Linkuri accesibilitate

Belarus: jurnalistul de opoziție Roman Protasevici și iubita sa, mutați în arest la domiciliu


Disputatul președinte belarus Alexandr Lukașenka, Minsk, 24 iunie 2021.
Disputatul președinte belarus Alexandr Lukașenka, Minsk, 24 iunie 2021.

Jurnalistul Roman Protasevici și iubita sa, Sofia Sapega, arestați după ce autoritățile din Belarus au forțat aterizarea la Minsk a avionului Ryanair în care se aflau, au fost mutați din închisoare în arest la domiciliu.

Dmitri Protasevici – tatăl jurnalistului - a declarat pentru BBC pe 25 iunie, că nu este sigur de ce autoritățile au făcut această mișcare, adăugând „poate că este parte dintr-un joc politic”.

"Avocatul nu spune nimic, autoritățile nu spun nimic", a adăugat Protasevich.

"Dacă măsura de reținere este modificată, aceasta este o îmbunătățire a condițiilor lor de viață. În caz contrar, nu știm ce se va întâmpla”.

Avocatul lui Sapega, Anton Gașinski, a declarat pentru Current Time TV că a fost informat că părinții clientului său s-au întâlnit cu fiica lor pe 24 iunie.

„Ieri (24 iunie) părinții Sofiei s-au întâlnit cu ea. Întâlnirea a avut loc într-un restaurant, sub pază, deoarece arestul la domiciliu implică prezența unei escorte", a spus Gașinski.

Gașinski a declarat că este de părere că transferul lui Sapega în arest la domiciliu a fost legat în primul rând de o întâlnire de luna trecută între președintele rus Vladimir Putin și liderul autoritar al Belarusiei, Alexandr Lukashenka la Soci.

Anterior, tatăl vitreg al lui Sapega a declarat pentru BBC că fiica sa a fost mutată în arest la domiciliu și că locuiește singură într-un mic apartament din Minsk.

„Suntem în stare de șoc”, a spus la BBC, Serghei Dudich.

Pe 23 mai, autoritățile din Belarus au deturnat un o cursă comercială Ryaniar, care zbura pe ruta Atena-Vilnius, pe aeroportul din Minsk, sub pretextul unei amenințări de securitate.

Multe țări au calificat ulterior actul drept „piraterie de stat”. După aterizarea avionului, forțele de ordine i-au arestat imediat pe Protasevici, un blogger de opoziție, și pe iubita acestuia.

La 24 iunie, Uniunea Europeană a impus noi sancțiuni care vizează sectoare cheie ale economiei din Belarus și sursele majore de venituri pentru regimul Lukașenka, ca răspuns la incident.

Regimul lui Lukașenka a fost sub presiune internațională de când a lansat o represiune brutală împotriva opoziției politice și a mass-mediei independente în urma controversatelor alegeri prezidențiale din august 2020.

Protestatarii au spus că alegerile au fost trucate, în timp ce UE, Statele Unite și alte țări au refuzat să recunoască rezultatele oficiale ale votului și nu consideră că Lukașenka este liderul legitim al țării.

XS
SM
MD
LG