Linkuri accesibilitate

Angela Grămadă: „Moldova este republică parlamentară și prima figură în stat nu este președintele țării, ci premierul țării”


Angela Grămadă
Angela Grămadă

Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova și lider al Partidului Socialiştilor a felicitat-o ieri pe Maia Sandu pentru rezultatul obţinut la alegerile parlamentare anticipate de duminică. Partidul Acţiune şi Solidaritate, care o susține pe președinta Maia Sandu, a câştigat 63 de mandate. De asemenea, Dodon a precizat că socialiștii împreună cu comuniștii, alături de care a candidat, vor face o opoziţie „profesionistă” şi „responsabilă”, arătând că este necesar ca noul Parlament şi noul Guvern să se apuce imediat de lucru. Angela Grămadă, preşedinta Asociaţiei „Experţi pentru securitate şi afaceri mondiale” din București se referă la acțiunile care urmează după alegeri.

Interviu cu Angela Grămadă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:17:25 0:00
Link direct

Angela Grămadă: „Următorul pas este convocarea ședinței parlamentului și inițiativa de a prezenta echipa guvernamentală, cea pe care a promis-o dl Grosu. Aceștia ar fi pașii următori logici de urmat de către Partidul Acțiune și Solidaritate, mai ales că ei trebuie să acționeze foarte și foarte rapid în sensul îndeplinirii acelor promisiuni pe care le-au făcut nu doar în campania electorală, dar anterior campaniei electorale.”

Europa Liberă: Dl Grosu asta a și promis, în cadrul unei conferințe de presă, că imediat după ce vor fi validate mandatele și va fi creat un nou cabinet de miniștri, atunci priorități trebuie să rămână reformarea justiției, astfel încât judecătorii să aibă posibilitate să confiște averea care nu va putea fi justificată și recuperarea miliardului. A mai promis atragerea investițiilor și fondurilor europene, sunt așteptate cele 600 milioane de euro din partea Uniunii Europene, a mai promis majorarea pensiei minime până la 2.000 de lei și diminuarea cheltuielilor în cadrul instituțiilor statului. În cât timp ar putea ei să livreze primele rezultate?

Din păcate, reforma justiției poate dura...

Angela Grămadă: „Dacă ne uităm pe așteptările pe care le au locuitorii din Republica Moldova, atunci aceste rezultate ar trebui să fie livrate foarte rapid. Din păcate, reforma justiției poate dura și poate dura nu neapărat 6 luni sau un an de zile, reforma justiției poate dura mult mai mult timp, pentru că aici e o problemă cronică, e o problemă sistemică și reformarea instituțiilor statului, inclusiv a domeniului justiției necesită ceva timp. Chiar dacă putem spune că avem legislație foarte avansată, că au fost create anumite instituții, vedem cu toții că aceste instituții nu sunt funcționale și nu oferă niciun fel de reziliență statului ca să poată să-și promoveze interesele naționale și interesele de securitate. Asta ar putea să însemne că trebuie să așteptăm, trebuie să avem răbdare. Pe de altă parte, este nevoie de a livra anumite rezultate până în iarna acestui an, pentru că urmează o perioadă destul de complicată pentru mai mulți cetățeni care au veniturile diminuate. Și atunci, promisiunile pe care le-au făcut cei din echipa PAS în campania electorală ar trebui să devină o realitate, chiar dacă unele dintre aceste mesaje au putut fi suspectate de un oarecare populism sau de o oarecare argumentare fără argumente, în sensul că prezentarea lor, dar fără argumente neapărat economice în spate, care să fie valide, care să permită, într-adevăr, ca această concentrare de promisiuni electorale să fie transformată în realitate pentru locuitorii din Republica Moldova. Vom vedea cum vor fi folosiți acei bani promiși de Uniunea Europeană ca asistență pentru economia Republicii Moldova, pentru că, dacă aș fi în locul celor de la PAS, eu mi-aș forma un sistem foarte bun de evidență și de monitorizare a cheltuielilor nu neapărat ale celor doar din bugetul statului, pentru că aici este obligatoriu acest lucru, dar aș pune la punct un sistem de monitorizare a banilor care vin din afară și aș comunica foarte clar cetățenilor despre ceea ce se întâmplă cu acești bani, ca să fim siguri că nu ni se promite ceva ce nu poate fi realizat – asta unu la mână și doi la mână – să știe clar cetățeanul cum au fost folosiți acești bani și care au fost transformările calitative care au urmat după.”

Europa Liberă: Ce comportament vor avea cei din opoziție? Pe moment, liderul socialiștilor, Igor Dodon, atrage atenția că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, care va fi în opoziție, va urmări foarte atent ca acei de la guvernare să-și îndeplinească promisiunile electorale și cu pensiile, și cu salariile, și că s-a împăcat cu gândul și chiar a felicitat PAS-ul cu această victorie zdrobitoare, obținută în alegerile de duminică, menționând că oamenii și-au dorit schimbarea și au obținut-o. Și felicitările s-au îndreptat către Maia Sandu pentru rezultatul obținut.

Angela Grămadă: „Eu am ascultat discursul dlui Dodon și am văzut acea mențiune despre faptul că vor fi cea mai bună opoziție în această țară și că această eficiență a lor vine din experiența pe care o au, doar că sunt sceptică în privința lecțiilor pe care le-a învățat dl Dodon și nu cred că acesta se va transforma neapărat într-o poziție eficientă, din simplul motiv că, chiar și atunci când a fost în opoziție anterior, el a și menționat perioada 2009-2019, adică aproape un deceniu, el a încercat să joace, așa cum ne spune el, de fiecare dată strategic și să încerce să distorsioneze mesaje, să vină cu tot felul de propuneri care sunt nocive pentru cetățenii din Republica Moldova. Și am văzut și calitatea acelor inițiative sociale și economice pe care le-au adoptat aceștia, că a fost nevoie de intervenția unor deputați, ca să poată fi anulate anumite legi sau anumite politici publice.

Nu cred în transformarea bruscă a dlui Dodon și a echipei sale într-o opoziție eficientă...

Deci, eu nu cred în transformarea bruscă a dlui Dodon și a echipei sale într-o opoziție eficientă, mai degrabă cred că aceștia vor încerca să submineze cu orice resursă de care dispun autoritatea și popularitatea Partidului Acțiune și Solidaritate. Într-o societate democratică, opoziția, da, are un rol constructiv și are o contribuție, pe când în Republica Moldova lucrurile stau un pic diferit și atunci aș ezita să ofer încredere publică pentru discursul pe care l-a avut dl Dodon, aș mai ezita și aș aștepta să văd ce urmează din partea formațiunii sale și din partea sa personală.”

Europa Liberă: Mulți încearcă să anticipeze, punând la îndoială faptul că blocul va rămâne unit, dacă nu cumva cei 10 deputați veniți pe lista blocului din partea Partidului Comuniștilor se vor distanța de socialiști sau poate, invers, o parte din socialiști să meargă către comuniști.

Angela Grămadă: „Cred că aceasta este o opțiune care nu poate fi scoasă în prezent de pe masa de discuții dintre socialiști și comuniști, pentru că, iarăși, sugestiv a fost discului dlui Igor Dodon. Acesta a spus că și-ar dori să rămână blocul și că au avut discuții în acest sens cu liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, dar asta înseamnă oarecum și faptul că nu are suficientă încredere că acest parteneriat poate fi unul durabil, există foarte multe oportunități care vor apărea în viitorul apropiat pentru acele formațiuni politice care au depășit pragul electoral pentru a ieși în evidență și pentru a-și întări scorul pe care l-au obținut în aceste alegeri. Or, pentru Vladimir Voronin și echipa sa, socialiștii au fost folosiți pe post de instrument de resuscitare a acestei formațiuni politice și cred că pe undeva s-ar putea ca dl Dodon să regrete că a oferit atât de mult spațiu de manevră acestei formațiuni politice.”

Europa Liberă: Dar ce rol vor juca cei 6 deputați veniți pe lista Partidului „Șor”, 6 sau 5, pentru că dl Șor în precedenta legislatură nu s-a prezentat la ședințele parlamentului?

Angela Grămadă: „Îmi pare rău să spun acest lucru, dar cred că acei 6 deputați din Partidul „Șor” nu au venit pentru a face politică, nu au venit pentru a promova legi sau politici publice eficiente și în beneficiul cetățenilor din Republica Moldova. Cred că această formațiune politică a venit în Parlamentul Republicii Moldova pentru imunitate parlamentară, doar că jocul lor a fost puțin umbrit de rezultatele pe care le-am avut la alegerile parlamentare, pentru că în acest moment foarte multe decizii pot fi luate inclusiv împotriva deputaților care nu-și pot justifica averile sau care au antecedente care indică faptul că ar fi corupți sau lipsiți de integritate.

Foarte multe decizii pot fi luate inclusiv împotriva deputaților care nu-și pot justifica averile...

Deci, faptul că au depășit pragul electoral nu cred că-i va ajuta prea mult în condițiile în care Partidul Acțiune și Solidaritate are 63 mandate. Nu e suficient să schimbi Constituția, să modifici Constituția, dar sunt suficient de multe mandate ca să promovezi, într-adevăr, legi dure pentru justiție, pentru reforma justiției și pentru a îmbunătăți credibilitatea parteneriatului cu Republica Moldova.”

Europa Liberă: Ce s-ar putea întâmpla în instituțiile statului? Până acum se credea că există o rezistență mare din partea unor funcționari pe interior, Maia Sandu lăsa să se înțeleagă că, dacă cumva se schimbă guvernarea, ar putea oamenii din sistem să iasă și să anunțe despre ceea ce se întâmplă cu adevărat în aceste instituții ale statului. Ce se va întâmpla în aceste entități?

Angela Grămadă: „Cred că o bună parte, poate nu foarte consistentă, ar putea să plece benevol din aceste instituții și să recunoască că nu poate face față acestor provocări profesionale la care noi am somat atât de mult timp. Pe de altă parte, am putea, posibil, e o ipoteză, să ne confruntăm cu o penurie de profesionaliști în anumite instituții publice, asta va genera anumite disonanțe între ceea ce ne-am propus și ceea ce putem să facem, dar, într-adevăr, nu e un capăt de lume și cu siguranță se vot regăsi profesionaliști care să își dorească să revină în Republica Moldova sau, fiind în Republica Moldova, să își depună dosarele pentru a accede în anumite instituții publice. Am văzut chiar și o inițiativă care a fost lansată în spațiul public, o inițiativă de prezentare a profesioniștilor cu cetățenie a Republicii Moldova, deci este adresată exclusiv cetățenilor Republicii Moldova care ar putea să suplinească această penurie de cadre de profesioniști, de oameni cu experiență într-un anumit domeniu și care ar putea să-și aducă contribuția sau obolul la dezvoltarea anumitor instituții și, respectiv, și a rezilienței publice. La început va fi greu, da, la început vom simți foarte acut faptul că Republica Moldova a rămas depopulată și că a existat acea scurgere de creiere în afara țării, dar cu timpul, dacă acest parlament va demonstra că acționează în sensul păstrării credibilității, în primul rând, și că își onorează promisiunile pe care le-a făcut, în timp cred că lucrurile se pot schimba calitativ.”

Europa Liberă: Figura premierului este foarte importantă. Ar trebui să aibă apartenență politică, ar trebui să fie o persoană din afară, ce părere aveți?

Angela Grămadă: „Cred că în toată această perioadă figura premierului a fost diminuată și nu-mi dau seama dacă în mod intenționat sau pur și simplu s-a întâmplat acest lucru. Îmi pare rău că multe formațiuni politice din Republica Moldova, dar și cetățenii atunci când au analizat proiecte politice, platforme electorale au omis sau pur și simplu nu au atras atenția asupra faptului că Republica Moldova este republică parlamentară și prima figură în stat nu este președintele țării, ci premierul țării, cel care va avea în gestiune resursele financiare ale Republicii Moldova, de aici rolul pe care îl va juca această persoană.

Moldova este republică parlamentară și prima figură în stat nu este președintele țării, ci premierul țării...

Din punctul meu de vedere, mi-aș dori o persoană care să nu fie afiliată politic, să fie un profesionist, să aibă experiență, dar și să poată spune celorlalte puteri în stat - și aici mă refer la președinție, mă refer la justiție, mă refer la parlament - că nu va admite trecerea acelor linii roșii în ceea ce privește separarea puterilor în stat și că își dorește o justiție independentă și un act legislativ independent, independent de interferențe din partea altor puteri în stat. De aceea, eu îmi doresc o persoană profesionistă în domeniul său, care să aibă experiență și care să poată să găsească în interiorul său acea voință pentru a rămâne independentă, pentru a nu se putea lăsa influențată de orice interes politic din partea unor grupuri restrânse de oameni.”

Europa Liberă: Din exterior au venit mai multe mesaje de felicitare adresate președintei Sandu, e limpede că relația pe care o va avea Republica Moldova de azi încolo cu Occidentul va fi una foarte bună. La ce surprize se poate aștepta conducerea Moldovei de la Est, cum se va dezvolta relația Chișinăului cu Moscova?

Angela Grămadă: „Am văzut deja declarațiile unui oficial rus, care a spus că situația politică din Republica Moldova, cea nou-creată, pentru că nu se așteptau la asemenea rezultate, va avea drept efect schimbarea strategiei față de Republica Moldova și provocarea cea mai mare vine pe partea de securitate națională, și aici mă refer la conflictul transnistrean, pentru că și în această campanie Transnistria a fost folosită pe post de instrument politic, iar locuitorii din regiunea transnistreană au fost angrenați fără voia lor în dispute politice despre au dreptul la vot cetățenii din această regiune sau nu îl au. Cred că vor mai urma și câteva presiuni energetice și economice, pentru că suntem în continuare dependenți de câțiva agenți economici care își desfășoară activitatea în regiunea transnistreană.

Și aici există riscuri foarte mari, pentru că se apropie iarna, asta înseamnă că trebuie să acționăm în direcția îndeplinirii acelei promisiuni care se referea la gazoductul Iași-Ungheni și să avem un dialog mult mai eficient cu autoritățile din România, să le convingem că maximizarea potențialului gazoductului, adică ridicarea potențialului său la valoarea lui reală este în interesul ambelor state vecine și, de asemenea, cred că ar putea să mai urmeze anumite provocări poate din regiunea găgăuză, pentru că nu cred că s-a renunțat la un dialog aprofundat cu regiunea găgăuză din partea Federației Ruse și știm că această regiune a fost folosită de foarte multe ori. Și s-ar putea să mai existe anumite încercări de a transforma Republica Moldova într-un model pentru Ucraina, pentru estul Ucrainei, tot prin folosirea regiunii transnistrene și a liderilor separatiști de acolo. Acum vom vedea cât de mult experiența electorală a Republicii Moldova ar putea să influențeze procese din estul Ucrainei, dar Republica Moldova în continuare este destul de importantă pentru Federația Rusă și nu neapărat pentru poziționarea sa strategică în regiune, cât pentru faptul că este un instrument extrem de util pentru a atinge obiective de securitate regională, pentru a atinge obiective de influență externă în regiune de către Moscova.”

Republica Moldova în continuare este destul de importantă pentru Federația Rusă...

Europa Liberă: Dar de acum încolo votul etnic va suferi anumite modificări?

Angela Grămadă: „Dna Valentina, cred că s-a schimbat, de fapt, profilul alegătorului în Republica Moldova. Încep să înțeleagă și persoanele de altă origine etnică decât majoritatea că reformele pot genera beneficii, că reformele pot modifica nivelul de trai într-o direcție calitativă, pot asigura resurse financiare și sociale pentru toți locuitorii din Republica Moldova. Guvernul nu este al unei etnii majoritare sau minoritare, guvernul este al țării și acest guvern trebuie să acționeze unitar și să țină cont de interesele și drepturile tuturor cetățenilor țării, or acest lucru trebuie să-l explicăm și să nu mai facem această segregare artificială între locuitorii și cetățenii Republicii Moldova pe criterii politice și, mai ales, să nu permitem forțelor externe a țărilor externe să folosească tot felul de sperietori în discursurile publice. Trebuie să educăm societatea, trebuie să oferim acele instrumente critice care să-i permită să își abordeze propria viață într-o manieră propice și într-o manieră care să-i permită o dezvoltarea armonioasă, deci nu trebuie să mai existe asemenea discursuri, chiar dacă ele apar din când în când în campaniile electorale, trebuie să fim mai presus de orice asemenea încercări.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG