit nici măcar să pună pe hârtie date la zi. Produsul Intern Brut al țării este greșit, 6,5 miliarde de dolari, el fiind de fapt de 11,97 de miliarde de dolari. La partidele unioniste, Mădălin Necșuțu găsește locul să semnaleze că Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) nu merge la Chișinău cu teza anti-europeană folosită la București, ci dimpotrivă. „Constanta rămâne (însă) doar doza de populism”.
Noua vâlvă legată de un „kuliok” încasat de Igor Dodon (prin avocat) pentru achitarea lui Veaceslav Platon este relatată tot de Necșuțu, pe G4Media. Articolul citează declarațiile celor doi avocați suspectați că ar fi schimbat între ei „kuliok”-ul, precum și reacția președintelui Maia Sandu la vestea achitării lui Platon.
Iulian Chifu, pe blogurile Adevărul, și Sabina Fati, pentru Deutsche Welle, enumeră reușitele României la summit-ul NATO de la Londra. Principalele puncte pe care România a reușit să le introdusă pe agenda reuniunii, ca și în documentul final, sunt detaliate de analiști. Chifu e de părere că summit-ul s-a desfășurat într-o atmosferă relaxată, „de familie”, fără tensiunile din epoca Trump, și că președintele american Joe Biden a avut o prestație deasupra oricăror suspiciuni formulate mai demult legat de vârsta sa și de capacitatea sa de conducere.
Referitor la întrevederea Putin-Biden de la Geneva, Valentin Bolocan scrie în Adevărul că ea urma déjà să aibă pe agendă obsesia Rusiei față de baza de la Deveselu. Articolul prezintă în detaliu investiția militară americană în România și îl citează pe ambasadorul rus Valeri Kuzmin, nemulțumit că nu a fost invitat niciodată, precum alți ambasadori acreditați la București, să viziteze baza militară NATO care găzduiește scutul antirachetă.