Linkuri accesibilitate

Vecinii salută rezultatele scrutinului moldovean; de la Moscova vine un semnal diferit


Președintele României, Klaus Iohannis, a fost printre primii lideri străini care au reacționat la rezultatele alegerilor parlamentare moldovene, din 11 iulie, aducând felicitări cetățenilor R. Moldova „pentru spiritul civic și opțiunea clară pentru reforme, stat de drept și integrare europeană!”.

România va fi alături de R. Moldova...
K.Iohannis

Rezultatele preliminare arată că partidul pro-prezidențial PAS a obținut aproape 53% din voturi, care se pot transforma într-o majoritate solidă de 63 de mandate în parlamentul cu 101 locuri. Rezultatele oferă președintei Maia Sandu un sprijin solid pentru a-și pune în aplicare promisiunile făcute la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 axate în principal pe combaterea corupției și integrarea europeană.

Într-o postare pe Twitter, luni dimineață, Klaus Iohannis mai adresează felicitări Maiei Sandu personal „pentru curaj, perseverență și viziune!”, promițând din nou că „România va fi alături de R. Moldova în susținerea reformelor și parcursului european!”.

Sunt 23 de concurenți electorali. Pragul electoral: 5% pentru partide, 7% pentru blocuri/alianțe. Alegerile au loc din nou după sistemul proporțional, într-o singură circumscripție.

De la Kiev, președintele reformist al Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a transmis Maiei Sandu felicitări pentru „victoria convingătoare a forțelor politice democratice pro-europene”. „Acesta este un pas extrem de important al Moldovei prietene pe calea reformelor și realizării aspirațiilor europene!”, a mai scris Zelenski pe Twitter.

Este un pas extrem de important al Moldovei prietene...
V.Zelenski

Maia Sandu a dizolvat parlamentul precedent pe 28 aprilie, spunând că este dominat de deputați corupți și că nu reprezintă voința alegătorilor. Principalii săi adversari, Blocul comuniștilor și socialiștilor, au obținut la alegerile anticipate din 11 iulie peste 27% din voturi, iar Partidul Șor condus de controversatul bancher fugar, Ilan Șor, implicat în furtul miliardului din 2014, a obținut aproape 5,8%, fiind ultima din cele trei formațiuni care au depășit pragul electoral de 4% și a intrat în parlament.

Un mesaj asemănător cu al președintelui României a transmis învingătorilor alegerilor parlamentare moldovene ministerul român de Externe, spunând că „victoria obținută de forțele reformiste și pro-europene” este „o victorie a democrației, ce marchează un pas decisiv în direcția unui parcurs european ireversibil al Republicii Moldova”.

Leonid Kalașnikov
Leonid Kalașnikov

De la Moscova, pe de altă parte, a venit un avertisment. Șeful Comitetului Dumei de Stat pentru CSI, Leonid Kalașnikov, a declarat agenției Interfax că, în cazul în care puterea nouă de la Chișinău se îndepărtează de Moscova, Rusia va „consolida factorul transnistrean”. Oficialul nu a explicat ce acțiuni se pot avea în vedere, dar a spus că sprijinirea regiunii transnistrene va fi „din ce în ce mai greu de realizat” din cauza aflării ei între „două state în esență ostile”.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG