Linkuri accesibilitate

„Populația s-a relaxat”. Moldova a primit un nou lot de ser anticovid


Pe fundalul îngrijorărilor legate de creșterea ușoară, dar constantă, a numărului de noi infectări cu COVID-19, autoritățile sanitare anunță recepționarea unui lot de 150 de mii de doze de vaccin Johnson&Johnson. Acest ser este cunoscut mai ales pentru că necesită o singură doză pentru imunizarea anti-COVID-19. Ministerul Sănătății a anunțat anterior că prin intermediu platformei COVAX urmează să ajungă în R. Moldova o jumătate de milion de doze Johnson&Johnson, până în prezent fiind recepționate 300 de mii de doze.

„Populația s-a relaxat”. Moldova a primit un nou lot de ser anticovid
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:35 0:00
Link direct

Secretara de stat de la Ministerul Sănătății, Tatiana Zatîc, speră că suplimentarea stocului cu vaccinul Johnson&Johnson va impulsiona procesul de imunizare. Și asta pentru că este unicul ser ce necesită o singură doză. Tatiana Zatic spune că până în prezent aproape 60 de mii de persoane au ales anume acest vaccin. Johnson&Johnson a fost donat R. Moldova prin intermediul platformei COVAX de Statele Unite. Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Chișinău, Laura Hruby, a precizat că dacă donația va fi valorificată la maxim, asta ar însemna „imunizarea a jumătate de milion de cetățeni moldoveni împotriva COVID-19”.

Între timp, autoritățile sanitare își diversifică căile prin care să convingă oamenii să se vaccineze. La aproape jumătate de an de la începerea procesului de imunizare, mai puțin de o cincime dintre cetățeni au fost complet vaccinați. Mult prea puțin, a atras atenția medicul epidemiolog Ștefan Gheorghiță, de la Agenția Națională de Sănătate Publică, mai ales că există riscul unui nou val de pandemie, din cauza răspândirii cu repeziciune a noilor tipuri de coronavirus, Delta și Lambda:

„Populația s-a relaxat, agenții economici s-au relaxat, conducătorii instituțiilor s-au relaxat, iar virusului îi place această relaxare și el continuă să bântuie în rândul populației.”

Cu o lună înaintea începerii anului școlar, pentru cadrele didactice au fost organizate maratoane de vaccinare speciale. Vineri și sâmbătă, la Centrul municipal de vaccinare din capitală s-au imunizat 850 de pedagogi, anunță primăria Chișinău. Datele cu care operează autoritățile capitalei arată că 60 la sută dintre profesorii din capitală au fost imunizați împotriva COVID-19. Șefa-adjunctă a direcției municipale Educație, Viorica Negrei, spune că pentru a începe „în siguranță” anul școlar, este necesară vaccinarea a 70% dintre profesori:

„Încercăm să-i motivăm prin exemple de reușită, prin instituții care au reușit să se organizeze în așa fel încât părinții să aibă siguranță pentru sănătatea propriilor copii când vor veni la școală. Ministerul Educației, printr-o scrisoare, a menționat că în anul școlar se aplică aceleași modele care au fost aprobate anul trecut în dependență de starea epidemiologică din localitate. Un model este învățarea la distanță, altul este învățarea cu prezența fizică în sala de clasă. Vaccinarea va fi un indicator prin care se va stabili modul de organizare a procesului educațional începând cu 1 septembrie.”

În ultimele două săptămâni, a crescut încet, dar constant numărul de noi infectări cu COVID-19, ajungând săptămâna trecută la 184, spre deosebire de câteva zeci de cazuri câte erau înregistrate la începutul lunii iulie. Experta în managementul farmaceutic și sistemelor medicale, Ala Tocarciuc, crede că combaterea pandemiei trebuie sa rămână o urgență pentru noua guvernare, deoarece nici măcar 20% din populație nu este vaccinată, iar variantele mai contagioase ale virusului deja se răspândesc în Moldova. Iată ce sugestii are ea pentru noua guvernare:

„Pandemia e una din probleme. Avem blocuri de probleme strategice care se cer, la părerea mea, rezolvate în sistemul de sănătate. Eu aș schimba un pic accentele. Sistemul nostru de sănătate astăzi este concentrat doar pe conceptul că îi tratăm pe toți cei bolnavi, dar foarte puțin este pe direcția de păstrare a sănătății. Eu aș împărți strategia de sănătate în două blocuri mari: unul ar fi păstrarea sănătății și aici ar trebui cred că 60% din efort. Al doilea bloc ar fi să controlăm bolile: adică pe toți cei care deja au pierdut din sănătate. Adică ei au anumite boli și aceste boli trebuie controlate.”

Experta în sănătate mai spune că relaxarea nejustificată a restricțiilor anti-COVID-19 ar putea să joace festa R. Moldova. Or, experiența din ultimele săptămâni a arătat că oamenii cu greu revin la restricții odată ce acestea au fost anulate. În condițiile în care procesul de vaccinare decurge lent, este puțin probabil să se reușească imunizarea colectivă până la începerea unui nou val de pandemie.

XS
SM
MD
LG