Linkuri accesibilitate

Cazurile „Damir” și „Platon”, în ajun de alegeri


Procurori și ofițeri de securitate au desfășurat miercuri percheziții la sediul unei companii atribuite lui Veaceslav Platon și au reținut un apropiat de-al său, într-un dosar de pretinsă filare a unei judecătoare de la Curtea de Apel Chișinău. Zilele trecute, oamenii legii l-au arestat pe Dorin Damir, finul fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, precum și doi șefi de poliție, acuzați de „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”. Unii observatori au presupus că acțiunile judiciare pe cele două dosare nu ar fi întâmplătoare, iar activizarea procurorilor au legătură cu alegerile de duminică.

Cazurile „Damir” și „Platon”, în ajun de alegeri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:12 0:00
Link direct

Cele două instituții care au desfășurat percheziții și rețineri – Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și Serviciul de Informații și Securitate – s-au limitat în a comunica telegrafic informații din dosare, fără a da nume, iar în presă s-au strecurat și unele detalii.

Astfel în cazul lui Dorin Damir, personaj apropiat oligarhului Vladimir Plahotniuc și fin de cununie al acestuia, s-a aflat că fusese angajat, între 2017 și 2019 al fostei Direcții Misiuni Speciale a MAI, că avuse o identitate fictivă, cu alte acte de identitate, „pentru efectuarea investigațiilor”. Potrivit „Ziarului de Gardă”, pretinsa aparență a lui de angajat al poliției îi permitea accesul la acte clasificate. Această anchetă penală fusese inițiată jumătate de an în urmă, mai scrie publicația.

Dorin Damir, care a fost plasat în arest, neaga acuzațiile ce i se aduc.

Nu este clar și nu este explicat de ce nu s-a întâmplat asta cu doi ani în urmă...
Alina Radu

De ce procurorii au făcut public acest dosar anume acum, se întreabă Alina Radu, directoarea „Ziarului de Gardă”.

„Dacă ne uităm peste materialele apărute acum în dosarul Damir nu este clar și nu este explicat de ce nu s-a întâmplat asta cu doi ani în urmă, cu un an în urmă, cu jumătate de an în urmă. Deci nu au existat niște argumente de ce acum și atunci este evident că una din presupuneri e ca să se adauge mai multă gălăgie și haos în săptămâna preelectorală și desigur să se pună niște accente. Este evident că unii oameni vor să își aștearnă câte ceva pentru după alegeri, unii funcționari, totul se face în grabă ca să-și asigure o trambulină pentru perioada de după alegeri”.

În celălalt dosar în care sunt vizați apropiați ai lui Veaceslav Platon, presa a dedus că miercuri ar fi fost reținut fostul polițist Vitalie Burlacu, care apare în imaginile de la descinderi și care a fost condamnat și ulterior achitat în dosarul coruperii deputaților. Platon, devenit în această campanie electorală jucător activ, din poziția de reprezentant al singurului candidat independent înscris în cursă, a negat că ar avea legătură cu presupusa filare a judecătoarei Curții de Apel, dar totodată a sugerat că prin intermediul procurorilor președinta Maia Sandu „i-ar transmite salutări”.

În luna iunie oamenii legii au reținut cinci alți complici pe acest caz, precizează, într-un răspuns oferit Europei Libere, reprezentanți ai PCCOCS. „Acțiunile Procuraturii derivă din probele acumulate, în scopul contribuirii la înfăptuirea justiției, în strictă conformitate cu legea”, a mai fost reacția la întrebarea dacă cele două anchete penale făcute publice în ultimele zile au legătură cu alegerile.

Juristul Iulian Rusu, director adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, admite că acțiunile judiciare ale procurorilor și ofițerilor SIS au coincis cu ultima sută de metri a campaniei electorale. Cele două dosare ar putea fi chiar legate, deocamdată dovezile nu ar fi la vedere, este de părere Iulian Rusu.

„Impresia mea e că exercițiul acesta de filaj și implicarea lui Damir oarecum sunt legate, dar asta e mai degrabă o presupunere, pentru că organele de urmărire penală au menționat că nu dezvăluie mai multe informații pentru a nu prejudicia mersul anchetei”.

Indiferent dacă acțiunile instituțiilor statului ar urmări sau nu indirect implicarea în alegeri, există riscul, afirmă Iulian Rusu, ca cetățeanul chemat la urne peste câteva zile să pună în context electoral informațiile recepționate recent. Mai ales că la mijloc sunt două personaje controversate care au influențat decizii importante în ultimele două decenii. Iar în cazul lui Veaceslav Platon, pus în libertate de curând, s-au acumulat multiple suspiciuni în timp nu doar la adresa lui, dar și referitoare la eficiența actului de justiție și funcționalitatea statului.

XS
SM
MD
LG