Linkuri accesibilitate

Svetlana Spoială (Franța): „Clasă medie în Republica Moldova nu există, ea e plecată”


Moldoveni din Strasbourg așteaptă să voteze în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.
Moldoveni din Strasbourg așteaptă să voteze în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Pe 27 august se împlinesc 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova. Svetlana Spoială a petrecut cea mai mare parte a acestor ani, 20 dintre ei, peste hotare dar a rămas mereu conectată la actualitatea vieții de acasă.

Svetlana a plecat la studii în Franța in 2000. Acolo a făcut licența și masteratul (în drept european) la Institutul de Studii Politice din Grenoble. Din 2005 până în 2007 a stat la Paris unde scria teza de doctorat în științe politice. Paralel cu studiile sale doctorale, a fost admisă la Școala Națională de Administrație (ENA, Ecole Nationale d'Administration) din Strasbourg. A lucrat la Consiliul Europei.

Din 2007, Svetlana Spoială locuiește la Strasbourg, unde conduce o asociație de utilitate publică.

Svetlana Spoială, Franța despre așteptările diasporei față de noul gvern PAS
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:16:35 0:00
Link direct

Europa Liberă: Svetlana Spoială din cei 30 de ani de la proclamarea independenței și până astăzi două decenii le-ai petrecut departe de casă. Și pentru că suntem în ajunul unei date frumoase, aniversarea a 30-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova, care va fi marcată pe 27 august, să vorbim despre cum a fost această perioadă pentru stat și pentru cetățeni.

Svetlana Spoială: „Aproape 20% din populația țării noastre sunt născuți în această perioadă și ei au cunoscut doar Moldova independentă, nu au cunoscut sistemul sovietic și tot această categorie ne-a și părăsit. Republica Moldova e orfană de cei care au format-o, de fapt.”

Europa Liberă: Un milion și jumătate de cetățeni a pierdut statul în aceste trei decenii de independență.

Svetlana Spoială: „Da, și e o mare, mare-mare problemă, tristețe, jale, toate la un loc...”

Clasă media în Republica Moldova nu există, ea e plecată

Europa Liberă: Dar dacă nu plecau în căutarea unei vieți mai bune, ce s-ar fi întâmplat cu acești cetățeni? Rămași toți acasă, cu ce s-ar fi ocupat ei?

Svetlana Spoială: „Tocmai aceasta e întrebarea. Aceste persoane au avut meritul de a-și lua destinul în mâini și de a pleca și, în același timp, de a-și ajuta țara de la distanță în mai multe feluri.

În primul rând au eliberat piața muncii moldovenești de o povară enormă. Șomajul și așa e considerabil, închipuiți-vă că cu toți cei care au plecat, fiind acasă fără lucru, ar fi fost chiar un cataclism.

În al doilea rând, diaspora trimite bani acasă, și bani grei și nu e întrebarea în volumul acestei asistențe în expresie bănească, cât în expresia simbolică a acestui ban trimis, fiindcă el e în multe în legătura asta pe care o au ei cu țara. Datorită celor plecați, cei de aici trăiesc puțin mai bine. Bunăoară, mama mea are „pensia” din partea mea în fiecare lună și ea e încrezută că o avea de fiecare dată, dar câte mame stau fără niciun ajutor?”

Europa Liberă: Dar cum s-ar fi descurcat mama fără acest ajutor pe care i-l trimite fiica de peste hotare?

Svetlana Spoială: „Idee nu am cum, i-ar fi fost foarte, foarte complicat, deoarece să ceri ajutorul statului e inutil, asta e situația de aici.”

Europa Liberă: Dar totuși exodul are și partea plină a paharului. Foarte mulți au mers să-și continue studiile peste hotare, acolo chiar au crescut aproape o generație, dacă ținem cont că părinții au plecat acum 20-30 de ani și au acumulat experiențe frumoase.

Svetlana Spoială: „Da, și mai mult ca atât, persoanele care plecau de aici erau în marea lor majoritate persoane instruite, cu școală...”

Europa Liberă: Au plecat intelectualii, pentru că mulți din cei plecați sunt profesori, personal medical și mai sunt reprezentanții păturii de mijloc din Republica Moldova care s-a subțiat într-atât că acum aproape că nu mai există această clasă de mijloc.

Svetlana Spoială: „Clasă media în Republica Moldova nu există, ea e plecată. Din păcate, așa e și beneficiul activității acesteia se află peste hotare. Acolo e floarea Republicii Moldova. Au mai rămas și acasă desigur, dar dacă am avea susținerea celor care au plecat, vă închipuiți ce imbold ar fi, ce pas înainte? Un progres, pur și simplu. Chestia e că acum trebuie de făcut toate condițiile ca această pătură să dorească să revină acasă.”

Europa Liberă: Dar în ce condiții totuși diaspora ar reveni acasă, o parte din cei plecați ar alege să se întoarcă în Republica Moldova?

Svetlana Spoială: „Republica Moldova ar putea să le promită pe viitor să aibă o viață care măcar s-ar apropia de condițiile pe care le au acolo.”

Când vin în țară ajung parcă într-o țară după război

Europa Liberă: Unii spun că ar trebui 20-30 de ani ca aceste condiții să fie create în Republica Moldova, condiții asemănătoare cu cele din UE.

Svetlana Spoială: „Nimic nu se face repede, doar știți că Robert Bosch, fondatorul companiei Bosch, spunea: „Eu dau salarii mari nu de aceea că sunt bogat, eu sunt bogat de aceea că dau salarii mari”. Logica trebuie inversată. Ar fi posibil și în Republica Moldova de făcut lucruri frumoase, pur și simplu trebuie de schimbat schema gândirii, logica trebuie inversată și de pus într-o direcție de progres, într-o direcție plină de valoare, într-o direcție care să aducă beneficii țării.”

Europa Liberă: De unde începe schimbarea, aducerea progresului, prosperității în Republica Moldova?

Svetlana Spoială: „Republica Moldova e la un punct de nou retur, suntem o societate lipsită de clasa medie - unu la mână și doi - timp de 30 de ani, neavând instrucțiile de la Moscova, fiecare a făcut cum a putut și rezultatul e cel care e, adică e un dezastru. Eu vă spun sincer, când vin în țară ajung parcă într-o țară după război. Mergi prin sate, drumurile sunt desfundate, vezi doar bătrâni, tineri aproape că nu sunt... Unde în veacul XXI s-a văzut ca după lecții copiii să meargă la veceu în fundul grădinii? E strigător la cer și e foarte trist.”

Europa Liberă: Și permanent vina a fost plasată pe politicieni, că politicienii, ajungând la putere, uită de promisiunile pe care le fac în campania electorală și de aici pornește marea dezamăgire a cetățenilor, pentru că despre Republica Moldova se zice că e și săracă, e și coruptă și până mai ieri se zicea că e și stat fără perspectivă. A apărut această luminiță la capătul tunelului acum, odată cu schimbarea puterii?

Svetlana Spoială: „Eu am fost martor ocular al mândriei moldovenilor noștri să aibă un președinte ca Maia Sandu. Auzind numele ei, cu mândrie spuneau: „Da, ea e președintele meu, eu sunt din Moldova!”. Și vă spun, cu câțiva ani în urmă nimeni nu se vedea tare și mare ca să spună: „Da, eu vin din Moldova”. Da, e o speranță, e un entuziasm, speranța aceea trebuie să fie purtătoare de ceva bun, suntem la un început de drum și la un punct de nou retur. Mai rău decât atât sper să nu poată fi și cea mai mică schimbare pozitivă ar fi foarte benefică. Eu am încredere și mergem înainte.”

Europa Liberă: Se zice că guvernarea ar trebui să se gândească ca nu cumva să se înceapă risipirea încrederii pe care au dat-o cetățenii acestei clase politice, iar încrederea în această guvernare de unde ar putea să fie câștigată?

Svetlana Spoială: „În primul rând sunt persoanele care ajung la putere, pentru că ele sunt purtătoarele acestei speranțe, a doua parte ar fi politicile pe care aceste persoane le implementează.”

Cancerul acestei corupții

Europa Liberă: Și care ar fi aceste politici pe care ar trebui să le aplice noua putere?

Svetlana Spoială: „Prima și cea mai importantă e să facem curățenie în sistemul judiciar, pentru că societatea moldovenească este mâncată de cancerul acestei corupții care e la toate nivelurile, oriunde te-ai duce o persoană de rând trebuie să întindă mâna să dea cuiva pentru a avea ceea la ce are dreptul. Cum e posibil? De exemplu, mama mea când merge la spital, ca să aibă îndreptare pentru a trece un aparat, trebuie să dea bani ca să obțină acel bilet de trimitere, ca să-i scrie un certificat că are voie să facă o investigație, la fel, după ce face acea investigație, trebuie să aștepte să-i dea rezultatele și tot așa.

E posibil oare ca la fiecare pas să fii dependent de cancerul acestei corupții, cancerul acesta care îi mănâncă pe toți de pe picioare? E imposibil! De aceea și trebuie curățat. Ca să avansăm, trebuie să fim ușori.”

Europa Liberă: Dar despre acest fenomen la care ai făcut trimitere se consideră că ar fi mica corupție, pe de altă parte, insistența celor de la putere e ca mai întâi să fie curățat sistemul, ca să fie trimiși după gratii marii rechini, peștișorii se găsesc ușor.

Svetlana Spoială: „Da, exact. Chestia e că tocmai această parte e și mai dificilă, în primul rând și, în al doilea rând, va lua mai mult timp, rezultatele se vor face așteptate, societatea poate să-și piardă răbdarea și atunci rezultatele pot fi nefaste.”

Europa Liberă: Unii experți, analiști sunt de părere că ar trebui relansată economia, că ar trebui autoritățile să se gândească la o reformă teritorial-administrativă, pentru că sunt foarte mulți funcționari care înghit banul public, că nu trebuie să fie uitată cultura, educația, alte domenii. Să se focuseze guvernanții doar pe lupta împotriva corupției e suficient pentru cetățeni?

Svetlana Spoială: „Fiecare lucru, la timpul său. Festina lente, să nu punem carul înaintea boilor. Dacă de făcut lucrul metodic și cu gândire, ar fi logic să înceapă cu curățarea sistemului judiciar. Sigur că cu timpul celelalte ministere tot trebuie să activeze și să-și implementeze proiectele ș.a.m.d. Nu i-am ales să se uite până sistemul judiciar va fi curat, dar le va fi și mai ușor apoi să avanseze, dacă pista de lansare va fi curată.”

Europa Liberă: În altă ordine de idei, vorbim despre politica externă pe care trebuie s-o promoveze Republica Moldova. Republica Moldova e un stat mic, se zice că se află în calea tuturor relelor sau la intersecția tuturor intereselor. Cum să promoveze o cooperare bună și cu Estul, și cu Vestul? Va fi cu putință de promovat acest vector al politicii externe și cu Răsăritul, și cu Occidentul?

Svetlana Spoială: „Totul e posibil, în măsura puterilor. Vectorul european sigur că e prioritar. Asta reiese și din programul de guvernare, și din promisiunile făcute alegătorilor.

Desigur cu Rusia relațiile trebuie menținute la nivel și buna înțelegere. Așa e. Suntem dependenți energetic de Rusia la momentul de față și nu avem pur și simplu dreptul moral să ne certăm cu ea, trebuie să adoptăm o politică pragmatică, axată pe interesele țării noastre și să avansăm într-o direcție constructivă. Din partea noastră, a moldovenilor ar fi binevenit să le explicăm care este poziția noastră și, fiind mici, trebuie să fim și mai tari, dar, în același timp, concilianți.”

Entuziasmul și încrederea partenerilor noștri din Europa, din Statele Unite

Europa Liberă: Se consideră că Uniunea Europeană este partenerul de nădejde al Republicii Moldova și acest parcurs european ar trebui să facă și mai bună relația dintre Chișinău și Bruxelles, Uniunea Europeană a promis asistență. Va fi capabilă Republica Moldova să absoarbă această asistență care poate să i se ofere?

Svetlana Spoială: „Entuziasmul și încrederea în ziua de mâine vin nu doar din partea diasporei, vin și din partea partenerilor noștri din Europa, din Statele Unite, din toate țările care doresc să ne ajute.

Noi am fi proști, pur și simplu, dacă nu ne-am oferi ocazia și posibilitatea să ne sprijinim de aceste mâini întinse care ne oferă suportul. Pentru mine e clar ca bună ziua că trebuie să o facem. Dacă oamenii ne ajută, și o fac din motive nu întotdeauna dezinteresate, sigur au și ei strategiile lor și noi suntem conștienți de acest lucru, dar și noi ar trebui să avem capacitatea corespunzătoare.

Tocmai de aceea noua putere care e acum și la guvern, și la parlament, și la președinție ar trebui să acorde posibilitatea celor care sunt capabili de a o face și să nu rămână doar la declarații de intenții, că sunt cetățeni ai Republicii Moldova, poate nu sunt toți în țară, dar sunt capabili să facă lucruri bune pentru țară, în primul rând, și, în al doilea rând, care ar face-o din motive dezinteresate sau aproape dezinteresate, pentru că lucrul bun trebuie plătit. Dacă vrei să ai un rezultat de calitate, trebuie să investești.”

Europa Liberă: Problema e că nu prea sunt bani.

Svetlana Spoială: „Dacă e să ne uităm din punct de vedere optimist la Republica Moldova peste 4 ani, să zicem că ea e capabilă să-și dea seama că are nevoie de ajutor și că toate fondurile care îi sunt oferite trebuie să fie gestionate de persoane competente. Ea investește masiv în toate persoanele, căci sunt moldoveni, eu în timpul acestei campanii electorale am cunoscut foarte multe persoane bune, eu știam mulți moldoveni buni și înainte de asta, dar în campanie am cunoscut atâtea persoane de foarte bună calitate care și-au făcut studiile și la Harvard, și în Franța, la Londra prin universități ș.a.m.d. și care erau gata să vină și să-și ofere serviciile și serviciile lor nu au fost pur și simplu apreciate sau nu au fost acceptate, sau pur și simplu uneori au fost ignorate.

Asta creează o frustrare și mai mare, pentru că cei care sunt plecați, ei sunt ca pâinea caldă, vin cu inima deschisă și când văd că ușa le este închisă în nas și cu toată insistența nu li se deschide, atunci reacțiile sunt de întoarcere la viața de mai înainte. Adică revin la viața lor anterioară, trimit bani în continuare părinților rămași la baștină și au un nod în gât că Republica Moldova nu-i iubește chiar atât de tare, precum o iubesc ei și aici se termină istoria.”

Europa Liberă: Svetlana Spoială din acești 30 de ani de independență 20 se află în străinătate.

Svetlana Spoială: „Da, am plecat în anul 2000 la studii, am făcut studii la Institutul de Studii Politice din Grenoble, după aceea am început să fac doctoratul, din 2005 până în 2007, an în care am trecut concursul la o foarte prestigioasă școală de administrație publică (ENA, Ecole Nationale d'Administration) din Strasbourg și în momentul acela m-am aflat la o răscruce de drumuri, întrucât mi-am dat seama că nu voi fi capabilă să duc și doctoratul până la capăt, deși scrisesem mai mult de jumătate și, în același timp, ENA. Atunci am abandonat doctoratul și am terminat ENA, astfel am fost parte a societății franceze în cea mai favorabilă categorie, cum s-ar spune.”

Europa Liberă: Ai luat cetățenia Franței?

Svetlana Spoială: „Da.”

Europa Liberă: Și ce-ți dorești cel mai mult, iată, la această aniversare de 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova?

Svetlana Spoială: „Un singur lucru: îmi doresc ca acest entuziasm pe care noi îl simțim acum să se realizeze și să fie benefic țării noastre.”

Europa Liberă: Acum mai mult ca niciodată se discută despre cine pot fi modele în societate. Pentru tine a contat cine este reperul și dacă într-adevăr au fost aceste modele în viața ta?

Svetlana Spoială: „Modelele mele sunt persoanele care m-au învățat ceva în viața asta, din ele fac parte părinții mei și aș vrea în mod special să accentuez importanța primei mele învățătoare, dna Nina Babenco, de la Bulboci. E o persoană care prin felul ei de a fi a determinat într-un mod involuntar toată viața mea, de la 7 ani încoace. Ea mi-a fost prima învățătoare și grație ei am devenit ceea ce sunt acum.”

XS
SM
MD
LG