Înțelegerea germano-americană cu privire la conducta Nord Stream 2 este privită cu scepticism atât în Congresul american cât și în Europa. Pe Colina Capitoliului, republicanul Ted Cruz a exprimat revoltă, în timp ce colegul său senatorul democrat Tim Kaine – îngrijorare.
Ucraina și țări NATO susțin că conducta va facilita dorința Rusiei de a izola Ucraina și face presiuni asupra Europei. Rusia și Germania au motive să creadă acum că proiectul va fi finalizat, în ciuda faptului că actuala administrație de la Washington l-a caracterizat în trecut ca un proiect geopolitic al Kremlinului, menit să amenințe securitatea energetică a Europei.
Casa Albă a explicat însă că Donald Trump a fost cel care a pierdut ocazia să oprească construcția conductei, impunând sancțiuni mai devreme. Oficialități de la Washington au spus că au obținut cel mai bun acord posibil, în negocierile cu Germania, în condițiile date.
Germania s-a angajat să ia măsuri la nivel național și european, inclusiv sancțiuni, dacă Rusia încearcă să folosească energia ca o armă politică sau dacă blochează alimentarea cu gaze a Ucrainei.
Administrația Biden susține că Kievul a fost consultat în legătură cu aceste negocieri, dar un consilier al președintelui Ucrainei a declarat că pașii anunțați miercuri nu răspund așteptărilor sau temerilor de securitate ale țării.
Ucraina și Polonia au dat publicității o declarație care arată că măsurile de securitate preconizate la Washington și Berlin sunt insuficiente.
În paralel, se lucrează în capitala americană la programarea vizitei președintelui Ucrainei, Zelenski, preconizată să aibă loc la 30 august. În acea perioadă Congresul va fi în vacanță, ceea ce limitează posibilitățile oferite liderului de la Kiev să facă lobby împotriva conductei.