Partidul Acțiune și Solidaritate fondat de președinta Maia Sandu a spus că este gata să anunțe viitorul guvern, după ce vor fi validate rezultatele alegerilor parlamentare anticipate de duminică, la care a obținut o victorie covârșitoare. Chiar și după alegeri, liderul PAS, Igor Grosu, a făcut încă o promisiune: să asculte în continuare vocea alegătorilor. Aproape 775 de mii de alegători, sau aproape 53% din cei care au participat la vot, au votat duminică pentru PAS, oferindu-i 63 de mandate în parlamentul cu 101 locuri. În timp ce Blocul pro-rus al comuniștilor și socialiștilor a primit o lovitură, președinta Maia Sandu se va putea sprijini pe o majoritate solidă pentru a-și îndeplini promisiunile de la prezidențialele de anul trecut, axate mai ales pe combaterea corupției și integrarea europeană.
Liderul PAS, Igor Grosu, a declarat azi că formațiunea sa are pregătită nu doar garnitura guvernamentală, ci și patru priorități pentru viitorul program, de la curățarea justiției și a instituțiilor până la valorificarea sprijinului european pentru relansarea economică, după ce președinta Sandu a vorbit și ea aseară, imediat după vot, despre câțiva pași absolut necesari.
„Avem pregătită garnitura guvernamentală și suntem gata să numim un nou guvern și să prezentăm publicului un program de guvernare pe următorii patru ani”, a spus Igor Grosu azi, în prima conferință de presă de după victoria de duminică, neuitând și de promisiunea din campanie legată de pensii: „Reafirmăm angajamentul nostru de a ridica pensia minimă la 2 mii de lei.”
„Voi face tot ce-mi stă în puteri pentru ca oamenii să poată să voteze mai ușor, fără presiuni și fără corupție”, a afirmat la rândul ei președinta Maia Sandu, în intervenția de aseară, adăugând că R. Moldova trebuie să scape de instituții ce ignoră legea, cum crede că s-a dovedit a fi CEC.
În timp ce PAS își proiectează pașii imediați de după victorie, o întrebare pe care și-o pun observatorii e dacă formațiunea câștigătoare e conștientă de cât de mare îi este responsabilitatea. Ideea lor e că, cu o majoritate în mâini ca cea obținută duminică, PAS nu va avea nici o scuză pentru eventuale viitoare eșecuri. Pe lângă întrebări, analiștii avansează și sugestii, de exemplu cea ca ar fi o greșeală dacă PAS i-ar ține departe de actul guvernării pe cei din Platforma DA – neintrată în legislativ - care și-ar fi demonstrat cu adevărat valoarea.
Socialiștii au declarat, pe de altă parte, că nu se tem să intre în opoziție, după ce nici coalizarea cu comuniștii nu le-a adus un rezultat prea bun în alegeri, blocul lor acumulând ieri de aproape două ori mai puțin ca PAS:
„Aceasta este democrația. Noi vom fi în opoziție. Eu am fost în opoziție inclusiv în mandatul de președinte, timp de trei ani”, a spus, în fața eșecului de duminică, Igor Dodon.
„Noi vom sta la paza integrității și suveranității – dacă se vor depăși unele limite, vom reacționa prompt”, a adăugat el în aceeași conferință în care a lăsat să se înțeleagă că formațiunea sa nu va contesta rezultatele, și nici nu va organiza deocamdată proteste.
Aflat la o primă încercare de a-și aduce formațiunea sa în legislativ, Renato Usatîi și-a anunțat azi demisia din funcția de edil de Bălți, după ce rezultatul de duminică nu doar că l-a lăsat sub pragul electoral, ci l-a plasat mai jos chiar și în Bălți, unde anterior învinsese în mai multe curse locale.
Motive de satisfacție, pe de altă parte, au cei care au prevestit, prin sondaje, majoritatea obținută în alegeri de partidul pro-prezidențial. Sunt două organizații ale societății civile care au făcut-o - WatchDog și IPP – și ambele s-au confruntat de-a lungul campaniei cu acuzația de manipulare în favoarea PAS, inclusiv ieri, când au publicat un exit-poll ce arăta același partid ieșit în față.
O concluzie de azi a sociologilor e că, duminică, PAS a învins totuși nu atât urmare a mobilizării pe flancul pro-vestic, cât mai ales din lipsa mobilizării pe partea pro-estică de electorat.