Veridica.ro își face și astăzi datoria și demontează o știre falsă: aceea că jandarmii români i-ar fi instruit pe carabinierii din Republica Moldova „cum să înăbușe protestele opoziției dacă aceasta va încerca să blocheze preluarea unui teren pentru viitoarea ambasadă SUA”. Știrea vizează două ținte, expuse de Mădălin Necșuțu pe site: să inculce ideea că „Jandarmeria Română pregătește forțele de ordine din Republica Moldova să riposteze în forță în cazul unor proteste ale opoziției”, dar și pe aceea că populația n-ar fi de acord cu construcția acestei clădiri cu funcție diplomatică, pentru că „nu vrea să accepte vânzarea țării către Occident”. Manifestații masive ar fi deci „iminente”. Așa cum a fost rostogolită în spațiul public, știrea falsă a făcut un apel subliminal la vechea temă a „jandarmului român”, după cum „tema iminenței unor proteste (…) a fost vehiculată insistent și în perioada campaniei electorale”. Fake news, semnalizează Necșuțu: exercițiile comune executate de jandarmi din ambele țări au fost programate cu mult înainte printr-o hotărâre a Curții Constituționale, și fac parte „dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate”. Narațiunea „folosește Partidului Socialiștilor, Moscovei, prin alimentarea fobiilor antiromânești”, mai scrie veridica.ro.
Ministrul educației de la București, profesorul universitar Sorin Câmpeanu, are parte de un portret deloc flatant în articolul semnat de Gabriel Liiceanu pe contributors.ro. Textul e prilejuit de îndemnul la „toleranță zero” față de cazurile de plagiat din mediul academic formulat recent de președintele Klaus Iohannis. Un îndemn binevenit, reconfortant, dar, se arată ulterior în articol, lipsit de perspectiva unor pași concreți, așezat deja sub riscul de a rămâne o înșiruire de vorbe goale. Căci, spune Liiceanu, „cine vă împiedică de-atâta vreme, domnule Președinte, să puneți în practică «toleranța zero» și să stârpiți batjocura devenită sistem la adresa performanței academice, începând, iată, cu cererea de demitere a personajului descris mai sus ?” (ministrul educației). Gabriel Liiceanu îi reproșează șefului statului că ignoră atâtea aspecte concrete de corupție în mediul universitar, devenite demult publice și care continuă să favorizeze persoane aflate în funcții importante, conectate la centrele mai vechi sau mai noi ale puterii (domeniul justiției, la vârf, Academia de Poliție ș.a.). România se complace într-o inflație de false valori, câtă vreme normalitatea poate fi găsită chiar în activitatea de conducător de doctorate a lui Liiceanu însuși : nu mai mult de zece doctoranzi în 25 de ani de coordonare.
Matei Vișniec este prezent pe site-ul RFI România cu un articol alarmat pe tema numeroaselor eșecuri ale comunităţii internaţionale în privinţa limitării efectelor fenomenului de seră, „care se combină însă, în prezent, şi cu altele, de ordin geopolitic”. Textul se intitulează Vara tuturor eșecurilor. Aproape 39 de grade la Cambridge; recolte de viță de vie în Suedia; inundații catastrofale în Germania, Olanda, Belgia şi Marea Britanie; incendiile din ultimele zile izbucnite în Grecia, Turcia şi Italia; topirea masivă a calotei glaciare în Groenlanda. Evident, pandemia – și ea „un mesaj, un ultimatum”. „Cea mai mare catastrofă este însă una mentală: (…) faptul că umanitatea nu reuşeşte să-şi forjeze o inteligenţă colectivă, singura care ar putea s-o ajute să iasă din impas.”