Linkuri accesibilitate

În Afganistan continuă confruntările violente dintre forțele guvernamentale și Talibani


O patrulă guvernamentală pe o stradă pustie în timpul iconcirilor armate de Lașkar Gah, provincia Helmand, Afganistan, 3 august 2021.
O patrulă guvernamentală pe o stradă pustie în timpul iconcirilor armate de Lașkar Gah, provincia Helmand, Afganistan, 3 august 2021.

Luptele grele între forțele guvernamentale afgane și milițiile Taliban contiuă la Lașkar Gah, capitala provinciei Helmand din Afganistan, în timp ce Organizația Națiunilor Unite avertizează asupra impactului „catastrofal” asupra civililor prinși în acest conflict violent.

Talibanii au capturat multe districte rurale în ultimele săptămâni, într-o ofensivă amplă care acum se concentrează asupra a trei capitale provinciale - Herat, Lașkar Gah și Kandahar.

Oficialitățile afgane au anunțat că Talibanii au închis posturile locale de radio și televiziune din Lașkar Gah, lăsând să funcționeze un singur canal (pro-taliban) care difuza și înaine în acest oraș.

Armata afgană a cerut localnicilor să părăsească orașul (cu o populație de 200.000 de locuitori), pentru ca forțele guvernamentale să poată organiza un contraatac.

Misiunea ONU de Asistență în Afganistan (UNAMA) a anunțat că cel puțin 40 de civili au fost uciși în ultimele 24 de ore la Lașkar Gah, și și-a exprimat „îngrijorarea tot mai profundă față de situația curentă”. ONU spune că atât armata guvernamentală, cât și Talibanii cauzează prejudicii civililor.

Tom Casey, purtător de cuvânt al organizației Medici fără frontiere, a descris prin WhatsApp pentru serviciul afgan al postului nostru de radio ce se întâmplă la Lașkar Gah: luptele grele din oraș „prind oamenii în foc încrucișat”, au loc „bombardamente aeriene și cu mortiere, se trag focuri de de mitralieră, gloanțele șuieră prin în aer - toate acestea se întâmplă în zonele dens populate, prinzând oamenăi în foc încrucișat, și împiedicîndu-i pe civili să-și părăsească casele”.

Pierderea controlului asupra localității Lașkar Gah ar fi o lovitură grea pentru guvernul de la Kabul, care a promis să apere orașele după ce a pierdut o mare parte din localitățile rurale. Ar fi, de asemenea, prima capitală de provincie capturată de Talibani în ultimii ani.

În orașul vestic Herat, unde luptele de la periferie se desfășoară de aproape o săptămână, locuitorii au strigat peste noapte „Allah-u Akbar” (Dumnezeu este cel mai mare) pentru a spori moralul armatei și al miliției pro-guvernamentale care luptă împotriva Talibani.

În sud, luptele au continuat și la Kandahar. O sursă din departamentul de sănătate din Kandahar a declarat că în ultimele 10 zile au fost înregistrate 28 de victime și aproape 200 de răniți.

XS
SM
MD
LG