Linkuri accesibilitate

Ultimele trupe europene au plecat din Afganistan. Retragerea americană se încheie în scurt timp


Ultimii militari germani, reveniți din Afganistan, baza militară Wunstorf, Germania, 30 iunie 2021.

Ultimele trupe germane, italiene și nord-macedonene s-au întors acasă din Afganistan, punând capăt unei misiuni militare internaționale de aproape 20 de ani. Coaliția internațională condusă de Statele Unite a convenit în aprilie să pună capăt misiunii sale , în care mai erau angrenați 9.600 de militari, asta după ce președintele Joe Biden anunțase că retragerea trupelor americane se va încheia pe 11 septembrie, marcând astfel și 20 de ani de la atacurile teroriste din Statele Unite care au dus la lansarea intervenției din Afganistan împotriva regimului Taliban.

Se așteaptă însă ca retragerea ultimelor forțe americane să se încheie mult mai devreme, potrivit Reuters, chiar în câteva zile.

Pe loc vor rămâne circa 650 de militari care vor asigura securitatea personaluli diplomatic de la ambasada din Kabul și aeroportul din oraș.

Luptele dintre milițiile Taliban și forțele guvernamentale, susținute de alianța internațională, s-au intensificat în ultimele luni, pe fundalul retragerii trupelor străine.

Pentagonul estimează că milițiile Taliban controlează în acest moment peste 80 de centre regionale și există temeri că ar putea izbucni un nou război în Afganistan odată cu plecarea ultimilor militari străini.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG