Linkuri accesibilitate

Profesorii se pregătesc de un nou an pandemic - online


Învățatul de la distanță a scos la iveală nu doar faptul că mulți copii nu-l pot practica din cauză că nu au computer sau alte echipamente, dar și din cauză că noile tehnologii pun în dificultate multe cadre didactice. Să ridice mâna cine știe să-și seteze fără probleme tableta pentru conversații pe Zoom cu zeci de copii odată, iar după asta să le și predea lecția, fără să-i crape obrazul că până și cei dintr-a cincea se pricep mai bine la aplicații și umblatul pe net! Așa încât, vara aceasta, ministerul Educației continuă să îi învețe pe dascăli ce au de făcut, în caz că lecțiile de la distanță revin.

Profesorii se pregătesc de un nou an pandemic - online
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:42 0:00
Link direct

O eventuală chestionare a pedagogilor despre activitatea școlilor pe timp de pandemie ar arăta că majoritatea sunt adversarii studiilor online. O spun manageri de instituții și reprezentanți ai direcțiilor raionale de învățământ, în opinia cărora experiența învățatului la distanță nu poate fi considerată un eșec, dar nici nu este o practică care să aducă rezultate pe potriva efortului.

În vara anului trecut, ministerul educației a organizat instruiri pentru cadrele didactice pe care îi punea în dificultate până și deschiderea unui program pe calculator, inclusiv pentru cei cu un nivel mediu și avansat. De săptămâna viitoare, în acest proces - numit alfabetizare digitală - vor fi incluși și educatorii, urmând ca la nivel de raion și instituții să fie identificați dascălii care mai au nevoie de pregătire.

La Telenești, sunt 22 de cadre didactice pentru care împrietenirea cu clasa virtuală a fost mai anevoioasă, spune Alina Pascaru, șefa direcției raionale de educație:

Mai avem și cealaltă parte – cine se conectează, siguranța online...

„O grupă, ar fi cam cei care au revenit în mediul academic după o pauză, restul sunt persoane care au o vârstă mai înaintată, care, mai greu cumva au asimilat. Este un pic mai complicat cu cei care au o vârstă mai înaintată, dar asta este. Vă dați seama, formatorul trebuie să se apropie de fiecare în parte, să îi arate fiecare etapă, cum se deschide, pe care opțiune trebuie să apeși mai departe, cum să ajungi unde ai nevoie. Și trebuie foarte atent, că noi mai avem și cealaltă parte – cine se conectează, siguranța online.”

Dacă la începutul pandemiei învățatul online era mai mult pe dibuite și profesorii erau puși în situația să organizeze ora în timp ce copiii se conectau de pe diferite platforme, la doi ani distanță, procesul ar fi acum mult mai bine organizat, se arată încrezătoare, Alina Pascaru.

În majoritatea instituțiilor rămâne însă valabilă nevoia unor instruiri suplimentare, crede Tamara Macari, directoarea liceului din satul Cărpineni:

„Copiii sunt mai descurcăreți în utilizarea tehnologiilor, ei nu au această rezervă în fața noului, pe când maturul este cumva mai complexat, îi este frică să apese pe o tastă, dacă șterge, dacă nu face corect și iată de aici apare cumva o inhibiție. Am avut o situație în august, 2020 când două cadre didactice au venit și au spus că pleacă din sistem fiindcă nu au de gând să lucreze la distanță. Și prin discuție, convingere, explicare și după ce au încercat, au rămas să lucreze.”

După ce au încercat, au rămas să lucreze...

Lecțiile virtuale, deși mai puțin apreciate de elevi, dascăli și părinți, au arătat cât de mult mai au de însușit cei din educație într-o perioadă dominată de tehnologiile informaționale, sugerează Gulnara Grigoriev, șefa direcției educație Dondușeni. Profesoara de fizică crede că ține și de responsabilitatea fiecărui pedagog, să caute soluții pentru a fi în pas cu cerințele timpului:

„Știți că am depistat laboratoare electronice virtuale despre care nu știam că există, spre rușinea mea, până la pandemie. Când am fost pusă în fața faptului că nu pot să le arăt pe degete cum se construiește un circuit electric, am căutat soluții. Nu poți cunoaște până nu înveți și consider că și în continuare profesorii trebuie să-și aprofundeze cunoștințele în acest domeniu. Fie centralizat, fie la nivel de raion, la nivel de instituție sau personal să se dezvolte, dar nu putem merge înapoi și rămâne la nivel la care am fost.”

Responsabilii din educație spun că n-au înregistrat restanțe la ore din cauza că profesorii nu ar fi fost pregătiți, mai degrabă au fost situații în care copiii nu au fost prezenți la lecțiile online. Cel mai invocat motiv a fost lipsa unui dispozitiv de pe care să se conecteze la internet. Reprezentanți ai direcțiilor de învățământ dau asigurări că problema a fost rezolvată de curând, pentru că școlile au primit calculatoare de la minister, pentru a putea include toți copiii în eventualitatea studierii la distanță.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG