Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională a decis: fostul stadion republican va fi pus la dispoziția ambasadei SUA


Intrarea fostului stadion republican
Intrarea fostului stadion republican

Curtea Constituțională a decis astăzi că este în regulă ca terenul fostului Stadion Republican, din capitală, să fie pus la dispoziția Ambasadei americane. Anul trecut, tranzacția fusese blocată prin una din multele legi aprobate de majoritatea parlamentară dominată de socialiști într-o singură ședință. Socialiștii au protestat și acum, inclusiv fizic, în fața sediului Curţii Constituţionale, în timp ce aceasta delibera.

Curtea Constituțională a decis: fostul stadion republican va fi pus la dispoziția ambasadei SUA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:35 0:00
Link direct

Înalta Curtea a declarat neconstituţională legea care anula înțelegerea cu Statele Unite, pentru construcția unui nou sediu al ambasadei americane la Chișinău, pe terenul fostului Stadion Republican, din motive exclusiv procedurale. Magistraţii au constat că, în decembrie anul trecut, majoritatea parlamentară dominată de socialişti a votat legea în mare grabă, în doar trei minute în ambele lecturi, privând opoziţia parlamentară de dreptul de a formula propuneri, amendamente şi, în general, de a dezbate în plen inițiativa.

„Votarea Legii contestate într-un regim accelerat, fără a-i asigura opoziției parlamentare posibilitatea de a pune întrebări sau de a lua cuvântul asupra subiectului supus examinării, depășește marja discreționară a Parlamentului în domeniul organizării procedurilor parlamentare”, a explicat, între altele, președinta Curţii Constituţionale, Domnica Manole.

Socialiştii care au încercat, dar fără succes, să blocheze vânzarea fostului Stadion Republican, mai întâi în 2018, când tranzacția fusese încheiată, apoi în 2020, când au anulat-o cu sprijinul deputaţilor fracţiunii Partidului Şor, au protestat astăzi, la sediul Curții Constituționale, cerând ca Stadionul Republican să rămână în proprietatea statului, ca pe el să se poată construi exclusiv obiective de menire sportivă sau culturală.

Liderul PSRM, Igor Dodon, care s-a opus vehement pe durata mandatului său prezidențial construcţiei sediului noii Ambasade americane pe terenul Stadionului Republican a criticat decizia Curţii Constituţionale punând-o pe seama noii majorităţi parlamentare constituită de formaţiunea pro-prezidenţială PAS care tocmai a preluat guvernarea:

„Astăzi avem primul pas al oamenilor buni – cedarea terenului Stadionului Republican pentru construcţia Ambasadei SUA. Noi am fost categoric împotriva acestei proceduri. În legislatura nu precedentă, dar anterioară, când s-a votat legea în Parlament, eu nu am semnat-o, am fost chiar suspendat din funcţie. Mai târziu noi am aprobat legea prin care am anulat acea lege votată de regimul lui Plahotniuc. Astăzi vedem că noua majoritate parlamentară împreună cu președinția ţării a cedat acest spațiu pentru construcția unei Ambasade în centrul Chişinăului. Cred că este o greșeală.”

Verdictul Curţii Constituţionale a stârnit polemici şi în plenul Parlamentului, care şi-a ales azi organele de conducere, între deputatul socialist Grigore Novac care a acuzat PAS că „își achită facturile către curatori” pentru decizia de a reîntoarce Stadionul Republican Ambasadei SUA, şi noul spicher al Legislativului Igor Grosu, care a respins acuzațiile, învinuind la rândul său socialiștii de „ipocrizie și duble standarde”.

În debutul şedinţei legislativului, un grup de activiști civici care de mai multă vreme insistă că soarta Stadionului Republican trebuie hotărâtă de cetățeni în cadrul unor consultări publice largi, au protestat în faţa parlamentului, cerând noii majorităţi parlamentare să repare greşelile fostelor guvernări care au admis desființarea Stadionului Republican și vinderea terenului în condiţii netransparente. Într-un demers adresat deputaţilor, dar şi preşedintei maia Sandu, activiştii au cerut, între altele, publicarea tuturor documentelor și a corespondenței oficiale referitoare la Stadion, atât cu ambasada SUA cât și cu alte părți implicate şi organizarea unui amplu proces de consultare publică a locuitorilor capitalei privind viitorul Stadionului Republican.

Amintim că, Parlamentul a decis în 2018, când era dominat de Partidul Democrat, să transmită proprietatea Ambasadei americane pentru construcția unui nou sediu terenul de 5 hectare pe care în timpul sovietic s-a aflat cea mai mare arena sportivă din capitală. De mai mult de un deceniu de când stadionul ajunsese în declin, fiind demolat în 2007, la inițiativa premierului comunist de atunci Vasile Tarlev, locuitorilor capitalei li s-au tot vândut promisiuni că destinaţia terenului va fi păstrată, iar în locul stadionului va fi ridicată o arenă modernă. Lucrările de reconstrucție așa și nu au început, iar în 2017, Ambasada SUA și-a arătat intenția de a procura terenul fostului stadion. Tranzacţia din 2018 încheiată între Guvernul R. Moldova și Statele Unite ale Americii privind achiziționarea lotului a provocat în rândul politicienilor şi activiştilor civici multiple şi diverse critici, similare celor care au răsunat azi după ce Curtea Constituţională a decis că terenul rămâne în proprietatea Ambasadei. Misiunea diplomatică a spus mereu că Statele Unite au negociat „cu bună-credință” achiziția terenului şi că tentativele de a bloca tranzacția „afectează negativ” relațiile bilaterale.

XS
SM
MD
LG