Linkuri accesibilitate

Cristian Preda (București): „ Poarta către Occident este deschisă”, trebuie „coerență politică”


Chișinău, secția pentru alegătorii din stânga Nistrului de la liceul Gheorghe Asachi, 11 iulie 2021.
Chișinău, secția pentru alegătorii din stânga Nistrului de la liceul Gheorghe Asachi, 11 iulie 2021.

Politologul român Cristian Preda, fost europarlamentar, remarcă faptul că după victoria clară a PAS în alegerile parlamentare din 11 iulie, R. Moldova se transformă, de facto, într-o „republică semiprezidențială, bine conturată”. Fără motiv de temeri. În opinia sa, președinta Maia Sandu a avut, până acum un comportament „ireproșabil” din punct de vedere democratic. Dar „este greu să guvernezi singur”, atenționează analistul de la București.

Post-electorală: politologul român Cristian Preda
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:22 0:00
Link direct

Europa Liberă: În R.Moldova, în rezultatul alegerilor parlamentare anticipate, majoritatea fotoliilor din Legislativ sunt în favoarea partidului pro-prezidențial, PAS, 63 de mandate. Pentru prima oară în cei 30 de ani de independență, la guvernare ajunge un singur partid de centru-dreapta, declarat pro-occidental. Cum interpretați Dvs. rezultatele acestui scrutin de duminică?

Analistul român Cristian Preda, fost parlamentar european.
Analistul român Cristian Preda, fost parlamentar european.

Cristian Preda: „E greu să faci majoritate singur și e remarcabil acest scor. În Europa sunt puține locuri în care alegătorii crează – practic, la urne – o majoritate. Eu cred că în contextul R.Moldova e un semn puternic de sprijin pentru Maia Sandu. Aș zice că e turul al treilea al alegerilor prezidențiale și o confirmare a victoriei pe care Maia Sandu a obținut-o la prezidențiale. Cred că e un val de simpatie care s-a afirmat la urne, chiar dacă n-a fost o participare atât de bună ca la prezidențiale, dar tocmai de asta e și mai semnificativ mesajul transmis de alegători.”

Europa Liberă: Și credeți că votul a fost votul util și acest lucru a reușit să claseze PAS pe primul loc?

Cristian Preda: „Vot util în sensul în care, după victoria la prezidențiale Maia Sandu, nu poate să-și facă programul așa cum alegătorii sperau să o facă și apreciind soluțiile foarte inteligente adoptate de președinte pentru dizolvarea parlamentului, au validat opțiunea asumată de doamna președinte Maia Sandu.

A fost un vot lucid, un vot bazat pe interpretarea situației postelectorale.

Cred că a fost un vot lucid, un vot bazat pe interpretarea situației postelectorale și oamenii și-au dat seama că, dacă nu are o majoritate în parlament, dacă nu are un guvern cu care să poată conlucra, Maia Sandu nu poate acționa – și i-au dat instrumentele de care avea nevoie. Cred că e o interpretare foarte simplă, la îndemâna tuturor, fără să fii analist foarte sofisticat. De asta și spuneam că poate fi interpretat ca un tur trei al alegerilor prezidențiale, o confirmare apăsată a opțiunii făcute de Maia Sandu. Partidul e cel din care provine doamna președintă și cred că oamenii au realizat foarte clar ce mecanisme sunt în joc, ce mijloace au la dispoziție pentru a sprijini acțiunea reformistă, acțiunea de schimbare, acțiunea anticorupție, acțiunea de apropiere de UE, pe care le-a promis Maia Sandu.”

Cum s-a ajuns la victoria PAS
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:57 0:00

Europa Liberă: Responsabilități crescute pentru Maia Sandu, aceasta arată rezultatul acestui scrutin parlamentar anticipat. Urmează o etapă postelectorală nu mai puțin complicată în care Maia Sandu, evident, va prelua puterea deplină în stat. Dacă are această majoritate confortabilă și va fi și guvernul pro-prezidențial, nu sperie această putere concentrată în mâna unui singur om?

Nu cred că sunt motive de temere (...) tot comportamentul Maiei Sandu a fost un comportament exemplar.

Cristian Preda: „Nu, nu cred că sunt motive de temere. Până în această clipă, tot comportamentul Maiei Sandu a fost un comportament exemplar din perspectiva democratică și din perspectiva statului de drept. Ea însăși promite consolidarea mecanismelor democratice și ale statului de drept, e evidentă, însă, problema de responsabilitate, în același timp, e clar că de acum, cu o majoritate parlamentară foarte clară, cu 63 de deputați, cu un guvern prietenos, cu care poate conlucra, doamna președintă are o foarte mare responsabilitate.

De altfel, e evident, în condițiile date, că R.Moldova va funcționa, foarte probabil, ca o republică semiprezidențială foarte bine conturată,, cu un rol determinant al președintelui, pentru că, evident, omul politic numărul unu la Chișinău este Maia Sandu.

R.Moldova va funcționa ca o republică semiprezidențială foarte bine conturată.

Ați observat, cu siguranță, că în România au fost mulți cei care au felicitat-o și s-au felicitat pentru victoria Maiei Sandu, încercând să profite de pe urma acestei izbânzi, care este, evident, o izbândă a PAS, a acestui partid, a președintei și de aici și imensa responsabilitate pe care o are. De acum nu va mai fi vorba de victorii electorale, ci de provocări guvernamentale și toată lumea așteaptă aceste izbânzi, prin guvern, prin căile de acțiune pe care le oferă executivul.”

Europa Liberă: Trebuie să treacă la reforme, trebuie să înceapă să livreze rezultate în baza implementării reformelor, pentru că cetățenii, așa cum spun chiar ei, nu au timp și nici răbdare să mai aștepte foarte mult sau, din contră, să mai trăiască o mare dezamăgire.

Cristian Preda: „Așa e, asta se întâmplă peste tot. Sunt luni de grație, dar nu sunt foarte multe, în care guvernul ieșit din alegeri va fi, cu siguranță, susținut. De asta și este important ca în aceste prime luni de guvernare să se adauge coarne, cum se spune, și să se facă gesturi decisive, gesturi foarte clare.

Oamenii așteaptă lucruri notabile.

Oamenii așteaptă și din perspectiva luptei anticorupție, și din perspectiva vieții, lucruri notabile. Și dacă Maia Sandu s-a descurcat în condiții politice extrem de complicate, și atunci când era prim-ministru pentru câtva timp, și de când este președinte, eu sunt convins că are tot ce trebuie pentru a guverna bine și atunci când are un guvern. Va fi important ca membrii guvernului să fie oameni în care președinta să aibă încredere, care să ia deciziile care să apropie societatea de obiectivele, de promisiunile făcute în timpul campaniei.”

Europa Liberă: Opoziția își va juca rolul ei, va fi o opoziție destul de dură, majoritatea din deputații opoziției au activat în cadrul Legislativului și cel mai probabil că vor încerca să blocheze anumite procese care nu vor fi pe placul lor, dar ar putea să fie, totuși, o opoziție dură. Cum să se așeze această relație între putere și opoziție, contează și acest lucru?

Cristian Preda: „Sigur, ca în orice viață democratică, opoziția are rolul de a contrazice puterea.

Sunt trei partide în opoziție, vom vedea cât de solidare vor fi, pentru că nu e sigur blocul electoral făcut de către socialiști și comuniști, nu s-a format un bloc care să fie coerent din perspectiva opoziției.

E firesc, pe de altă parte, că unul din lucrurile pe care le așteaptă societatea din R.Moldova este decuplarea politicienilor de la afacerile, de multe ori acoperite de corupție, care i-au îmbogățit ilegal pe foarte mulți membri ai elitei politice. Acesta este o promisiune și un pariu pe care l-au făcut și politicienii din R.Moldova, acum și electoratul din R.Moldova, așa cum l-au făcut politicienii și electoratul din alte țări din regiune. Și atâta timp cât oamenii nu vor vedea foarte clar că poziția de putere, inclusiv a celor care sunt acum în opoziție, nu mai sunt folosite pentru a trafica influență, pentru a obține avantaje de pe urma unor afaceri protejate, omul nu va avea încredere.

Tăierea acestui cordon între corupție și politică e importantă.

Tăierea acestui cordon între corupție și politică e importantă și de asta forța parlamentară de care dispune Maia Sandu în numele acestei promisiuni de a curăța scena politică din Moldova reprezintă un element foarte important și acesta va fi criteriul pe baza căruia va fi judecată acțiunea ei.”

Europa Liberă: Și greul urmează să fie asumat inclusiv de cetățenii R. Moldova sau ei și de această dată vor aștepta ca partenerii externi să continue acel sprijin pe care l-a manifestat de fiecare dată pentru R.Moldova, să vină din întreaga Europă, în primul rând din parte României?

Cristian Preda: „Se așteaptă lucruri concrete și din partea României, și din partea celorlalți parteneri europeni și eu sper că acum sprijinul va fi și mai consistent.

În fine, la București sunt probleme politice interne care amână reforme mult așteptate și în societatea românească. Am văzut bucurie exprimată de toate forțele politice din România, mai puțin AUR, e adevărat, singurul segment politic din România care e trist după alegerile din R.Moldova, dar în rest am văzut că până și PSD-ul din România e bucuros de victoria Maiei Sandu, deși a susținut până acuma forțe politice care au mers cu sârguință și cu înverșunare împotriva Maiei Sandu. Altfel, sprijinul extern e important, dar și aici va fi nevoie de proiecte, de construcție, de infrastructură, de îmbunătățirea sistemului de sănătate, de un dinamism economic care are nevoie de investiții și de o cooperare care să producă rezultate. Investițiile sunt centrale și de aceasta politica economică, politica fiscală a viitorului guvern sunt foarte importante. Sunt convins că există resurse pentru a construi astfel de politici inteligente.

Politica externă, de asemenea, și poziționarea în raport cu partenerii europeni, nu doar cu România, ci și cu statele membre, sunt, iarăși, determinate pentru o deschidere politică semnificativă. Pentru că opțiunea de vot foarte clară în favoarea Maiei Sandu exprimă și dorința de deschidere. R.Moldova a fost multă vreme până acuma prizoniera unui soi de închidere, care venea și din pricina Rusiei, cât și din pricina acestui dosar atâta vreme amânat, dosarul transnistrean, și din pricina unor politici proaste de la București, cu aranjamente care acopereau politicieni corupți până în măduva oaselor și care se prezentau drept proeuropeni, lucruri care au fost măturate de pe scena publică.”

Europa Liberă: Credeți că cei de la Kremlin se vor împăca cu gândul că forțele politice pro-estice din R.Moldova nu mai au șansa de a guverna?

Moscova a realizat că a pierdut partida cu R. Moldova.

Cristian Preda: Teoria mea, de un an și jumătate încoace, e simplă: Moscova a realizat că a pierdut partida cu R. Moldova. Și a realizat acest lucru acum mai bine de un an și jumătate. De asta cred că ecuația politică de la Chișinău nu mai trebuie judecată în funcție de o asemenea influență determinantă a Kremlinului. Impresia mea e că poarta către Occident este deschisă pentru R. Moldova și că e nevoie, în lunile și în anii următori, de coerență politică, pentru a consolida această opțiune, opțiunea pe care au făcut-o și statele din Estul, și statele din Vestul și centrul Europei, și Țările Baltice, și care le-a adus la o configurație politică la care nu sperau înainte de niște alegeri atât de semnificative, cum au fost și cele de ieri din R.Moldova.”

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG