Linkuri accesibilitate

„Formarea guvernului va fi primul examen” (Stela Jantuan/NewsMaker)


Revista presei matinale la radio Europa Liberă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:28 0:00
Link direct

„Maia Sandu şi formaţiunea sa au reuşit imposibilul, câştigând succesiv alegerile prezidenţiale şi apoi pe cele parlamentare anticipate… Votul a tranşat lucrurile, PAS a câştigat cu un rezultat istoric pentru R. Moldova”, comentează Ion M. Ioniţă de la adevarul.ro. El apreciază inclusiv decizia PAS, implicit, a Maiei Sandu, de a nu pleca urechea în faţa „pretinşilor prieteni fără nici un fel de capital electorl”, a „falşilor aliaţi”, care ar fi folosit autobuzul PAS pentru o călătorie gratuită, cu pretenţia de a fi debarcaţi apoi direct la guvernare. „Maia Sandu s-a ferit de capcanele bombastice şi a câştigat cu mesajul simplu că cetăţenii R. Moldova merită să scape de hoţii care au adus ţara în situaţia celei mai sărace din Europa… PAS va face guvernul fără să depindă de nimeni, fără compromisurile care au ucis de atâtea ori speranțele la Chişinău… Evident, după succes, greul abia începe şi nimic nu va fi simplu în îndeplinirea aşteptărilor. Dar fără această victorie, nu s-ar mai fi pus problema niciunei aşteptări de îndeplinit”, concluzionează Ion M. Ioniţă.

NewsMaker.md a întrebat mai mulţi comentatori ce urmează după victoria covârșitoare a partidului pro-prezidenţial PAS la alegerile parlamentare anticipate de duminică. Unul dintre analiștii chestionați, Serghei Manastîrlî, consideră că noua guvernare trebuie să înceapă cât de curând transformările promise. „Dacă nu le reuşeşte ratingul partidul, şi cel al președintei Maia Sandu, o să înceapă să scadă. Iar rapiditatea schimbărilor va depinde de banii de care dispune bugetul şi de sprijinul extern. Dar nu trebuie să ne aşteptăm la schimbări rapide. Şansele că PAS nu va reuşi să livreze rezultate în termen scurt sunt foarte mari”, afirmă analistul. Potrivit lui, situaţia e agravată şi de lipsa de personal în ţară ceea ce va îngreuna formarea unei echipe guvernamentale eficiente. Comentatoarea Stela Jantuan afirmă că ţara are nevoie de decizii urgente ce ar confirma victoria acumulat de PAS, victorie datorată consolidării societăţii în jurul ideii de a curăţa statul de corupţie. „E o sarcină mult prea complexă pentru un singur partid să folosească corect creditul de încredere ce i-a fost acordat. Acum vom vedea în ce măsură această formaţiune este pregătită să-şi asume guvernarea. Iar primul examen va fi formarea guvernului. Va fi semnalul care va arată dacă există oameni capabili de transformări”, explică Stela Jantuan.

Analistul politic şi doctorul în istorie Ruslan Şevcenco semnează un comentariu pe portalul ava.md în care pune la îndoială că Partidul Acţiune şi Solidaritate va reuşi să-şi îndeplinească majoritatea promisiunilor electorale din campania parlamentară şi prevestește un viitor sumbru pentru această formaţiune. „…într-o perspectivă nu foarte îndepărtată, când reformele promise vor rămâne doar verbale, împotriva PAS se va forma treptat un front de dreapta. Forţele de dreapta, uitând de supărările post-electorale, se vor uni împotriva PAS-ul care nu va dori să se împartă cu nimic… Iar situaţia din societate, pe fundalul unei noi dezamăgiri în partidul de guvernământ, se va agrava constant”, anticipează Ruslan Şevcenco.

Scrutinul parlamentar din R. Moldova a generat o serie de reacții din partea unor oficialități din Rusia prin care Chișinăul este avertizat că se va confrunta cu probleme dacă se va apropia prea mult de Uniunea Europeană, remarcă analistul Ion Tăbîrță într-un comentariu pentru Radio Chişinău. „Aspectul problematic, deficitar în relația Republicii Moldova cu Federația Rusă este, desigur, dosarul transnistrean. Chiar la momentul alegerii președintei Maia Sandu a apărut problema trupelor ruse, a misiunii de pacificare. I-a fost întinsă atunci intenționat o capcană Maiei Sandu,de către mass-media afiliată Partidului Socialiștilor. Igor Dodon, apropo, a doua zi de la scrutinul parlamentar, a spus că speră că noul guvern nu va înrăutăți relația cu Federația Rusă”, afirmă Ion Tăbîrţă.

TV8.md informează că Rusia, comentând rezultatele scrutinului de duminică într-o declaraţie a purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, şi-a confirmat disponibilitatea de a conlucra cu noul parlament și noul guvern al R. Moldovei. „Partea rusă respectă rezultatele alegerilor și speră ca ele să promoveze armonia interetnică în societatea moldoveană… Moscova speră că Chișinăul va continua să participe activ la procesele de integrare în spațiul Comunității Statelor Independente (CSI)”, se mai arată în declarație. Aceasta vine, se precizează în articol, după ce preşedintele Comisiei pentru problemele CSI, integrarea eurasiatică şi relaţiile cu compatrioţii, Leonid Kalaşnikov a declarat că Rusia va „consolida factorul transnistrean” dacă noul Guvern al R. Moldova va alege să promoveze o linie antirusească.

TVR Moldova publică o luare de atitudine a Asociaţiei Investitorilor Străini care îşi exprimă încrederea că, după alegerile parlamentare, câștigate de PAS, R. Moldova va putea trece la o nouă etapă progresivă de dezvoltare. „Investitorii străini salută principiile și intențiile declarate ale noii guvernări de a direcționa eforturile noului Guvern spre instituirea ordinii în stat și asigurarea unei abordări profesioniste și responsabile de către toate structurile statului. În același timp, Asociația Investitorilor Străini îndeamnă forțele politice, care au obținut mandat să guverneze țara, să înfăptuiască o reformă radicală a sistemului de justiție. Considerăm că soluționarea acestei probleme este cheia pentru impulsionarea schimbărilor pozitive din țară, consolidarea societății și eradicarea corupției”, se spune între altele în reacţia Asociaţiei Investitorilor Străini care îşi reiterează sprijinul pentru promovarea reformelor progresive în R. Moldova.

Directorul Institutului Pentru Inițiative Strategice şi fostul deputat Vadim Pistrinciuc explică la rfi.ro de ce nu i se pare surprinzător rezultatul modest obţinut de Partidul românesc AUR la alegerile parlamentare anticipate din R. Moldova. „Populismul promovat de AUR în Moldova nu este populism. Noi am avut o guvernare mai populistă decât populiștii din AUR. La noi mainstream-ul este suficient de populist încât îi face necompetitivi pe alți populiști adevărați. Persoanele care au fost fruntea acestor partide nu sunt persoane noi pentru opinia publică. Sunt persoane care au plecat din partide în derivă. Oamenii au văzut asta doar ca pe o încercare a lor de a ajunge iarăși în politică, în Parlament. Și în al treilea rând este comportamentul absolut debordant față de alți oameni, bătăi, chestii din astea. La noi nu merge chestia cu agresivitatea”, explică Vadim Pistrinciuc. În articol se amintește că la alegerile parlamentare anticipate din R. Moldova, AUR a obținut 0,5% în timp ce la alegerilor parlamentare din România, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a obținut peste 9% din voturi.

Scrutinul parlamentar din 11 iulie a fost unul parțial liber și parțial corect și s-a desfășurat într-un climat marcat de discurs de ură, reflectare părtinitoare și suspiciuni de influență politică asupra organelor electorale. Sunt concluziile organizațiilor membre ale Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte rezumate de jurnaltv.md. „Examinarea contestațiilor electorale au avut loc într-un mod defectuos. Coaliția constată cu îngrijorare caracterul netransparent, imprevizibil și cu dubii rezonabile de influență politică a procesului de constituire a secțiilor de votare peste hotarele țării. Procesul de formare a secțiilor de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului a fost lipsit de transparență”, afirmă Sorina Macrinici de la Centrul de Resurse Juridice. „S-au constat aproape 300 de cazuri de abuz de resurse administrative de către concurenții electorali. Au fost raportate cazuri de transportarea organizată a alegătorilor, precum şi tentative sau chiar situații de recompense materiale oferite alegătorilor”, constată Nicolae Panfil, şeful misiunii de observare a alegerilor a Asociaţiei Promo-LEX. Iar directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent constată, între altele, că în campania electorală mass-media, cu unele excepții, a avut un comportament părtinitor şi a reflectat dezechilibrat concurenții electorali.

XS
SM
MD
LG