Linkuri accesibilitate

Ştiri

Un activist belarus, găsit mort într-un parc lângă casa sa din Kiev

Poliția ucraineană a declarat astăzi că a lansat o investigație criminologică după moartea activistului belarus Vital Șișov, găsit mort într-un parc lângă casa sa din Kiev.

Poliția a spus că va investiga toate posibilitățile, inclusiv o posibila crimă cu premeditare.

Lidera opoziției din exil Svetlana Țihanovskaia și colegii activistului și-au exprimat temerile despre lipsa de securitate a activiștilor belaruși aflați în străinătate și care port fi ținte ale puternicelor servicii de securitate ale Minskului, ce par să aibă capacitatea de a activa și în afara Belarusului.

Moartea lui Șișov vine odată cu mobilizarea comunității internaționale pentru a oferi adăpost sigur atletei din Belarus Kristina Țimanovskaia care a fugit de regimul lui Lukașenka înainte ca oficialii echipei olimpice belaruse să o forțeze să ajungă în avion pentru a reveni forțat în Belarus.

„Poliția a lansat un dosar penal în temeiul articolului 115 din Codul penal al Ucrainei (crimă premeditată) și va verifica toate versiunile, inclusiv versiunea crimei deghizată în sinucidere”, a declarat poliția ucraineană după descoperirea cadavrului activistului.

ONG-ul lui Sișov, Casa Belarusă din Ucraina (BDU), îi ajută pe bielorusi să fugă de persecuțiile regimului Lukașenka.

„Cetățeanul bielorus Vital Șișov, dispărut ieri la Kiev, a fost găsit spânzurat astăzi într-unul din parcurile din Kiev, nu departe de locul de reședință”, se menționează în declarația poliției de la Kiev.

Organizația a spus că hainele de antrenament ale lui Șișov nu erau în locuința sa și că încercările de a-l contacta telefonic nu au avut succes. Țihanovskaia, care se afla în Marea Britanie unde are pregătite întrevederi cu liderii de la Londra a declarat că a fost „devastată” de moartea lui Șișov.

„Inima mea este alături de familia sa. Este îngrijorător faptul că cei care fug din Belarus încă nu pot fi în siguranță. Sunt recunoscătoare autorităților pentru lansarea unei anchete în acest caz”, a scris lidera opoziției Țihanovskaia.

Un coleg activist BDU, Iuri Șciucikov, care a făcut parte din grupul care a găsit cadavrul lui Șișov în parc, a declarat pentru televiziunea Current Time că fața activistului părea să aibă semne de violență și a sugerat că oficialii de securitate ai lui Lukașenka despre care se știe că operează în Ucraina ar putea fi responsabili.

„Este o schemă obișnuită a [KGB]. Bărbatul a fost spânzurat cu urme de bătaie pe față. Nu lipsește nimic”, a spus Șciucikov, vizibil afectat de moartea colegului său.

El a mai spus că membrii BDU au fost avertizați de autoritățile ucrainene cu privire la „oameni din forțele de operațiuni speciale din Belarus și alte unități care vin în Ucraina pentru a-i lichida fizic”:

„Ne-au cerut să fim precauți, pentru că aici funcționează o rețea de agenți KGB din Belarus și orice este posibil.”

Șișov este originar din orașul Recița din sud-estul Belarusului și s-a mutat în Ucraina în urma alegerilor prezidențiale din luna august 2020, în care Lukașenka a fost declarat învingător și au început marile mișcări de protest care au durat luni de zile și la care au participat zeci de mii de belaruși. Protestele au provocat masuri extrem de dure de represiune din partea regimului.

Vezi ultimele știri

Alegeri prezidențiale în România. Rezultate exit-poll

De la stânga la dreapta: George Simion, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Marcel Ciolacu
De la stânga la dreapta: George Simion, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Marcel Ciolacu

Rezultatele sondajelor făcute la ieșirea din secțiile de votare arată că pe primele două poziții se află Marcel Ciolacu și Elena Lasconi.

Rezultatele exit-poll CIRA arată că pe primul loc se află Marcel Ciolacu (PSD) - 24,1%, urmat de Elena Lasconi (USR) - 19,6%, Călin Georgescu (independent) - 17,1%, George Simion (AUR) - 13,8%, Nicolae Ciucă (PNL) - 12,7%.

Datele exit-poll-ului sunt valabile pentru voturile exprimate la ora 21:00 și nu cuprind datele din diaspora.

Rezultatele exit-poll CURS, publicate de Digi24, arată că pe primul loc se află Marcel Ciolacu (PSD) - 24,6%, urmat de Elena Lasconi (USR) - 18,2%, Călin Georgescu (independent) - 16,5%, George Simion (AUR) - 14%, Nicolae Ciucă (PNL) - 13%.

Datele exit-poll-ului sunt valabile pentru ora 21:00 și nu cuprind datele din diaspora.

Rezultatele exit-poll făcute publice de CIRA-AVANGARDE arată că pe primul loc se află Marcel Ciolacu (PSD) - 25%, urmat de Elena Lasconi (USR) - 18%, Călin Georgescu (independent) - 16%, George Simion (AUR) - 15%, Nicolae Ciucă (PNL) - 14%.

Datele exit-poll-ului sunt valabile pentru ora 19:00.

Rezultatele exit-poll CURS arată că pe primul loc se află Marcel Ciolacu (PSD) - 25%, urmat de Elena Lasconi (USR) - 18,1%, Călin Georgescu (independent) - 16%, George Simion (AUR) - 14,1%, Nicolae Ciucă (PNL) - 13%.

Datele exit-poll-ului sunt valabile pentru ora 19:00.

Aproape 9,5 milioane de persoane au votat în primul tur al alegerilor prezidențiale din România. În Republica Moldova, au votat aproape 81 de mii de alegători, depășind cu mult recordul de până acum de 56 de mii de votanți la europarlamentarele din iunie a acestui an.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Fără restricții la aeroport

Accesul în terminalul aeroportului Chișinău a fost restricționat începând cu 1 mai 2024.
Accesul în terminalul aeroportului Chișinău a fost restricționat începând cu 1 mai 2024.

Restricțiile de acces pe Aeroportul Internațional Chișinău au fost scoase, începând de astăzi, 23 noiembrie. Potrivit Poliției de Frontieră, accesul în terminalul aeroportului va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunt pasageri sau își doresc să întâmpine pe cineva drag.

Ultima dată, restricțiile au fost prelungite pe 30 octombrie. Autoritățile au declarat atunci că măsurile sunt necesare „pentru a asigura confortul, liniștea și siguranța tuturor călătorilor”.

Începând cu 1 mai 2024, accesul în terminalul aeroportuar era permis doar pasagerilor cu bilete și documente de călătorie, personalului autorizat și echipajelor aeronavelor. Persoanele care veneau să-i întâmpine ori să-i petreacă pe călători nu aveau acces în aeroport.

Poliția moldoveană a explicat necesitatea introducerii măsurilor sporite de securitate prin fluxul mare de pasageri în perioada sărbătorilor de la începutul lunii mai, inclusiv a sărbătorii Paștelui. De atunci însă, restricțiile au fost prelungite în fiecare lună.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Republica Moldova și Franța au semnat un memorandum de cooperare în domeniul integrării europene

Memorandumul a fost semnat la Chișinău, de către vicepremiera moldoveană Cristina Gherasimov și ministrul francez Benjamin Haddad.
Memorandumul a fost semnat la Chișinău, de către vicepremiera moldoveană Cristina Gherasimov și ministrul francez Benjamin Haddad.

Biroul pentru Integrare Europeană al Republicii Moldova și Secretariatul General pentru Afaceri Europene al Franței au semnat un memorandum de cooperare prin care Parisul va sprijini Chișinăul în procesul modernizării instituțiilor statului la standardele Uniunii Europene.

Documentul a fost semnat pe 22 noiembrie, la Chișinău, de către viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, și ministrul delegat pentru Europa al Republicii Franceze, Benjamin Haddad.

Memorandumul va permite R. Moldova să preia și să aplice practicile instituțiilor din Franța, dar și să beneficieze de consultanța experților francezi la Chișinău în instruirea angajaților din sectorul public și în procesul de screening al legislației.

„Etapa avansată a procesului de aderare a R. Moldova la UE se datorează într-o manieră hotărâtoare Franței”, a spus Gherasimov, care a declarat că speră ca la începutul anului viitor R. Moldova să înceapă negocierile de aderare propriu-zise.

La rândul său, Haddad a subliniat că vizita lui are loc în contextul în care R. Moldova și-ar fi confirmat dorința aderării la Uniunea Europeană după alegerile și referendumul care au avut loc „într-un mod corect și transparent” în ciuda faptului că țara a fost „ținta unor atacuri fără precedent și interferențelor străine orchestrate de Rusia”.

În context, oficialul francez a asigurat că Franța va sprijini R. Moldova „pe termen lung” pentru consolidarea instituțiilor statului și a lupta împotriva interferențelor străine.

Maia Sandu vrea o cooperare mai strânsă cu Franța, după amestecul Rusiei în alegerile moldovene

În aceeași zi, ministrul francez a avut o întrevedere cu președinta Maia Sandu, care a mulțumit oficialului occidental pentru „contribuția Franței la susținerea reformelor, consolidarea instituțiilor statului și promovarea democrației în Republica Moldova”, potrivit unui comunicat al Președinției moldovene.

Președinta Maia Sandu a discutat cu ministrul francez Benjamin Haddad despre necesitatea aprofundării relațiilor bilaterale dintre R. Moldova și Franța.
Președinta Maia Sandu a discutat cu ministrul francez Benjamin Haddad despre necesitatea aprofundării relațiilor bilaterale dintre R. Moldova și Franța.

Sandu a îndemnat partea franceză pentru „dezvoltarea unui parteneriat bilateral strategic”, care să includă și colaborarea pentru combaterea dezinformării și a interferențelor externe în R. Moldova.

Subiectul a fost abordat după începutul audierilor la Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică ale instituțiilor de resort pentru a înțelege și preveni pe viitor o schemă masivă de cumpărare de voturi, pe care Rusia și Ilan Șor ar fi folosit-o la recentele alegeri prezidențiale și la referendum.

Vorbindu-le jurnaliștilor după audierile cu ușile închise din 20 noiembrie, președintele comisiei parlamentare, Lilian Carp, deputat PAS, a spus că „acțiunile de fraudare a alegerilor din R. Moldova au fost posibile prin ingerința Federației Ruse”.

El a precizat că autoritățile știu că cel puțin 140.000 de cetățeni moldoveni „și-au vândut votul”, fiind plătiți între altele prin intermediul unei aplicații de telefon a băncii rusești de stat PSB.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Ministerul Educației a ajuns la un consens cu Primăria Chișinău privind salariile profesorilor

Imagine dintr-o sală de clasă a unui liceu din Chișinău.
Imagine dintr-o sală de clasă a unui liceu din Chișinău.

După mai multe ședințe, Ministerul Finanțelor a acceptat, pe 22 noiembrie, să aloce 123 de milioane de lei din cele 209 de milioane solicitate de Primăria Chișinău pentru achitarea salariilor profesorilor.

De asemenea, primăria a reușit să identifice 86 de milioane de lei din economiile făcute la alte articole bugetare, care pot fi realocate rapid pentru plata salariilor. Potrivit autorităților, aceste sume vor acoperi integral necesitățile salariale și primele cadrelor didactice până la finalul anului curent.

Discuțiile privind riscul ca angajații din educație din Chișinău să nu-și primească salariile pentru luna decembrie au apărut în spațiul public, pe 18 noiembrie, în cadrul ședinței operative a primăriei.

Șeful direcției educație, Andrei Pavaloi a spus că circa 7.000 de angajați din 167 de instituții din sistemul educațional municipal riscă să rămână în ajun de sărbătorile de iarnă fără prime și salarii din cauza deficitului bugetar.

Ministrul Educației, Dan Perciun a spus că primăria ar avea în rezervă circa 138 de milioane de lei și au creat o „criză artificială”.

Bugetul pentru educație al Chișinăului în 2024 se ridică la 4,14 miliarde de lei, din care Guvernul alocă 3,51 miliarde de lei, iar Primăria s-a angajat să contribuie cu 612 milioane de lei. În municipiul Chișinău sunt 150 de școli și 126 de grădinițe.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Acord în UE: România și Bulgaria vor intra în Schengen terestru de la 1 ianuarie 2025

Din 31 martie, România și Bulgaria au intrat în spațiul Schengen doar cu frontierele aeriene și maritime. De la 1 ianuarie 2025 ar urma să fie membre și în Schengen terestru.
Din 31 martie, România și Bulgaria au intrat în spațiul Schengen doar cu frontierele aeriene și maritime. De la 1 ianuarie 2025 ar urma să fie membre și în Schengen terestru.

România și Bulgaria ar urma să fie membre depline ale spațiului Schengen, inclusiv terestru, începând din 1 ianuarie 2025, după ce miniștrii de Interne ai celor două țări au ajuns vineri la un acord cu omologul austriac. O decizie oficială urmează să fie anunțată în luna decembrie. România și Bulgaria sunt, din martie 2024, membre Schengen cu spațiul aerian și maritim.

Miniștrii afacerilor interne din România, Bulgaria, Ungaria și Austria au ajuns vineri la un acord informal, în discuții care au avut loc la Budapesta, pentru intrarea României și Bulgariei în Schengen cu granițele terestre.

„România și Bulgaria aparțin pe deplin spațiului Schengen. Eliminarea controalelor la frontierele terestre interne este ultimul obstacol. Salut rezultatul pozitiv al discuțiilor informale de astăzi, la Budapesta”, a declarat Ursula von der Leyen, vineri, pe contul său de X (Twitter).

„Urmează decizia oficială a Consiliului UE. Să vedem un Schengen mai puternic în 2025”, a adăugat președinta Comisiei Europene.

Premierul maghiar, Viktor Orban, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că Austria a renunțat să se mai opună aderării României și Bulgariei la Schengen terestru, în urma discuțiilor informale de la Budapesta.

Intrarea propriu-zisă în Schengen terestru va avea loc la 1 ianuarie 2025, a anunțat el.

„Dacă toate merg conform planurilor noastre, atunci de la 1 ianuarie, dacă mă duc la domnul premier cu mașina, nu voi mai fi oprit la frontieră ci voi putea conduce mașina de la Budapesta la București fără să fie vreun control”, a spus Orban.

Decizia oficială va fi anunțată pe 12 decembrie, la Consiliul European de la Bruxelles, când va avea loc și votul șefilor de stat și de guvern din UE, a mai spus oficialul maghiar.

Vineri, pe 22 noiembrie, la Budapesta au avut loc noi negocieri politice și tehnice pe această temă între miniștrii de Interne din România, Bulgaria, Austria și Ungaria.

„Toate criteriile au fost întrunite și toate barierele au fost eliminate (...) Toate cele patru țări vor munci necontenit ca, de la 1 ianuarie, România să devină membră a spațiului Schengen, nu doar pe cale aeriană și maritimă, dar și terestră. Decizie pentru care este nevoie de toți miniștrii de interne ai Uniunii Europene”, a mai spus premierul Ungariei.

„Salut evoluția pozitivă de astăzi privind aderarea deplină a României și Bulgariei la spațiul Schengen. Parlamentul European a avut această solicitare din prima zi. Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai puternică. Aștept cu nerăbdare o decizie finală în zilele următoare”, a declarat președinta Parlamentului European Roberta Metsola.

În decembrie 2022, Austria s-a opus în Consiliul de Justiție și Afaceri Interne de la Bruxelles aderării complete a României la spațiul de liberă circulație.

Într-un interviu acordat săptămâna aceasta pentru Europa Liberă, reprezentanta Uniunii Europene pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, și-a arătat optimismul cu privire la faptul că Austria nu se va mai opune ca România și Bulgaria să între în spațiul Schengen și cu frontierele terestre.

Întrebată care sunt argumentele pentru blocarea, în continuare, a accesului României în Schengen și cu granițele terestre, Johansson spune că acestea nu există.

„Nu văd niciun obstacol, trebuie s-o spun. Totul este îndeplinit. Totul este pregătit. România și Bulgaria sunt pregătite. Spațiul Schengen este pregătit. Așa că nu văd niciun obstacol”, a spus ea.

„Este timpul să ridicăm acum controalele la frontierele interne. Și sper să văd că acest lucru se va întâmpla înainte de a termina acest mandat, ceea ce, după cum știți, se va întâmpla în câteva săptămâni”, a adăugat Ylva Johansson.

Miza aderării terestre la spațiul Schengen este că nici șoferii de mașini și nici cei de camioane de marfă nu vor mai fi obligați să oprească la granițele către țările membre.

Pe 31 martie, România și Bulgaria au intrat în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime.

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Start votului în R. Moldova pentru alegerea președintelui României

Moldoveni cu cetățenia română votează la o secție din Chișinău pentru alegerea președintelui României.
Moldoveni cu cetățenia română votează la o secție din Chișinău pentru alegerea președintelui României.

Astăzi s-au deschis secțiile de votare din diaspora, inclusiv din Republica Moldova, organizate pentru alegerea președintelui României.

Moldovenii cu cetățenia română pot vota la cele 59 de secții deschise pe tot teritoriul R. Moldova: 17 secții de votare vor fi deschise în regiunea de nord a R. Moldova, 34 – în regiunea de centru (16, la Chișinău) și opt secții de votare – în regiunea de sud.

La fel ca și în R. Moldova, în alegerile din România este posibil votul prin corespondență, introdus în 2019. Aproape 7.000 de cetățeni români au apelat la această modalitate de vot, dintre care doar 17 – în R. Moldova.

Secțiile s-au deschis pe 22 noiembrie, la ora 12:00 și se vor închide la ora 21:00. Votarea va continua pe 23 noiembrie și 24 noiembrie (07:00 – 21:00).

Ulterior, votul pentru alegerea deputaților și senatorilor va avea loc pe parcursul a două zile: 30 noiembrie – 1 decembrie (07:00 – 21:00).

Pe buletinul de vot pentru prezidențiale, cetățenii români vor avea de ales dintre 13 candidați la funcția de președinte al României.

Sondajele arată că cinci candidați au cele mai mari șanse să ajungă în turul doi, din 8 decembrie: Marcel Ciolacu (PSD), Nicolae Ciucă (PNL), Elena Lasconi (USR), George Simion (AUR) și Mircea Geoană (independent).

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

L-ați aresta pe Netanyahu? Irlanda sau Spania - da, Ungaria - ba!

Nou, pe lista urmăriților, de la stânga la dreapta: premierul israelian, Benjamin Netanyahu, fostul ministru israelian al Apărării, Yoav Gallant, și comandantul militar Hamas, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (Deif).
Nou, pe lista urmăriților, de la stânga la dreapta: premierul israelian, Benjamin Netanyahu, fostul ministru israelian al Apărării, Yoav Gallant, și comandantul militar Hamas, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (Deif).

Curtea Penală Internațională (CPI) a anunțat joi că a emis mandat de arestare pe numele premierului israelian, Benjamin Netanyahu, pentru crime de război comise împotriva palestinienilor, în Gaza. Mai sunt vizați fostul său ministru al apărării, dar și un lider Hamas, pentru atacul din 7 octombrie.

Nimeni nu prea crede că „Bibi” chiar va ajunge la Haga, dar decizia CPI a stârnit o avalanșă de declarații, reafirmând liniile de demarcație în această chestiune internațională delicată.

Clădirea CPI de la Haga, la 21 noiembrie 2024.
Clădirea CPI de la Haga, la 21 noiembrie 2024.

Irlanda: „Aplicăm mandatele”

Poliția irlandeză l-ar aresta pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, dacă acesta ar ajunge în Irlanda, a declarat premierul țării din Uniunea Europeană.

Întrebat de radiodifuzorul național irlandez RTE dacă Netanyahu ar fi arestat în Irlanda, Taoiseach (titlul oficial de premier în Irlanda) Simon Harris a declarat vineri: „Da, absolut. Susținem instanțele internaționale și aplicăm mandatele lor”.

Premierul irlandez, Simon Harris, vorbind despre recunoașterea statului palestinian la 22 mai 2024.
Premierul irlandez, Simon Harris, vorbind despre recunoașterea statului palestinian la 22 mai 2024.

Harris nu a fost întrebat despre ceilalți dați în urmărire, dar vicepremierul irlandez, Micheal Martin, a declarat mai târziu, că și ei ar fi arestați: „Nu ar trebui să existe niciun echivoc în condamnarea Hamas și a Hezbollah în ceea ce privește ceea ce au făcut și, într-adevăr, rolul malefic al Iranului în regiune - deoarece este o problemă complexă, nu este simplă”.

Liderii irlandezi au respins, de asemenea, condamnarea de către SUA și Israel a deciziei CPI.

Olanda, Elveția, Italia și Spania au declarat și ele că își vor respecta angajamentele și obligațiile privind Statutul de la Roma și dreptul internațional. Austria a declarat același lucru, deși ministrul său de externe, Alexander Schallenberg, a adăugat, separat, că „mandatul este absurd”.

Un billboard cu taurul emblematic spaniol purtând lozinci pro-palestinene în mai 2024, după ce Spania a recunoscut, printre primele din UE, statul palestinian.
Un billboard cu taurul emblematic spaniol purtând lozinci pro-palestinene în mai 2024, după ce Spania a recunoscut, printre primele din UE, statul palestinian.

Ministerul de Externe al Franței a declarat că răspunsul său la mandate va fi în conformitate cu statutul CPI, dar a refuzat să confirme dacă îl va aresta pe Netanyahu, invocând complexitatea juridică.

„Marea Britanie respectă independența CPI”, a declarat un purtător de cuvânt al prim-ministrului Keir Starmer, fără a confirma dacă Marea Britanie ar aplica mandatele.

Ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide, a declarat: „Este important ca CPI să își îndeplinească mandatul într-un mod judicios. Am încredere că instanța va proceda cu cazul pe baza celor mai înalte standarde de proces echitabil”.

Ministra suedeză de Externe, Maria Malmer Stenergard, a declarat că Suedia și UE „sprijină activitatea importantă a Curții și protejează independența și integritatea acesteia”. Autoritățile suedeze de aplicare a legii decid cu privire la arestarea subiecților mandatelor CPI pe teritoriul suedez, a adăugat ea.

Ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, a declarat că mandatul de arestare al CPI este un pas „plin de speranță” și extrem de important în aducerea în fața justiției a autorităților israeliene care au comis genocid împotriva palestinienilor. „Vom continua să lucrăm pentru a ne asigura că dreptul internațional este pus în aplicare pentru a pedepsi genocidul”, a mai spus Fidan.

Orban-contra

Premierul Viktor Orban a declarat vineri că îl va invita pe premierul Netanyahu să viziteze Ungaria, afirmând că va garanta că un mandat de arestare al Curții Penale Internaționale împotriva lui Netanyahu „nu va fi respectat”.

Benjamin Netanyahu în vizită în Ungaria, la o conferință cu Viktor Orban, iulie 2024.
Benjamin Netanyahu în vizită în Ungaria, la o conferință cu Viktor Orban, iulie 2024.

Orban, a cărui țară deține președinția semestrială rotativă a Uniunii Europene, a declarat la radioul de stat că mandatul de arestare al CPI este „greșit” și a afirmat că liderul israelian va putea purta negocieri în Ungaria „în condiții de siguranță adecvate”.

„Astăzi îl voi invita pe prim-ministrul Israelului, domnul Netanyahu, pentru o vizită în Ungaria și, în cadrul acestei invitații, îi voi garanta că, dacă va veni, hotărârea CPI nu va avea niciun efect în Ungaria și nu vom urma conținutul acesteia”, a declarat Orban.

De când Orban și partidul său naționalist Fidesz au ajuns la putere în 2010, el și Netanyahu au forjat relații politice strânse.

Altă țară cu politică puternic pro-israeliană din Europa Centrală, Cehia, a condamnat în termeni duri decizia CPI.

„Propunerea procurorului-șef al CPI de a emite un mandat de arestare pentru liderii unui guvern ales în mod democratic împreună cu liderii unei organizații teroriste islamiste este îngrozitoare și complet inacceptabilă”, a scris premierul ceh Petr Fiala pe social media.

Fiala nu a spus limpede dacă cehii l-ar aresta sau nu pe Netanyahu.

Alte țări est-europene nu au comentat imediat situația creată în urma deciziei CPI.

Putin în Mongolia

Prin decizia de joi a CPI, Netanyahu i se alătură președintelui rus Vladimir Putin pe lista liderilor care pot fi arestați când călătoresc.

După ce a fost acuzat oficial de crime de război în Ucraina, mai precis de deportarea copiilor ucraineni, Putin a călătorit totuși, în septembrie 2024, într-o țară semnatară a tratatului de înființare CPI, Mongolia.

Vladimir Putin la Ulan Bator, 2 septembrie 2024.
Vladimir Putin la Ulan Bator, 2 septembrie 2024.

În urma apelurilor din partea, printre altele, a Ucrainei, a Uniunii Europene și a CPI fie de a-i refuza intrarea lui Putin, fie de a-l aresta, un purtător de cuvânt al guvernului mongol a declarat atunci că țara este dependentă de energia rusească și, prin urmare, nu este pregătită să îl aresteze pe președintele rus.

„Mongolia importă 95% din produsele sale petroliere și peste 20% din electricitate din vecinătatea noastră imediată... Această aprovizionare este esențială pentru a ne asigura existența noastră și a poporului nostru", a declarat purtătorul de cuvânt.

Ce este CPI și de ce contează?

Statutul de la Roma - care a fost semnat în 1998 și a intrat în vigoare în 2002 - a instituit Curtea Penală Internațională. Curtea internațională permanentă este responsabilă de urmărirea penală a persoanelor pentru genocid, crime împotriva umanității, crime de război și crime de agresiune.

Cei care militează pentru justiție la nivel mondial consideră că aceasta este o etapă importantă, deoarece a instituit un mecanism juridic prin care indivizii sunt trași la răspundere pentru infracțiuni care depășesc frontierele naționale.

CPI este considerată tribunal de ultimă instanță. Aceasta înseamnă că, în temeiul „principiului complementarității”, CPI își poate exercita jurisdicția numai în cazul în care o instanță națională nu dorește sau nu poate să urmărească în justiție infracțiuni grave.

Israelul spune că are o justiție independentă, capabilă să rezolve asemenea cazuri, dar organizațiile internaționale pentru drepturile omului se îndoiesc din ce în ce mai tare.

Din 2002, CPI a pus sub acuzare peste 50 de persoane, majoritatea din țări africane. Douăzeci și una de persoane au fost reținute la Haga, unde se află sediul Curții; 10 au fost condamnate, iar patru au fost achitate.

Republica Moldova a ratificat Statutul CPI la 12 octombrie 2010.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

China liberalizează vizele pentru români și alți europeni, din 30 noiembrie

Turiști la Marele Zid chinezesc, într-o fotografie de arhivă.
Turiști la Marele Zid chinezesc, într-o fotografie de arhivă.

China a anunțat că își va extinde regimul fără vize cu țări ca Bulgaria, România, Croația, Muntenegru, Macedonia de Nord, Malta, Letonia și Estonia, dar și Japonia, începând cu 30 noiembrie 2024 până la 31 decembrie 2025.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing a mai declarat vineri că se va extinde și perioada de ședere fără viză la 30 de zile (de la 15 zile, în prezent) pentru cetățenii tuturor celor 38 de țări din cadrul programului său fără vize, informează Reuters, citând televiziunea de stat chineză.

Renunțarea la vize pentru japonezi și călătorii din opt țări europene, anunțată vineri, are caracter temporar - dar este foarte probabil să fie permanentizată după expirare, la sfârșitul anului viitor.

China a liberalizat anterior vizele pentru Coreea de Sud și unele țări europene pentru a stimula turismul și comerțul pe fondul unei economii slăbite.

În 2019, anul dinaintea pandemiei de COVID 19, China a fost vizitată de aproape 98 de milioane de străini. În 2023 au fost numai 35 de milioane, potrivit BBC.

Japonia, mare partener comercial și rival regional al Chinei, a reacționat spunând că speră că decizia Chinei va promova schimburile „interpersonale” între cei doi vecini, potrivit declarației făcute vineri de Yoshimasa Hayashi, secretarul cabinetului șef al Japoniei, la o conferință de presă.

Pe lista țărilor europene ai căror cetățeni nu au nevoie de viză pentru șederi de scurtă durată în China se află acum 24 de state. R. Moldova nu se numără printre ele.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Rusia oferă Coreei de Nord rachete și petrol în schimbul soldaților trimiși în războiul din Ucraina

Kim Jong Un, aplaudat de soldați la o „conferință” militară ținută la Phenian pe 21 noiembrie 2024.
Kim Jong Un, aplaudat de soldați la o „conferință” militară ținută la Phenian pe 21 noiembrie 2024.

Rusia a furnizat rachete antiaeriene și petrol Coreei de Nord în schimbul trimiterii de trupe în războiul din Ucraina, a spus vineri, 22 noiembrie, un înalt oficial sud-coreean. SUA, Coreea de Sud, Ucraina și alte state spun că Phenianul a trimis peste 10.000 de soldați în Rusia.

Directorul Serviciului Național de Informații al Coreei de Sud, Shin Won-sik, a spus vineri, la o emisiune televizată, că Seulul a descoperit că Rusia a furnizat rachete antiaeriene și alte echipamente Coreei de Nord, ca parte a eforturilor regimului comunist de consolidare a rețelei de apărare aeriană a Phenianului, capitala țării, scrie AP.

Shian spune că Rusia a mai oferit, de asemenea, asistență economică diversă Coreei de Nord.

Serviciul de informații al Coreei de Sud a spus miercuri parlamentarilor că nord-coreenii au trimis recent sisteme de artilerie suplimentare și în Rusia. Luna trecută, serviciile de informații de la Seul au afirmat că Phenianul a trimis peste 13.000 de containere de artilerie, rachete și alte arme convenționale în Rusia începând din august 2023 pentru a reface stocurile de arme în scădere ale Moscovei.

Parlamentarii sud-coreeni au spus săptămâna aceasta că circa 10.900 de soldați nord-coreeni au fost desfășurați la Kursk ca parte a unităților aeropurtate și maritime ale Rusiei, care se confruntă cu forțele ucrainene. Unele dintre aceste unități au participat deja la lupte, au spus deputații, care au citat un raport al agenției de spionaj a Coreei de Sud.

Rusia ar mai fi oferit Coreei de Nord și tehnologie militară pentru a susține programul de sateliți al țării, după încercarea eșuată de a lansa un satelit spion la începutul acestui an.

La schimbul pentru soldații trimiși în Rusia, Coreea de Nord ar mai fi primit din partea Moscovei și circa un milion de barili de petrol începând cu luna martie a acestui an, conform analizei imaginilor din satelit de la Open Source Centre, un grup de cercetare non-profit cu sediul în Regatul Unit, scrie BBC.

Transferurile încalcă sancțiunile ONU, care interzic țărilor membre să vândă petrol Coreei de Nord, cu excepția unor cantități mici, în încercarea de a sufoca economia acesteia pentru a o împiedica să dezvolte în continuare arme nucleare.

În iunie, liderul nord-coreean, Kim Jong-un, și președintele rus, Vladimir Putin, au semnat un tratat de parteneriat strategic, care obligă ambele state să-și ofere asistență militară „fără întârziere” în cazul unui atac asupra unuia din ele și să coopereze la nivel internațional pentru a se opune sancțiunilor occidentale.

Putin a numit acordul, semnat în cadrul vizitei sale la Phenian, ca fiind un „document revoluționar”.

Experții citați de AFP spun că Phenianul ar folosi Ucraina ca mijloc de realiniere a politicii sale externe. Prin trimiterea de soldați, Coreea de Nord se poziționează în cadrul economiei de război rusești ca furnizor de arme, sprijin militar și forță de muncă - ocolindu-și aliatul tradițional, vecinul și principalul partener comercial, China.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

România a semnat contractul de achiziție a 32 de avioane de vânătoare F-35 cu ajutorul unei finanțări oferite de Guvernul SUA

Ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, și ministrul Apărării din România, Angel Tîlvăr, semnează scrisoarea de ofertă și acceptare pentru avioanele F-35, 21 noiembrie 2024.
Ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, și ministrul Apărării din România, Angel Tîlvăr, semnează scrisoarea de ofertă și acceptare pentru avioanele F-35, 21 noiembrie 2024.

România va achiziționa de la Statele Unite primele 32 de avioane F-35 pentru două escadrile, prin care Forțele Aeriene Române fac tranziția către generația a V-a de aeronave.

Semnarea protocolului s-a făcut la Guvern, iar documentul a fost semnat de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, și de ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, în prezența premierului Marcel Ciolacu și a altor oficiali români și americani.

„Investiția în tehnologie modernă și în capabilități de apărare de vârf este o garanție pentru un viitor mai sigur. Cele 32 de aeronave pentru care s-a semnat contractul de achiziție între guvernele României și Statelor Unite ale Americii reprezintă vârful de performanță aviatică la acest moment pe plan mondial și vor asigura interoperabilitatea cu aliații din NATO”, a spus ministrul Apărării naționale.

El a exprimat, totodată, decizia guvernului român de a aloca 2,5% din PIB pentru apărare, conform angajamentelor asumate în alianța Nord-Atlantică.

„Decizia României de a achiziționa aceste avioane de luptă avansate reprezintă un pas important în modernizarea continuă a Forțelor Armate Române și va contribui semnificativ la apărarea pe termen lung a Alianței NATO și la securitatea noastră colectivă. (...) Alianța rămâne unită în fața provocărilor noastre comune de securitate. Sunt încrezătoare că, lucrând împreună, vom continua să ne întărim pregătirea colectivă pentru a apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO”, a spus ambasadoarea Kathleen Kavalec.

Răspunzând întrebărilor presei, Kavalec a spus că va dura „ceva timp până la achiziționarea avioanelor și aducerea lor aici” și a estimat că „până în 2030 aceste avioane vor putea să zboare deasupra României”, dar a amintit că, între timp, „România beneficiază de flota de avioane F-16 și de centrul său de pregătire F-16, care va pregăti tranziția la programul F-35”.

„Astăzi, 21 noiembrie, România a făcut un pas important în modernizarea capacităților sale de apărare prin semnarea Scrisorii de Ofertă și Acceptare (LOA) pentru achiziționarea a 32 de aeronave F-35 Lightning II de la Lockheed Martin prin intermediul unei Finanțări Militare Externe oferite de Guvernul SUA”, transmite Ambasada SUA.

„Această decizie istorică îmbunătățește capabilitățile de apărare ale României, asigurând o forță militară robustă, de ultimă generație, capabilă să facă față provocărilor de securitate actuale și viitoare, consolidând totodată rolul său în apărarea colectivă a NATO”, arată sursa citată.

Tehnologia avansată a F-35, capabilitățile stealth și senzorii de ultimă generație vor îmbunătăți apărarea aeriană a României, asigurând o protecție superioară a teritoriului său suveran, spune Ambasada SUA.

O aeronavă F-35 Lightning II și pilotul ei Monessa Balzhiser la expoziția Black Sea, Defense, Aerospace and Security (BSDA) de la București, pe 22 mai 2024.
O aeronavă F-35 Lightning II și pilotul ei Monessa Balzhiser la expoziția Black Sea, Defense, Aerospace and Security (BSDA) de la București, pe 22 mai 2024.

De asemenea, aceste aeronave vor consolida interoperabilitatea României cu forțele NATO, și implicit capacitatea Alianței de a descuraja amenințările și de a răspunde rapid provocărilor emergente.

Ambasadoarea Kathleen Kavalec a subliniat în cadrul ceremoniei importanța acestei achiziții.

„Această achiziție reprezintă nu numai un salt major pentru capabilitățile de apărare, ci și o oportunitate semnificativă pentru avansul tehnologic și crearea de locuri de muncă în România. Lockheed Martin, un partener de lungă durată al României, va juca un rol cheie în sprijinirea acestei tranziții, oferind instruire avansată pentru piloții și personalul de întreținere din România.”

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Primul lot de ouă moldovenești a ajuns pe rafturile din UE

La data de 8 octombrie 2024, primul producător de ouă de consum (categoria A), din R. Moldova, a fost listat cu dreptul de a-și exporta produsul pe piața UE.
La data de 8 octombrie 2024, primul producător de ouă de consum (categoria A), din R. Moldova, a fost listat cu dreptul de a-și exporta produsul pe piața UE.

Primele loturi de ouă moldovenești care au ajuns la 20 noiembrie pe rafturile consumatorilor europeni sunt ale unei ferme din comuna Bleșteni, raionul Edineț, care la începutul lunii octombrie a primit dreptul de a le exporta în UE.

Anunțul a fost făcut de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) într-un comunicat de presă publicat joi, 21 noiembrie. În prezent, în R. Moldova există trei agenți economici care pot exporta ouă și carne de găină pe piața UE.

Pentru a putea exporta în blocul comunitar, agenții economici trebuie să-și modernizeze centrele de producere, inclusiv cele de colectare, marcare și ambalare a ouălor.

Totodată, la 8 octombrie, pe piața unică a comunității europene au ajuns și primele loturi de carne proaspătă de pasăre din R. Moldova.

R. Moldova a primit dreptul de a exporta produse avicole în UE în martie 2023.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în perioada ianuarie - septembrie curent, exporturile de produse lactate și ouă de păsări s-au redus cu peste 21%, în comparație cu perioada similară din 2023.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

update

Curtea Penală Internațională emite mandate de arestare pentru Netanyahu și oficiali Hamas

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, în timpul unui discurs rostit în parlamentul israelian la 18 noiembrie 2024.
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, în timpul unui discurs rostit în parlamentul israelian la 18 noiembrie 2024.

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis joi mandate de arestare pentru premierul israelian, Benjamin Netanyahu, fostul său ministru al apărării, Yoav Gallant, și conducerea organizației Hamas, considerată teroristă inclusiv de SUA și Uniunea Europeană.

Toți sunt acuzați de crime de război și crime împotriva umanității, legate de războiul din Gaza și de atacurile din octombrie 2023 care au declanșat ofensiva Israelului în teritoriul palestinian.

Netanyahu și ceilalți suspecți sunt acum dați în urmărire la nivel internațional. Asta ar putea să îi izoleze și mai mult și să complice eforturile de negociere a unei încetări a focului pentru a pune capăt conflictului de 13 luni, scrie Associated Press. Cu toate acestea, implicațiile practice ale deciziei CPI ar putea fi limitate, deoarece Israelul și principalul său aliat, Statele Unite, nu sunt membri ai Curții, iar mulți dintre oficialii Hamas au fost uciși deja în conflict.

Decizia era așteptată, căci procesul juridic care a dus la ea a fost public și controversat.

Netanyahu și alți lideri israelieni au condamnat cererea de mandate a procurorului-șef al CPI, Karim Khan, ca fiind „rușinoasă” și „antisemită”. Președintele american Joe Biden l-a criticat, de asemenea, pe Khan și și-a exprimat sprijinul pentru dreptul Israelului de a se apăra împotriva Hamas. Hamas a criticat, de asemenea, cererea.

Procurorul CPI Karim Khan
Procurorul CPI Karim Khan

„Camera a considerat că există motive rezonabile să se creadă că ambele persoane [Netanyahu, Gallant - n.r.] au privat în mod intenționat și cu bună știință populația civilă din Gaza de lucruri indispensabile supraviețuirii lor, inclusiv alimente, apă și medicamente și materiale medicale, precum și combustibil și electricitate”, a scris completul de trei judecători în decizia sa unanimă de a emite mandate pentru liderii israelieni.

Ne putem ancheta singuri!

Mohammed Deif, liderul aripii militare a Hamas
Mohammed Deif, liderul aripii militare a Hamas

De asemenea, instanța a emis un mandat de arestare împotriva lui Mohammed Deif, unul dintre liderii Hamas. Procurorul-șef al CPI solicitase, de asemenea, mandate pentru alte două figuri importante ale Hamas, Yahya Sinwar și Ismail Haniyeh, însă ambii au fost uciși în conflict.

Ministerul israelian de Externe a declarat în septembrie că a prezentat două memorii juridice prin care a contestat competența CPI și a susținut că instanța nu a oferit Israelului posibilitatea de a investiga el însuși acuzațiile înainte de a solicita mandatele.

„Nicio altă democrație cu un sistem juridic independent și respectat precum cel care există în Israel nu a fost tratată în acest mod prejudiciabil de către procuror”, a scris atunci purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oren Marmorstein, pe X. El a mai declarat că Israelul rămâne „ferm în angajamentul său față de statul de drept și justiție” și va continua să își protejeze cetățenii împotriva militanților.

CPI este un tribunal de ultimă instanță care urmărește numai cazurile în care autoritățile naționale de aplicare a legii nu pot sau nu doresc să investigheze. Israelul nu este stat membru al Curții. În trecut, țara a avut dificultăți în a se autoinvestiga, susțin grupurile pentru drepturile omului.

Fostul ministru al Apărării din Israel, Yoav Gallant, la o conferință de presă, la puțin timp după ce a fost demis de premierul Netanyahu, 5 noiembrie 2024.
Fostul ministru al Apărării din Israel, Yoav Gallant, la o conferință de presă, la puțin timp după ce a fost demis de premierul Netanyahu, 5 noiembrie 2024.

În ciuda mandatelor de arestare, niciunul dintre suspecți nu se va confrunta cu judecătorii de la Haga prea curând, anticipează AP. Curtea însăși nu dispune de poliție pentru a pune în aplicare mandatele, bazându-se doar pe cooperarea statelor sale membre.

Chiar și așa, însă, amenințarea cu arestarea i-ar putea împiedica pe Netanyahu și Gallant să călătorească în străinătate, deși președintele rus Vladimir Putin, și el căutat în baza unui mandat al CPI pentru presupuse crime de război în Ucraina, a dovedit recent că poate vizita un aliat atunci când a călătorit în Mongolia, unul dintre statele membre ale Curții, și nu a fost arestat.

Aplauze și condamnări

Procurorul Khan a solicitat mandate în luna mai, acuzându-i pe Netanyahu și Gallant de mai multe delicte, inclusiv crimă, atac intenționat asupra civililor și persecuție.

Grupurile pentru drepturile omului au aplaudat decizia de joi, venită la mai mult de șase luni după ce Khan a făcut cererea sa inițială.

„Mandatele de arestare emise de CPI împotriva unor lideri israelieni de rang înalt și a unui oficial Hamas spulberă percepția conform căreia anumite persoane sunt în afara razei de acțiune a legii”, a declarat Balkees Jarrah, director asociat pentru justiție internațională la Human Rights Watch.

Liderii politici din Israel, inclusiv din opoziție, au criticat însă vehement demersul CPI.

Benny Gantz, general în retragere și rival politic al lui Netanyahu, a condamnat decizia, afirmând că aceasta arată „orbire morală” și este o „pată rușinoasă de proporții istorice, care nu va fi uitată niciodată”.

Yair Lapid, un alt lider al opoziției, a numit-o un „premiu pentru teroare”.

Șeful politicii externe a Uniunii Europene a declarat, pe de altă parte, că mandatele de arestare emise joi de Curtea Penală Internațională pentru Netanyahu, Gallant și Deif sunt „obligatorii” și ar trebui puse în aplicare.

„Nu este o decizie politică. Este o decizie a unei instanțe, a unei instanțe de justiție, a unei instanțe internaționale de justiție. Iar decizia instanței trebuie respectată și pusă în aplicare”, a declarat Joseph Borrell în timpul unei vizite în capitala iordaniană Amman.

Irlanda și Spania, două din puținele țări occidentale care recunosc statul palestinian, au spus la rândul lor că decizia CPI trebuie luată în serios.

Statele Unite, cel mai puternic aliat al Israelului, au respins însă decizia CPI, repetându-și contra-argumentele exprimate mai înainte.

„Statele Unite resping în mod fundamental decizia Curții de a emite mandate de arestare pentru înalți oficiali israelieni. Rămânem profund îngrijorați de graba procurorului de a solicita mandate de arestare și de erorile de proces îngrijorătoare care au condus la această decizie”, a declarat un purtător de cuvânt guvernamental, adăugând că SUA discută cu partenerii săi pașii următori.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Ajutați copiii ucraineni refugiați să nu rămână neșcolarizați, cere Consiliul Europei

Primele zile: copii ucraineni se joacă în spațiul de cazare de la MoldExpo, la 1 martie 2022.
Primele zile: copii ucraineni se joacă în spațiul de cazare de la MoldExpo, la 1 martie 2022.

Consiliul Europei a avertizat că barierele lingvistice, capacitatea școlară limitată și urmărirea dificilă a copiilor neșcolarizați sunt principalele provocări cu care se confruntă milioanele de copii din Ucraina care caută refugiu și acces la educație în Europa - precum și statele lor gazdă.

În introducerea unui studiu lansat pe 20 noiembrie, forul pan-european pentru drepturile omului spune că odată ce războiul durează deja de 1000 de zile „este timpul să trecem de la soluții de urgență la mecanisme mai durabile, pe termen lung”.

Studiul constată că 50% dintre copiii care au părăsit Ucraina din cauza războiului nu au fost încă înscriși în sistemele de învățământ ale țărilor gazdă.

Situația în anumite state europene este mai presantă decât în altele: în mai 2024, două state europene - Polonia și Cehia - aveau cea mai mare rată de oameni sub protecție temporară, fugiți din Ucraina.

R. Moldova este pomenită în studiu ca una din țările unde se află „un număr relativ mare” de refugiați ucraineni (3% din total).

Ca principală problemă pentru copiii ucraineni refugiați aici, studiul constată că „Moldova nu se numără printre țările în care școlarizarea obligatorie este obligatorie”.

Studiul încurajează statele membre, inclusiv Moldova:

  • să promoveze școlarizarea la domiciliu pentru toți copiii din Ucraina prin sensibilizarea părinților și tutorilor cu privire la beneficiile acesteia;
  • să asigure locuri suplimentare în școli și un număr suficient de profesori competenți;
  • să înființeze sisteme de monitorizare pentru a identifica orice copil aflat în afara sistemului de învățământ;
  • să utilizeze evaluările inițiale pentru a crea planuri de învățare individualizate în locul plasamentelor fixe;
  • să aplice o abordare „la nivelul întregii școli” pentru a crea medii favorabile incluziunii și pentru a consolida capacitatea profesorilor de a sprijini clasele diverse;
  • să colaboreze cu Ministerul Educației din Ucraina pentru a-i ajuta pe copii să își păstreze identitatea culturală.
A fost lansată o platformă a locurilor de muncă pentru refugiații ucraineni din R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:20 0:00

Studiul analizează practicile din 32 de state membre ale Consiliului Europei în care refugiații din Ucraina înregistrați în mai 2024 depășeau 10.000 de persoane și a fost actualizat ultima dată la 3 noiembrie 2024.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

update

Ucraina spune că Rusia a atacat-o în premieră cu o rachetă intercontinentală

Urmările unui nou atac aerian rusesc la Dnipro, în Ucraina, la 21 noiembrie 2024.
Urmările unui nou atac aerian rusesc la Dnipro, în Ucraina, la 21 noiembrie 2024.

Ucraina susține că Rusia a lansat în noaptea de miercuri spre joi o rachetă balistică intercontinentală asupra orașului Dnipro din estul zonei centrale a țării, ceea ce, dacă se confirmă, ar fi pentru prima dată când Moscova a folosit o astfel de rachetă în război, informează Associated Press.

Într-o declarație făcută joi pe Telegram, forțele aeriene ucrainene nu au specificat tipul exact de rachetă, dar au afirmat că aceasta a fost lansată din regiunea rusă Astrahan, care se învecinează cu Marea Caspică.

Publicația ucraineană Ukrainska Pravda, citând surse anonime, a relatat că racheta a fost o RS-26 Rubezh, Potrivit Asociației pentru Controlul Armelor, RS-26 are o rază de acțiune de 5.800 km, informează Reuters.

Două persoane au fost rănite în urma atacului, iar o fabrică și un centru de reabilitare pentru persoanele cu handicap au fost avariate, potrivit oficialilor locali.

Raza de acțiune a unei rachete ICBM este inutil de mare pentru a fi folosită împotriva Ucrainei, iar astfel de rachete sunt concepute pentru a transporta focoase nucleare. Utilizarea uneia, doar, ar putea fi o aducere aminte a capacității nucleare a Rusiei și un mesaj puternic că Moscova e gata să escaladeze conflictul, scrie AP.

Un lansator de rachete Rubezh-ME la o expoziție la Kaliningrad, Rusia, în iunie 2024.
Un lansator de rachete Rubezh-ME la o expoziție la Kaliningrad, Rusia, în iunie 2024.

Atacul are loc la două zile după ce președintele rus Vladimir Putin a semnat o doctrină nucleară revizuită care reduce în mod oficial pragul pentru utilizarea de către Rusia a armelor nucleare.

De partea cealaltă, Ucraina a lansat marți în premieră rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de americani (ATACMS), iar miercuri a trimis în Rusia, tot pentru prima dată, rachete Storm Shadows fabricate în Marea Britanie.

Ministerul rus al Apărării a declarat joi că sistemele sale de apărare aeriană au doborât două rachete Storm Shadow, șase rachete HIMARS și 67 de drone. Anunțul a fost făcut în cadrul bilanțului zilnic al ministerului cu privire la acțiunile militare din Ucraina.

Acesta nu este însă primul anunț public al Moscovei privind doborârea unor rachete Storm Shadow, Rusia raportând anterior doborârea unora deasupra peninsulei anexate Crimeea.

Putin a avertizat anterior SUA și alți aliați NATO că a permite Ucrainei să folosească arme cu rază mai lungă de acțiune furnizate de Occident pentru a lovi teritoriul rus ar însemna că Rusia și NATO sunt în război.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Sechestre de peste 11 milioane de lei în dosarul „Interpol” aplicate pe case de locuit, terenuri pentru construcții sau conturi bancare

În prezent, în dosar este vizat fostul șef al biroului Interpol Moldova - Viorel Țentiu.
În prezent, în dosar este vizat fostul șef al biroului Interpol Moldova - Viorel Țentiu.

Sechestre de peste 11,7 milioane de lei au fost aplicate asupra unor bunuri infracționale amplasate pe teritoriul R. Moldova, parte a schemei de corupție din dosarul denumit generic „Interpol”, a transmis Procuratura Anticorupție (PA), joi, 21 noiembrie, într-un comunicat de presă.  

Printre cele mai valoroase bunuri sechestrate se numără o casă de locuit și un teren de construcții din municipiul Chișinău de peste trei milioane de lei, o cotă parte dintr-un apartament de peste două milioane de lei și o cotă parte dintr-o casă de locuit din orașul Vadul lui Vodă, de peste trei milioane de lei.

Sechestre au fost aplicate inclusiv asupra unor mașini de sute de mii de lei și conturi bancare de zeci de mii de euro. PA spune că chiar săptămâna trecută a ridicat două automobile în valoare totală de circa 1,2 milioane de lei.

Bunurile ridicate reprezintă o parte din mita plătită în schema de corupție pentru blocarea Notificărilor Roșii ale Interpol și se află în prezent în gestiunea Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI).

PA spune că în ultimele luni a identificat și alte transferuri bănești, bunuri ale învinuiților pe care eventual le-ar putea confisca.

Potrivit PA, în baza probelor acumulate până în prezent în cadrul dosarului denumit generic „Interpol”, există bănuieli „rezonabile” că un grup criminal organizat a pus la cale o schemă de corupție pentru a permite persoanelor aflate sub incidența Notificărilor Roșii a Interpol să obțină statut de solicitanți de azil în R. Moldova, pentru a bloca și a șterge aceste notificări prin intermediul unor funcționari publici mituiți.

„Cel puțin 26 de persoane au depus acte false la Interpol prin această schemă, prin acțiunile lor afectând investigații criminale din întreaga lume, inclusiv Franța, Australia, China și alte țări”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

New York Times a scris în investigația publicată la 15 noiembrie că un traficant de droguri din Franța, nouă cetățeni chinezi, fiul unui fost prim-ministru al Kârgâzstanului, un om de afaceri australian fugar, doi ucraineni, un cetățean al Belarusului și fugari de alte naționalități, se numără printre cei care au beneficiat de această schemă de corupție.

În urma investigațiilor, Interpol a deblocat Notificările Roșii a persoanelor care au beneficiat de această schemă de corupție prin care fugari internaționali evitau aplicarea mandatelor de arest.

În prezent, în dosar este vizat fostul șef al biroului Interpol Moldova - Viorel Țentiu. Jurnaliștii New York Times au mai scris că în vizorul procurorilor se află și Vitalie Pîrlog, fostul ministru al justiției și șef al Comisiei interpol care verifica alertele roșii între 2017 – 2022.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Când și unde pot vota moldovenii cu cetățenie română la prezidențialele de peste Prut

Pe teritoriul R. Moldova vor fi deschise 59 de secții de votare.
Pe teritoriul R. Moldova vor fi deschise 59 de secții de votare.

Începând cu vineri, 22 noiembrie, moldovenii cu cetățenie română din R. Moldova pot vota în primul tur al prezidențialelor din România. Ei sunt așteptați la cele 59 de secții de votare deschise pe teritoriul țării în zilele de 22, 23 și 24 noiembrie.

Pe buletinul de vot pentru prezidențiale, cetățenii vor avea de ales dintre 13 candidați la funcția de președinte al României. Cele mai mari șanse, potrivit ultimelor sondaje, le au premierul Marcel Ciolacu înaintat de Partidul Social Democrat, George Simion, sprijinit de Alianța pentru Unirea Românilor, independentul Mircea Geoană și lidera Uniunii Salvați România, Elena Lasconi.

Unde vor fi amplasate cele 59 de secții de votare?

17 secții de votare vor fi deschise în regiunea de nord a R. Moldova, 34 – în regiunea de centru (16 la Chișinău) și opt secții de votare – în regiunea de sud.

În alegerile din România este posibilă și votarea prin corespondență, introdusă în 2019.

Când votăm?

Cetățenii români ai R. Moldova sunt așteptați la urnele de vot pentru alegerea președintelui României în zilele de 22 noiembrie (între orele 12:00 și 21:00), 23 noiembrie și 24 noiembrie (07:00 – 21:00).

Cu ce acte se poate vota?

Cetățenii români pot vota pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării.

Este vorba de cartea de identitate fizică sau electronică, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul, inclusiv cel electronic, diplomatic, de serviciu sau simplu.

Care sunt funcțiile președintelui României?

În România, Constituția îi deleagă președintelui trei responsabilități de bază: garantul respectării legilor, comandantul suprem al Armatei și reprezentantul statului român în relațiile externe.

Alegerile din România vor decide conducerea politică a celui mai important partener economic al R. Moldova și a unuia dintre suporterii ei cei mai statornici în calea spre Uniunea Europeană.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

update

Percheziții într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani la Comrat

Potrivit Poliției, operațiunile de la Comrat sunt coordonate de ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și procurorii PCCOCS cu sprijinul echipelor speciale ale brigăzii cu destinație specială „Fulger”.
Potrivit Poliției, operațiunile de la Comrat sunt coordonate de ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și procurorii PCCOCS cu sprijinul echipelor speciale ale brigăzii cu destinație specială „Fulger”.

Procurorii și polițiștii au desfășurat joi, 21 noiembrie, percheziții în Găgăuzia, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, fiind vizați demnitari din conducerea autonomiei. Guvernatoarea Evghenia Guțul a calificat acțiunile drept „act de presiune politică”.

Presa din regiune scrie că sunt vizați prim-vicepreședintele Comitetului Executiv al autonomiei, Ilia Uzun, și deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, Ruslan Ulianovschi.

La scurt timp după descinderi, bașcana Evghenia Guțul a spus, într-un comentariu publicat pe pagina Comitetului Executiv al Găgăuziei, că acțiunile procurorilor și polițiștilor sunt „act de presiune politică și intimidare a opoziției”.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a confirmat desfășurarea perchezițiilor, dar a precizat că va reveni cu detalii, inclusiv despre persoanele vizate, după încheierea descinderilor.

Inspectoratul General al Poliției a spus într-un comunicat de presă că operațiunile sunt coordonate de ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și procurorii PCCOCS cu sprijinul echipelor speciale ale brigăzii cu destinație specială „Fulger”.

Uzun și Ulianovschi nu sunt singurii funcționari de la conducerea autonomiei care se află în vizorul organelor de drept. În prezent, este cercetat în stare de liberate, pentru instigare la violență, Mihail Vlah, consilierul guvernatoarei Găgăzuiei, Evghenia Guțul.

După ce a scris pe rețelele de socializare că actuala președintă, Maia Sandu, și fostul șef de stat, Igor Dodon, „trebuie uciși”, el a fost reținut în seara zilei de 8 noiembrie pentru 72 de ore, iar ulterior - eliberat.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

11 arestați în Serbia pentru prăbușirea copertinei de beton la gara din Novi Sad

Memorial improvizat în fața gării din Novi Sad, a doua zi după tragedia din 1 noiembrie.
Memorial improvizat în fața gării din Novi Sad, a doua zi după tragedia din 1 noiembrie.

11 persoane au fost arestate în Serbia în legătură cu prăbușirea unei copertine masive la începutul acestei luni la o gară din orașul Novi Sad, în nordul țării, care a ucis 15 persoane și a rănit grav alte două, informează Reuters.

Suspecții, care nu au fost identificați, sunt acuzați de comiterea de infracțiuni împotriva siguranței publice, de provocare de pericol public și de lucrări de construcții neregulamentare, a declarat Parchetul Superior din Novi Sad într-o declarație. Ei riscă până la 12 ani de închisoare.

Presa sârbă a relatat că Goran Vesic, care a demisionat din funcția de ministru al construcțiilor după prăbușire, se numără printre cei reținuți. Vesic a declarat pe X că s-a „prezentat” de bunăvoie.

Goran Vesic și-a anunțat demisia la 4 noiembrie.
Goran Vesic și-a anunțat demisia la 4 noiembrie.

Arestările au venit după valul de proteste izbucnit în urma tragediei, la care mii de oameni au cerut ca vinovații să fie aduși în fața justiției și pedepsiți. Mulți în Serbia cred că prăbușirea structurii - o copertină plată de beton deasupra intrării în clădire, la nivelul plafonului parterului - a fost rezultatul corupției și al lipsei de transparență în lucrările de renovare a clădirii gării.

Politicienii din opoziție, organizatorii protestelor, s-au declarat sceptici cu privire la arestările anunțate și au cerut ca dosarul să fie gestionat de procurorii de crimă organizată.

„Ei (procurorii) au evitat să menționeze moartea oamenilor și corupția, iar acestea sunt esențiale”, a declarat Borislav Novakovic, un fost primar din Novi Sad. „În ultimele 20 de zile, toți suspecții au putut să influențeze martorii, să falsifice probele și să modifice documentația”, a mai spus el.

Parlamentarii opoziției și alți protestatari s-au ciocnit miercuri cu poliția în fața clădirii tribunalului din Novi Sad pentru a treia zi consecutiv, cerând inculpări în cazul prăbușirii acoperișului și eliberarea din detenție a activiștilor închiși în timpul manifestațiilor anterioare.

Un mare miting de protest la Novi Sad la 5 noiembrie 2024.
Un mare miting de protest la Novi Sad la 5 noiembrie 2024.

Președintele autoritar al Serbiei, Aleksandar Vucic, a descris protestele opoziției de joi drept „teroare” și „violență brutală din partea anumitor factori politici”. Vucic a mai declarat: „Îi vom învinge pe huligani și pe bătăuși... nu ne este frică”.

Clădirea gării din Novi Sad a fost construită în 1964. A fost renovată de două ori în ultimii ani, ca parte a unui acord mai amplu privind infrastructura cu companii de stat chineze.

Copertina de la intrare s-a prăbușit pe 1 noiembrie. Inițial, 14 persoane au murit și alte trei au fost grav rănite, iar una dintre persoanele rănite a murit duminică.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

De ce întârzie validarea rezultatelor alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională

CEC a trimis Curții Constituționale procesul verbal și raportul privind alegerile prezidențiale la 9 noiembrie.
CEC a trimis Curții Constituționale procesul verbal și raportul privind alegerile prezidențiale la 9 noiembrie.

Curtea Constituțională va examina rezultatele alegerilor prezidențiale și validarea mandatului președintei Maia Sandu abia la 28 noiembrie, adică la aproape patru săptămâni după alegeri, pentru că mai există contestații, iar ultima decizie de judecată în privința lor este așteptată pe 27 noiembrie.

CEC a trimis Curții Constituționale procesul verbal și raportul privind alegerile prezidențiale la 9 noiembrie, iar potrivit Codului Electoral, examinarea urma să se realizeze în decurs de 10 zile, dar nu mai devreme de soluționarea contestațiilor electorale de autoritatea electorală și instanțele judecătorești.

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postica, a spus Europei Libere că pe rolul instanțelor de judecată s-au aflat până în prezent peste 10 contestații electorale legate de alegerile prezidențiale, aproape toate fiind soluționate de Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

Postica a mai spus că ultimul litigiu electoral va fi examinat de judecătorii CSJ miercuri, 27 noiembrie. Este vorba despre o contestație depusă în privința regulamentului privind organizarea votului prin corespondență, aplicat în premieră la alegerile prezidențiale.

Alegerile prezidențiale din R. Moldova s-au desfășurat în două tururi. Primul tur a avut loc concomitent cu referendumul constituțional despre aderarea la UE pe 20 octombrie. La 31 octombrie, Curtea Constituțională a validat rezultatul referendumului și a introdus în Constituție prevederile despre aderarea la UE.

În al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, candidata PAS, Maia Sandu, a obținut 55,41% din voturi, față de 44,59% ale contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, care a fost susținut de socialiști.

Victoria Maiei Sandu a fost asigurată de votul masiv din diaspora, în timp ce Stoianoglo a acumulat majoritatea voturilor în interiorul Republicii Moldova.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Polonia neagă că găzduiește rachete nucleare, după un avertisment rusesc

Soldați polonezi la inaugurarea bazei de apărare aeriană de la Redzikowo, în nordul Poloniei, alături de o fanfară militară americană, la 13 noiembrie 2024.
Soldați polonezi la inaugurarea bazei de apărare aeriană de la Redzikowo, în nordul Poloniei, alături de o fanfară militară americană, la 13 noiembrie 2024.

Nu există rachete nucleare la o bază americană de rachete din Polonia, iar baza are scop de apărare, nu de atac, a declarat joi un purtător de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, după ce Rusia a declarat că baza ar duce la o creștere a nivelului general al „pericolului nuclear”.

Baza vizată joi într-o declarație a ministerului de Externe rus este la Redzikowo, în apropierea coastei baltice, și este parte a unui scut antirachetă NATO mai larg. Ea a fost deschisă la 13 noiembrie. Este „sora” bazei de la Deveselu, din România, cele două fiind primele dintr-un sistem numit „Aegis Ashore”, despre care alianța afirmă că poate intercepta rachete balistice cu rază scurtă și intermediară.

Scutul mai include distrugătoare ale marinei americane la o bază navală din Spania și un radar de avertizare timpurie în Turcia, potrivit NATO.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat joi prin vocea purtătoarei de cuvânt Maria Zaharova că baza din nordul Poloniei se află pe o listă de ținte rusești pentru o potențială distrugere, dacă va fi necesar, amintește Reuters.

Varșovia a răspuns că acum este și mai decisă să-și întărească securitatea. „Astfel de amenințări (din partea Rusiei) vor servi cu siguranță drept argument pentru consolidarea apărării aeriene a Poloniei și a NATO și ar trebui luate în considerare și de Statele Unite”, a spus purtătorul de cuvânt al externelor poloneze, Pawel Wronski.

Moscova a avertizat și România că devine țintă ipotetică a rachetelor rusești din cauza bazei de la Deveselu, încă dinaintea înrăutățirii decisive a relațiilor din cauza invaziei rusești din Ucraina, în februarie 2022. Baza din sudul României, care găzduiește un radar, a fost deschisă încă în 2016.

Baza de la Deveselu este „sora sudică” a celei de la Redzikowo, din Polonia, în cadrul scutului antirachetă.
Baza de la Deveselu este „sora sudică” a celei de la Redzikowo, din Polonia, în cadrul scutului antirachetă.

Schimbul de replici dintre Moscova și Varșovia pe teme nucleare vine la câteva zile după ce Rusia și-a actualizat strategia nucleară, care coboară pragul „răspunsului nuclear”.

Noua versiune a documentului afirmă că un atac împotriva Rusiei din partea unei puteri nenucleare cu „participarea sau sprijinul unei puteri nucleare” va fi văzut ca un „atac comun asupra Federației Ruse”.

Nu se specifică dacă un astfel de atac ar declanșa în mod necesar un răspuns nuclear. Printre principiile-cheie ale descurajării nucleare se menționează „incertitudinea privind amploarea, momentul și locul posibilei utilizări a descurajării nucleare”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Prima ninsoare din sezon în R. Moldova îngreunează circulația pe drumurile din țară

Pe parcursul nopții, drumarii au curățat zăpada în cel puțin 15 raioane din nordul și centrul R. Moldova.
Pe parcursul nopții, drumarii au curățat zăpada în cel puțin 15 raioane din nordul și centrul R. Moldova.

Prima ninsoare din aceste sezon rece s-a produs în R. Moldova pe fondul codului galben de schimbare bruscă a vremii și a provocat mai multe accidente rutiere pe drumurile din țară, unde se circulă în condiții de iarnă.

În raionul Cantemir, pe traseul din localitatea Cîrpeși, din cauza lapoviței, s-a produs un accident rutier. O mașină cu patru pasageri, dintre care doi copii, a alunecat de pe traseu și s-a lovit într-un copac. Trei persoane au fost transportate la Spitalul Raional Cantemir pentru îngrijiri medicale. Poliția nu spune despre care pasageri este exact vorba.

Un alt accident rutier a avut loc pe traseul Ungheni - Cetireni. Mașina condusă de o șoferiță de 36 de ani și cu doi pasageri minori a derapat de pe partea carosabilă și a ajuns pe acostament.

Poliția a avertizat că circulația pe unele drumuri naționale este anevoioasă, în special în cazul șoferilor de autocamioane. Pe traseul Chișinău - Bălți, în apropiere de localitatea Bravicea din Călărași, o bandă este blocată, iar oamenii legii acordă ajutor.

În perioada 21 – 23 noiembrie, pe tot teritoriul R. Moldova, este valabilă avertizarea meteorologică emisă pe 19 noiembrie curent – cod galben de schimbare bruscă a vremii, care este influențată de delăsarea frontului atmosferic atlantic și a maselor de aer venite dinspre Marea Mediterană.

Temperatura pe timp de zi a scăzut brusc cu 5 –7 grade Celsius, de la maxime de +14 grade Celsius, pe 20 noiembrie, la maxime de +3 grade, pe 21 noiembrie.

Joi, în primele ore ale dimineții, în special în nordul și centrul R. Moldova, inițial, precipitațiile au căzut sub formă de ploaie, dar s-au transformat treptat în lapoviță și ninsoare.

În apropierea localității Bravicea din raionul Călărași, camioanele se deplasează cu dificultate, iar o bandă de circulație este blocată.
În apropierea localității Bravicea din raionul Călărași, camioanele se deplasează cu dificultate, iar o bandă de circulație este blocată.

Pe parcursul nopții, drumarii au curățat zăpada în cel puțin 15 raioane din nordul și centrul R. Moldova, distribuind peste șapte tone de material antiderapant și peste 224 de tone de sare tehnică.

Înainte de a pleca la drum, șoferii sunt îndemnați să se asigure că au telefonul încărcat, iar dacă sunt în dificultate - să apeleze la numerele de telefon ale Administrației de Stat a Drumurilor, care sunt valabile nonstop: (+373) 78337744 și (+373) 60477117 sau la Serviciul 112.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Moldovenii aflați ilegal în Marea Britanie vor fi întorși acasă

R. Moldova și Marea Britanie au semnat miercuri, 20 noiembrie, un acord pentru returnarea în siguranță a moldovenilor aflați ilegal în Marea Britanie, respectând standardele internaționale.

Șeful diplomației moldovene, Mihai Popșoi, a spus în cadrul unei conferințe de presă comune că acordul privind readmisia, aprobat și în ședința de Guvern din dimineața aceleași zile, nu îi va afecta pe moldovenii care muncesc și trăiesc legal în Marea Britanie.

Oficialul a afirmat că prevederile vor viza strict cazurile de ședere ilegală ale cetățenilor moldoveni în Marea Britanie, care conform statisticilor oficiale sunt foarte puține.

Totodată, Chișinăul și Londra au semnat și un parteneriat pentru apărare și securitate, care va servi drept bază pentru consolidarea cooperării pe subiecte ce țin de securitate regională, consolidarea rezilienței în fața amenințărilor hibride și fortificarea cooperării la nivel operațional.

Semnarea celor două documente a avut loc în cadrul vizitei la Chișinău a miniștrilor de externe ai Marii Britanii, David Lammy și României, Luminița Odobescu.

Ministrul britanic al Afacerilor Externe, David Lammy, a mai anunțat că Londra va oferi Chișinăului 5 milioane de euro pentru protecția refugiaților din Ucraina și a familiilor vulnerabile și alte 2 milioane de euro asistență financiară pentru consolidarea securității cibernetice.

Oficialul britanic a reconfirmat angajamentul de a accelera negocierile pentru semnarea Acordului privind recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere. Textul documentului a fost agreat de ambele părți și urmează să treacă printr-o consultare publică în Regatul Unit, urmată de aprobarea parlamentară.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Încă o „premieră” ucraineană pe adresa lui Putin: rachete britanice Storm Shadow, trase înspre Rusia

O rachetă britanică la expoziția de tehnică militară de la Paris, din iunie 2023
O rachetă britanică la expoziția de tehnică militară de la Paris, din iunie 2023

Ucraina a lansat pentru prima dată rachete britanice cu rază lungă de acțiune Storm Shadow pe teritoriul Rusiei, a relatat miercuri serviciul de știri Bloomberg, citând un oficial occidental anonim.

Un purtător de cuvânt al prim-ministrului britanic Keir Starmer a declarat că biroul său nu va comenta relatările sau aspectele operaționale, informează Reuters.

Marea Britanie a declarat anterior că Ucraina ar putea utiliza rachetele de croazieră Storm Shadow pe teritoriul ucrainean, iar guvernul de la Londra face de mai multe luni presiuni asupra Statelor Unite pentru a încuviința această permisiune.

Nu a fost imediat limpede la ce anume a folosit Ucraina rachetele Storm Shadow. Guardian a scris că imagini neconfirmate distribuite pe Telegram păreau să arate fragmente ale rachetei într-o locație din regiunea Kursk. Un expert în armament, Trevor Ball, fost membru al armatei americane, a declarat că imaginile care circulă arată într-adevăr fragmente din Storm Shadow, deși nu a putut stabili dacă acestea sunt imagini actuale sau vechi.

Știrea despre rachetele britanice țintite împotriva Rusiei vine după ce președintele american Joe Biden a schimbat săptămâna aceasta politica de până acum a Washingtonului pentru a permite Ucrainei să utilizeze arme din SUA pentru lovituri „în profunzime” în Rusia.

Rusia a confirmat că regiunea sa Briansk a fost lovită săptămâna aceasta de rachete americane ATACMS, pentru prima dată.

Și mai nou, miercuri, administrația democrată de la Washington a confirmat că va permite Ucrainei să utilizeze mine antipersonal furnizate de americani pentru a încetini progresul Rusiei pe câmpul de luptă în război. Confirmarea a fost făcută de secretarul american al apărării, Lloyd Austin, care a declarat că schimbarea politicii Washingtonului privind minele antipersonal pentru Ucraina este urmarea schimbării tacticii rușilor, relatează Associated Press.

Trupele terestre ruse par să aibă întâietate pe câmpul de luptă, mai degrabă decât forțele mai protejate în transportoare blindate, astfel încât Ucraina are „nevoie de lucruri care pot ajuta la încetinirea acestui efort din partea rușilor”, a declarat Austin în timpul unei călătorii în Laos.

Minele antipersonal sunt criticate de organizațiile caritabile și de activiști deoarece reprezintă o amenințare persistentă pentru civili. Austin a contracarat miercuri acest argument.

„Minele terestre pe care am dori să le furnizăm ar fi mine terestre care nu sunt persistente, știți, putem controla momentul în care se vor autoactiva, se vor autodetona și acest lucru le face mult mai sigure în cele din urmă decât lucrurile pe care le creează singuri”, a declarat Austin.

Rusia a folosit deja mine terestre în Ucraina.

Războiul a căpătat o dimensiune internațională mai mare - notează AP - odată cu sosirea trupelor nord-coreene pentru a ajuta Rusia pe câmpul de luptă - o evoluție care, potrivit oficialilor americani, a determinat schimbarea politicii lui Biden privind rachetele cu rază lungă de acțiune și care a înfuriat Kremlinul.

Ulterior, președintele rus Vladimir Putin a redus pragul pentru utilizarea arsenalului său nuclear, noua doctrină anunțată marți permițând un potențial răspuns nuclear din partea Moscovei chiar și în cazul unui atac convențional asupra Rusiei din partea oricărei națiuni care este susținută de o putere nucleară.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Dosarul expulzării profesorilor turci a fost trimis înapoi la Curtea de Apel

Vasile Botnari, reprezentare grafică din sala de judecată
Vasile Botnari, reprezentare grafică din sala de judecată

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a trimis la rejudecare marți, 19 noiembrie, dosarul ex-directorului SIS, Vasile Botnari, care în 2020 a fost găsit vinovat de abuz de putere în cazul expulzării profesorilor turci din rețeaua liceelor „Orizont”.

Decizia instanței supreme vine în urma contestațiilor depuse de procurorul Vladislav Harțî și de Galina Țufekci, una dintre victime, reprezentată de avocatul Vadim Vieru.

CSJ a confirmat că restabilirea statutului de victimă pentru Galina Țufekci de către Curtea de Apel Chișinău a fost o decizie corectă, dar a remarcat că instanța de apel trebuia să ia în considerare și solicitarea acesteia de a înăspri pedeapsa aplicată lui Botnari, singura persoană sancționată în acest dosar.

Decizia instanței din 2020 a stabilit o pedeapsă sub formă de amendă în sumă de 88 de mii de lei și restituirea cheltuielilor suportate de stat pentru expulzarea profesorilor turci.

Magistrații Curții de Apel Chișinău trebuie să decidă de această dată dacă această sancțiune reflectă gravitatea faptelor comise și să clarifice contradicțiile din declarațiile lui Botnari. Judecătorii mai trebuie să stabilească și dacă pedeapsa aplicată acestuia în urmă cu patru ani este una proporțională infracțiunii pentru care a fost găsit vinovat.

Avocatul Vadim Vieru a spus Europei Libere că decizia instanței supreme este crucială, subliniind că dosarul profesorilor turci se află sub monitorizarea atentă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei.

Juristul a reamintit că autorităților moldovenești nu au condamnat public expulzarea ilegală a profesorilor, așa cum a cerut anterior organizația internațională.

În 2018, șapte profesori turci au fost expulzați ilegal din Republica Moldova, deși mulți dintre ei locuiau aici de peste 20 de ani și solicitaseră azil. Ulterior, aceștia au fost condamnați la pedepse grele în Turcia, fiind acuzați de legături cu opozantul politic Fethullah Gülen.

În anul 2019, CEDO a condamnat R. Moldova pentru încălcarea drepturilor profesorilor turci și a obligat guvernul să achite câte 25.000 de euro fiecărei familii.

Vezi știrea integrală în limba rusă aici.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

În liceele din R.Moldova va fi introdus profilul general de studii

Majoritatea elevilor care au absolvit clasa a IX-a și au mers la liceu în anul de studii 2024-2025 au optat pentru profilul umanist.
Majoritatea elevilor care au absolvit clasa a IX-a și au mers la liceu în anul de studii 2024-2025 au optat pentru profilul umanist.

Ministerul Educației și Cercetării intenționează să introducă profilul general în liceele din R. Moldova, pe lângă cel umanist și real. Despre aceasta a anunțat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, la ședința Guvernului din 20 noiembrie.

Potrivit oficialului, aproximativ o treime din liceele din R. Moldova au o singură clasă de liceu, iar acest fapt limitează elevii care vor să învețe mai multă matematică, fizică, chimie, biologie și ulterior să studieze la universități cu proful tehnic.

„Noi avem nevoie cu siguranță de ingineri, biologi, chimiști, fizicieni. Respectiv o să propunem acest nou profil pentru școlile cu o singură clasă care să aibă o distribuție mai echilibrată a orelor, între cele umaniste și cele realiste. Vor avea o gamă mai largă de posibilități și absolvenții vor putea să facă față unui program de IT sau inginerie la Universitatea Tehnică”, a spus Perciun.

Secretara de stat a ministerului Educației și Cercetării, Valentina Olaru, a spus Europei Libere că urmează discuții cu directorii instituțiilor de învățământ, iar cel mai probabil „profilul general” în licee va fi introdus de anul viitor. Schimbările vor fi făcute la solicitarea rectorilor universităților.

„Rectorii universităților au atenționat în repetate rânduri despre faptul că unii tinerii care au studiat la profil umanist la liceu optează pentru specialități tehnice și vin total nepregătiți. Atunci când vor susține examenul de bacalaureat tinerii vor decide ce examene vor alege”, susține Valentina Olaru.

În anul de studii 2024/2025, peste 10.000 de elevi care au absolvit clasa a IX-a au fost admiși la liceu, majoritatea au optat pentru profilul umanist.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG