Linkuri accesibilitate

Alexei Tulbure (analist/fost diplomat): „Schimbarea din 11 iulie este percepută ca o schimbare de paradigmă, nu o simplă schimbare de putere”


Lansarea PAS în campania electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie, Chișinău, 5 iunie 2021.
Lansarea PAS în campania electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie, Chișinău, 5 iunie 2021.

Vineri 6 august 2021 este investit guvernul PAS, condus de Natalia Gavriliță. Un guvern monocolor, asumat în totalitate de partidul pro-prezidențial, care deține o majoritate confortabilă de 63 de mandate în noul Parlament, ales în urma scrutinului anticipat din 11 iulie 2021.

Prin ce se deosebesc așteptările de acum ale cetățenilor care au schimbat dramatic scena politică față de cele din alte sezoane electorale? Una dintre temele convorbirii cu activistul civic și comentatorul Alexei Tulbure, fost ambasador la ONU și Consiliul Europei.

Interviul matinal cu analistul Alexei Tulbure
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:22:30 0:00
Link direct

Alexei Tulbure: „Republica Moldova 30 de ani s-a aflat în mlaștina asta post-sovietică, ceea ce nu este natural pentru noi, pentru locul pe care trebuie să-l ocupăm în arhitectura asta europeană, în Europa în genere. E timpul pentru Republica Moldova fie să intre în democrația familiilor europene, cu toate ce reies din aceasta, am în vedere buna guvernare, drepturile omului, economie competitivă, protecție socială normală ș.a.m.d., fie noi rămânem acolo unde suntem și nu știu dacă țara asta mai are viitor.

Acestea sunt așteptările, lumea nu mai glumește, societatea nu mai percepe schimbarea de pe 11 iulie ca o simplă schimbare a puterii, ci o percepe ca schimbarea paradigmei, ca schimbarea destinului Republicii Moldova.

Deci, dacă vor claca cei de la PAS, vor merge la compromisuri inacceptabile, de exemplu, în ceea ce ține de politica de cadre, s-a spus foarte clar, deocamdată, semnalele politice sunt foarte clare și aici nu sunt întrebări și din partea dnei președinte, și din partea dnei prim-ministru că vom curăța sistemul. Și președintele parlamentului, iată, a spus că vom curăța sistemul. Vom vedea, aceasta este important, într-adevăr.”

Europa Liberă: Ați reușit să treceți cu privirea peste programul de guvernare?

Alexei Tulbure: „Dacă e să dau o caracteristică generală, eu am impresia că totuși e un program anticriză, deși sunt niște lucruri formulate, din punctul meu de vedere, cu bătaie lungă. De exemplu, când se vorbește că „noi vrem să construim un stat pentru cetățeni”, asta eu aduc citatul din discursul dnei președinte, dar se regăsește chestia asta și în program, pentru cetățeni, nu pentru găști care au speculat pe încrederea oamenilor și s-au îmbogățit.

Deci, aceasta-i o chestie fundamentală, dacă noi reușim să construim un astfel de stat, acest stat are viitor, are capacitatea de a-și menține cetățenii acasă, de a-i întoarce pe unii și de a deveni un stat respectat și un stat auzit, văzut, implicat în procesele care se întâmplă la nivel internațional și global.”

Europa Liberă: Fruntașii PAS-ului insistă pe ideea că trebuie să se producă curățenia, marea curățenie în instituțiile statului. Pe de altă parte, nu credeți că există totuși riscul ca rezistența pe interior să se mențină? Ce se întâmplă atunci dacă e mare speranța cetățenilor că rezultatele trebuie livrate urgent?

Alexei Tulbure: „Rezistență va fi și lumea va merge în judecăți, iar unii vor refuza să plece. Eu le-aș sugera acelor care se simt cu musca pe căciulă, dar sunt mulți în fruntea instituțiilor centrale publice, la niveluri mai inferioare, să plece de bunăvoie, pentru că oricum n-o să se finalizeze această rezistență, această opunere cu bine, pentru că văd hotărârea și determinarea noii puteri de a întreprinde măsuri care le-ar permite să soluționeze sarcina aceasta de purificare a sistemului statal prin schimbarea legilor, prin introducerea anumitor proceduri, bunăoară, cum e această evaluare extraordinară...”

Europa Liberă: ...externă.

Alexei Tulbure: „Externă” era, dar acum e „extraordinară”, fiindcă „externă” lumea o interpretează eronat, că vor veni aceia din exterior și ne vor evalua. N-au să evalueze toți moldovenii, doar au să ne ajute, noi avem un sistem de evaluare, el e descris în Constituție, în legislație, dar el nu lucrează, de aceea noi facem un alt sistem acum.”

Europa Liberă: Din observațiile Dvs., credeți că e cu șansă să fie modificată Constituția, pentru că cei 63 de deputați PAS se arată hotărâți să modifice Constituția? Multe partide au venit cu asemenea inițiative, dar se pare că nimănui nu i-a reușit de la adoptarea Constituției să o modifice până astăzi.

Alexei Tulbure: „Cum nu? În 2000 a avut loc marea reformă a Constituției, majoritatea a votat în parlament atunci.”

Europa Liberă: Când s-a ales președintele în parlament, la asta vă referiți?

Alexei Tulbure: „Când s-a trecut la alegerea președintelui în parlament, dar acolo s-au schimbat și prerogativele guvernului. Bine, asta-i istorie, dar se vorbește despre două modificări acum, nu despre ideile acestea care au tot fost vehiculate pe parcursul anilor – ba că vrem republică prezidențială, ba invers, ba împuterniciri acolo, ba să trecem în subordinea președintelui Securitatea, ba s-o scoatem. Acum se vorbește despre două modificări foarte clare – eliminarea imunității pentru deputați în cazuri de corupție și confiscarea averilor a căror proveniență nu poate fi justificată. Cred că chestiile acestea sunt acceptabile, voturi se vor găsi.”

Europa Liberă: Unde, în care tabără, în tabăra opoziției se vor găsi voturi?

Alexei Tulbure: „Bineînțeles, din rândul opoziției, fie va vota cineva dintre comuniști, fie din Partidul „Șor”, pentru că ei arată acum o supra-loialitate.”

Europa Liberă: Cum înțelegeți Dvs., iată, această atitudine a deputaților din fracțiunea Șor?

Alexei Tulbure: „Eu cred că-i o tactică de supraviețuire politică, o încercare de a ameliora această atitudine ostilă, justificată, de a-și îmbunătăți un pic imaginea. Ei sunt 6 acum, 1 îi plecat, 5 sunt în parlament, 2 au dosare în judecată, rămân 3 oameni, vin alții 2 în loc, dar am în vedere că reputația acestui partid este la pământ. Și încercarea aceasta de a fi utili sau de a arăta că ei sunt loiali noii puteri este o tactică de adaptare la noile condiții.”

Europa Liberă: Dar deputații socialiști remarcă acest lucru și insistă pe ideea că PAS este sprijinit de Partidul „Șor”?

Alexei Tulbure: „Da, au să fie multe speculații, în sensul acesta orice se poate de spus. Problema e alta, că PAS-ul poate guverna fără cei din Partidul „Șor”, ei au o majoritate foarte confortabilă. Partidul Socialiștilor fără fracțiunea Șor sau platforma „Pentru Moldova”, din care făcea parte și Partidul „Șor”, nu putea guverna. Și acolo erau înțelegeri de coaliție, acolo erau documente semnate, acolo era repartizarea funcțiilor publice, pe când aici nimic din acestea n-o să fie. Vrei – votezi, nu vrei – nu vota.

Dar eu sunt convins că mai mulți au să dorească să voteze pentru anumite schimbări, inclusiv în Constituție, în special din partea comuniștilor, din Blocul acesta al Comuniștilor și Socialiștilor, pentru că eu văd totuși un comportament și un anumit limbaj care diferă pe interiorul acestui bloc. Voronin spune una, Dodon spune alta ș.a.m.d. Aici este o posibilitate de a găsi voturi, de a vorbi cu oamenii.”

Europa Liberă: Dar vedeți că fruntașii acestui bloc au insistat inclusiv să fie creată o singură fracțiune în parlament, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și ei spun că vor rămâne împreună și în continuare? Credeți că ar putea să apară fisuri între cele două entități ale blocului?

Eu nu văd ce poate această opoziție acum să ofere?

Alexei Tulbure: „Știți care-i caracteristica momentului? Că opoziția parlamentară nu mai este relevantă și nu numai după număr, căci numărul e destul de solid, adică 30 și ceva de voturi, asta-i o fracțiune foarte puternică numeric. Problema e că eu nu văd ce poate această opoziție acum să ofere, de pe ce poziții poate să critice sau să vină cu propuneri. Performanțele din campania electorală sau primele reacții la venirea dnei președinte în parlament, când ea a stat în acest fotoliu și a vorbit, în jurul acestui fotoliu s-au început discuții, dacă acesta este nivelul opoziției, consider că noi o să avem opoziție, dar ea o crească sau o să se dezvolte nu în parlament, dar în afara parlamentului.”

Europa Liberă: Cea extraparlamentară?

Alexei Tulbure: „Eu cred că o să avem opoziție și de pe dreapta, sunt acolo voci care spun că noi trebuie să criticăm și de pe pozițiile dreptei, cred că trebuie să apară ceva pe centru, să apară ceva pe stânga etc. Deci, nu știu în ce măsură își va păstra unitatea acest bloc sau vor apărea fisuri, cum spuneți Dvs., acum această opoziție dacă nu revine la normalitate, nu revine la problemele reale ale populației, ale țării, să renunțe la ceea ce este ridicol, dacă nu ar fi atât de periculos în condițiile noastre geopolitice, probleme false, aceste valori tradiționale, homofobia, această cochetare cu Biserica în scopuri politice, toate lucrurile acestea sunt depășite de timp.”

Europa Liberă: În campania electorală, PAS, partidul pro-prezidențial a făcut abstracție de geopolitică. Cel mai probabil, partidul de guvernământ va încerca să mențină această direcție, să facă abstracție de geopolitică, pe de altă parte, totuși, Republica Moldova trebuie să fie capabilă să gestioneze dosarul cooperării moldo-ruse. Îi va fi greu?

Alexei Tulbure: „De ce renunțarea la geopolitică ne-ar încurca să administrăm dosarul moldo-rus?”

Europa Liberă: Nu, adică în campania electorală ai făcut abstracție, acum oricum ai nevoie de geopolitică?

Alexei Tulbure: „În program este foarte clar trasat că noi trebuie să dezvoltăm dialogul cu Federația Rusă pragmatic corect. Dialogul strategic și cooperarea strategică vine cu Uniunea Europeană, Uniunea Europeană este pe primul loc, dialogul strategic cu Statele Unite, deci, eu nu văd cum renunțarea la frazeologia, la lexicul geopolitic sau la abordările geopolitice ne va încurca să dezvoltăm relațiile bilaterale cu Rusia. Invers, dacă vor apărea niște oameni care vor discuta cu Moscova de pe pozițiile unui pragmatism și avantaj reciproc, acolo se vor găsi oameni care vor accepta un astfel de limbaj și abordare și noi ne vom mișca mai repede în soluționarea mai multor probleme și soluționarea mai multor dosare care există în relațiile noastre bilaterale.

Integrarea în Uniunea Europeană este un proces de modernizare.

Încă o dată repet: când vorbim de integrarea europeană, eu nu percep asta ca orientare geopolitică, chiar dacă unora asta le place. Integrarea în Uniunea Europeană sau transformarea țării după modelele europene, standardele, normele este un proces de modernizare.

Aceasta-i unica opțiune pentru modernizare pe care o are Republica Moldova la momentul de față.

Noi am avut acest proiect sovietic de modernizare totalitar, autoritar în unele momente ale desfășurării sale. Vorbesc în special pentru cei care mai cred că ceva se poate întâmpla, reîntoarcerea la aceasta nu-i posibilă, Rusia nu-i Uniunea Sovietică, Rusia nu are proiect de modernizare pentru spațiul post-sovietic.

Rusia are propriile probleme și este o țară, forță regională, dar nu are proiecte imperiale în sensul modernizării, chiar dacă le are, nu are capacități pentru a le implementa. Deci, când vorbim de integrarea europeană, noi vorbim de singura cale de modernizare pe care o are Republica Moldova la momentul actual. Asta nu-i geopolitică, ci asta-i unica opțiune, acesta-i pragmatism.”

Europa Liberă: Dvs. lăsați să se înțeleagă că totuși cooperarea moldo-rusă ar putea să se dezvolte în interesul ambelor state, lăsați să se înțeleagă acest lucru, pentru că imediat ar trebui cei de la guvernare să vadă ce fac cu importul de resurse energetice, cu gazul, în primul rând? A expirat termenul acordului pe care îl are Republica Moldova cu Gazprom-ul. Cei de la Moldovagaz propun să fie prelungit termenul, dar oricum decizia va aparține guvernării, nu?

Alexei Tulbure: „Eu înțeleg să fi avut Kremlinul supărări și intenții negative pentru noi, atunci când în Republica Moldova rusofobia era transformată într-o politică de stat. Speculațiile lui Plahotniuc și ale acestei grupări criminale, ale guvernului, lexicul de atunci era unul rusofob, ceea ce nu corespundea convingerilor acestor oameni, era o speculație politică pentru a obține anumite beneficii prin altă parte. Acum, rusofobia nu mai există ca politică oficială, sunt anumite grupări care pot să spună orice, mă rog, în orice țară sunt curente diferite, dar rusofobia nu-i un curent dominant la noi, nu avem noi nimic cu manifestările extreme de ură, să zicem, față de un popor sau altul.

Noi avem o istorie controversată comună, dar trebuie să depășim aceste lucruri. Acum, care ar fi motivul pentru Kremlin să pedepsească Republica Moldova pentru refuzul de a semna acorduri sau de a crea probleme adăugătoare moldovenilor care lucrează pe teritoriul Rusiei?

Noi trebuie să înțelegem că mult n-o să ne ținem cu relațiile interpersonale, cu cedări și declarații reciproce de dragoste, noi trebuie să construim relațiile bilaterale între Republica Moldova și Federația Rusă pe fundalul unui pragmatism și avantaj reciproc.”

Europa Liberă: Dar asta nu înseamnă că Igor Dodon nu va mai merge la Moscova, nu va mai discuta cu demnitarii din Federația Rusă?

Alexei Tulbure: „Igor Dodon va merge la Moscova. Igor Dodon sau Ion Ceban, sau alt pretendent la calitatea de liubimcik al Moscovei la Chișinău, dar eu am impresia că n-o să se mai lucreze așa cum s-a lucrat 30 de ani. Eu și aici văd schimbări, aștept schimbări, ca noi să renunțăm la aceste modele de relații politice, ele nu mai lucrează.”

Europa Liberă: Relații politice personalizate?

Alexei Tulbure: „Personalizate, da, adică să promoveze anumite chestii, care nu sunt atât în interesul național, cât sunt în interesul propriului partid, în cazul acesta, numai pentru a obține susținerea Kremlinului. Eu cred că chestiile acestea nu vor mai lucra în viitor. Acum și Kremlinul, eu sunt convins, este în căutarea unor alți parteneri, unor oameni care totuși vor promova o apropiere mai strânsă față de Federația Rusă.”

Europa Liberă: Dar se va schimba atitudinea Kremlinului față de dosarul transnistrean?

Alexei Tulbure: „În sensul că Federația Rusă va încerca să organizeze niște provocări acolo?”

Europa Liberă: Nu, să fie mai cooperantă în identificarea unei soluții durabile pentru conflictul transnistrean.

Alexei Tulbure: „Eu cred că, în anumite circumstanțe, asta se poate de obținut, doar știți că noi avem acest format „5+2”. În acest format există Uniunea Europeană plus Statele Unite, sunt jucători internaționali extrem de importanți. În agenda bilaterală a Uniunii Europene și a Statelor Unite cu Federația Rusă este și problema conflictelor pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice, este și Transnistria acolo, numai că ea-i undeva pe locul 30-40, pentru că lista-i foarte lungă.

Acum, într-o anumită ecuație politică, rușii ar putea cădea de acord să contribuie la soluționarea mai rapidă și mai hotărâtă a acestui conflict. De ce? De atâta pentru că, la un moment dat, și Moscova o să înțeleagă că Republica Moldova nu mai poate fi menținută în apanajul, în zona de influență a Federației Ruse, pentru că ea se duce în altă parte. Foarte mult depinde de succesul reformelor aici, nu numai prin succesele noastre să atragem populația, dar și prin aceea că dăm de înțeles tuturor că Republica Moldova deja nu mai are cale de întoarcere de acolo de unde s-a pornit, se duce în altă parte, nu mai are rost să irosești resurse, timp, bani, oameni pentru a menține o țară care niciodată nu va mai fi a ta.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG