Linkuri accesibilitate

Presupusa fugă a lui Veaceslav Platon clatină fotoliul procurorului general


Alexandru Stoianoglo
Alexandru Stoianoglo

La doar o săptămână de la victoria în alegerile parlamentare moldovene a partidului pro-prezidențial PAS care a promis mai ales o luptă eficientă cu corupția, procurorul general de la Chișinău, Alexandr Stoianoglo, se confruntă cu critici din ce în ce mai dese în raport cu felul cum gestionează aceste cauze, cu precădere a celor vizându-l pe controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon.

Presupusa fugă a lui Veaceslav Platon clatină fotoliul procurorului general
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:32 0:00
Link direct

Achitat nu demult la inițiativa lui Stoianoglo în dosarul vizând frauda bancară, acesta pare să fi părăsit duminică după-amiază R. Moldova, cu un avion spre Londra, Marea Britanie, iar prin comunicatul difuzat la această temă, procuratura condusă de Stoianoglo și-a atras critici dure, inclusiv din partea unui foarte probabil ministru al justiției din viitorul guvern ce urmează să fie instalat de PAS.

Procuratura generală a răspuns nedumeririlor legate de ușurința cu care Veaceslav Platon ar fi plecat cu argumentul că acesta ar fi primul interesat să nu lipsească de la procesele pe care le are pe rol în R. Moldova, ceea ce ar susține ideea că Platon ar trebui să se întoarcă, prin urmare nu ar fi fugit definitiv, speriat de rezultatul scrutinului.

Sergiu Litvinenco a spus, însă, imediat după apariția comunicatului, că Veaceslav Platon ar fi o “piatră la gâtul” procurorului general, care l-ar trage tot mai la fund, și s-a întrebat de ce Stoianoglo ar fi “de partea hoților” , mai ales după un scrutin care ar fi arătat intoleranța cetățenilor față de nedreptate și impunitate. Iată, însă, cum și-a nuanțat ulterior fruntașul PAS declarația într-o declarație pentru noi:

„Faptul că, deși există mai multe dosare, nu a existat măcar o interdicție de a părăsi R. Moldova fac legătura aceasta dintre Platon și procurorul general și seamănă mai mult ca un fel de încorsetare între aceste două personaje, lucru care pe mine personal mă întristează, pentru că atunci când a venit dl Stoianoglo în funcție, în prima etapă noi chiar decisesem să nu-l criticăm, pentru că tot am așteptat poate face ceva, dar iată că lucrurile nu au evoluat și acum avem această situație regretabilă. Seamănă totul că lucrurile au fost lăsate în mod special ca să facă posibilă această evadare.”

Sergiu Litvinenco crede așadar că plecarea lui Platon ar fi legată cu rezultatul alegerilor parlamentare, iar procuratura generală ar fi fost obligată să prevină această plecare.

Nemulțumirile formațiunii politice învingătoare în alegeri față de Stoianoglo nu sunt noi, dar cereri față de el că ar trebui să demisioneze au formulat de data aceasta și mai mulți observatori de presă, între ei Alex Cozer, moderator de emisiuni la postul de televiziune JurnalTV:

“Dacă Veaceslav Platon nu se întoarce de bună voie în R. Molodova, nu cred că 1 septembrie îl prinde în funcție, pentru că chiar nu arm ai avea nimic de ce să se agațe ca să rămână în funcție. El are deja doi an i de mandat și primul lucru care ne vine tuturor în minte când spunem Alexandr Stoianoglo este eliberarea lui Platon. El nu a trimis în judecată nici un dosar care îl vizează pe Plathotniuc, deși a ieșit cu declarații tari de câteva ori, deci dosarele celea se murează, măcar nu este dat în continuare în căutare generală, deși Procuratura Generală trebuie să meargă la Interpol cu toate probele necesare ca să-i convingă să-l dea în căutare. Deci, nu, nu există nici o reușită și când spunem Stoianoglo, ne gândim la Platon. Din punctul meu de vedere, nu poate sta mai mult în funcție – pur și simplu nu are cum și de ce.”

Presupus figurant al mai multor dosare ale procuraturii, de la preluări ostile de capital la laundromatul rusesc, și cunoscut oponent al eforturilor președintei Sandu îndreptate împotriva corupției, Platon a criticat-o fervent pe aceasta în timpul campaniei tocmai încheiate, iar duminică, la o săptămână de la victoria PAS în alegeri, ar fi părăsit R. Moldova, lucru confirmat tangențial și de avocatul omului de afaceri, dar și de procuratură, iar presa a pretins că ar fi decis să ceară azil politic la Londra. În primăvară, când procurorii optaseră pentru achitarea lui Platon în cauza legată de furtul bancar, Maia Sandu spusese că acesta ar fi în spatele unei grupări criminale, periculoase pentru securitatea financiară a R. Moldova. Deși informații că ar fi obiectul mai multor cauze penale au existat și există multe în R. Moldova, procuratura moldoveană nu confirmat vreodată acest lucru, iar însuși Stoianoglo a spus într-o emisiune mai veche că nu-l poate urmări pentru implicarea în laundromat din cauza lipsei de pretenții din partea Rusiei în acest subiect.

XS
SM
MD
LG