Secretarul de stat american Antony Blinken a repetat dorința administrației de la Washington de a reacționa fața de atacul recent asupra unui petrolier în Golful Oman navigând sub administrarea unui om de afaceri israelian - atac despre care Statele Unite, Marea Britanie și alte țări ale lumii spun că au dovezi că ar fi fost înfăptuit de Iran. Căpitanul vasului – un român - și un britanic din echipaj au murit în urma atacului.
Pentru Anthony Blinken lumea nu-și poate permite să lase Teheranul nepedepsit, nu-și poate permite „impunitatea”.
Vorbind într-o sesiune virtuală a Consiliului de Securitate ONU privind securitatea maritimă globală, Blinken a declarat că acest atac face parte dintr-un tipar provocator din partea Teheranului:
„Pe 29 iulie, petrolierul Mercer Street - o navă comercială care tranzita pașnic apele internaționale din Marea Arabiei de Nord - a fost atacată folosind vehicule aeriene explozive fără pilot, provocând moartea a două persoane. După examinarea informațiilor disponibile, suntem încrezători că Iranul a efectuat acest atac nejustificat, care face parte dintr-un tipar de atacuri și alte comportamente provocatoare. Aceste acțiuni amenință libertatea de navigație prin această cale navigabilă crucială, transportul și comerțul internațional și viața oamenilor de pe navele implicate. Din Statele Unite, îmi reiterez condoleanțele față de familiile victimelor și Marii Britanii și României (n.r.: țările ai căror cetățeni au fost uciși în urma atacului). Este responsabilitatea tuturor națiunilor noastre să îi tragă la răspundere pe cei responsabili. Nerespectarea acestui lucru va alimenta doar sentimentul lor de impunitate și îi va încuraja pe alții înclinați să nu ia în considerare ordinea maritimă”.
Este responsabilitatea tuturor națiunilor noastre să îi tragă la răspundere pe cei responsabili...
„Statele Unite și-au exprimat clar îngrijorările cu privire la acțiunile care intimidează și agresează alte state de la folosirea legală a resurselor lor maritime”.
Iranul a negat responsabilitatea asupra atacului, dar analiștii au descris operațiunea ca parte a unui nou conflict mocnit între Iran și Israel.
Tensiunile au crescut în Golful Persic și Golful Oman de când Statele Unite au reimpus sancțiuni asupra Iranului după ce s-au retras unilateral din acordul nuclear din 2015 cu puterile lumii, acord în baza căruia ridicarea unor sancțiuni internaționale erau condiționate de verificarea activităților nucleare ale Iranului. Israelul se opune reluării negocierilor despre acest acord, considerându-se direct amenințat de programul nuclear iranian despre care bănuiește că ar avea o importantă componentă militară.
Statele Unite par să dorească să trimită prin declaraţiile șefului diplomației Washingtonului un mesaj ferm noului președinte iranian Ebrahim Raisi și liderului suprem Ali Hamenei.
Agenția Reuters scrie că Antony Blinken a avut ieri convorbiri cu ministrul saudit de externe Faisal bin Farhan Al Saud și într-o declarație a Departamentului de Stat se spune că Blinken și ministrul saudit au discutat despre securitatea regională și despre atacul asupra petrolierului Mercer Street ca și despre alte probleme regionale.
Prin declaraţiile sale, Anthony Blinken a dorit să trimită un mesaj și altor actori din alte regiuni:
Când națiunile ignoră sau pretind să redeseneze frontierele altor națiuni, fie pe uscat, fie pe mare, ele subminează egalitatea suverană...
„În Marea Neagră, strâmtoarea Kerci, Marea Azov, vedem acțiuni agresive continue împotriva Ucrainei cu incursiuni periculoase pe mare și aer și șicanarea navelor, care perturbă accesul la comerț și energie. Ne reafirmăm sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în interiorul granițelor sale recunoscute la nivel internațional, extinzându-se la apele sale teritoriale. Crimeea este Ucraina. Când națiunile ignoră sau pretind să redeseneze frontierele altor națiuni, fie pe uscat, fie pe mare, ele subminează egalitatea suverană a [ONU] ] state membre - un principiu director al Organizației Națiunilor Unite.”
Blinken, într-o referință clară la Beijing, a criticat, de asemenea, încercările de a „intimida alte state de la accesarea legală a resurselor lor maritime” în disputa cu China din Marea Chinei de Sud.
„Unii ar putea afirma că soluționarea litigiului în Marea Chinei de Sud nu este treaba Statelor Unite sau a oricărei alte țări care nu este reclamantul insulelor și apelor”, a spus Blinken.
„Dar este treaba - și chiar mai mult, responsabilitatea - fiecărui stat membru să apere regulile pe care am fost de acord să le respectăm cu toții și să rezolvăm în mod pașnic disputele maritime”, a mai spus secretarul de stat american, citat de agențiile internaționale de presă.