„Actualitatea românească”, 21 februarie 2003.
După ce a cercetat arhivele fostei Securități a regimului ceaușist, și după ce a stat de vorbă cu victime ale acestei instituții, Andreea Pora a realizat în 2003 la Radio Europa Liberă un serial care prezintă mecanismele prin care funcționa Securitatea, metodele de lucru, mentalitatea angajaților săi și regimul de teroare pe care îl instaura la comanda aparatului comunist, dar și de la sine putere. Un chip al fostei Securități prin mărturiile victimelor acesteia. Vă invităm să ascultați acum episodul 2 difuzat în ediția din 21 februarie 2003 a emisiunii „Actualitatea românească” moderată de Radu Călin Cristea (1955-2020).
Radu Călin Cristea: „Continuăm serialul dedicat victimelor fostei Securități. Va fi vorba încă o dată de un anonim, de un cetățean obișnuit care a fost supravegheat ani de-a rândul de fosta Securitate. Omul devenise suspect pentru că începuse să-și vândă mobila. Andreea Pora.
Andreea Pora: Pentru Securitate, orice gest, orice vorbă, orice ieșea din tiparul trasat de sus devenea suspect. V-ați gândit vreodată că banala vânzare a unor lucruri din casă vă putea transforma peste noapte într-un obiectiv?
Ei bine, nici Mircea Băzăvan nu s-a gândit. În 1986, începe să vândă niște mobilă, tablouri, câteva servicii de masă, îi face cadoul fratelui său din Sfântu Gheorghe o garnitură de sufragerie. Ei și?, vă veți întreba. De ce putea fi interesată Securitatea de așa ceva. Uite că a fost! Sursa Călărășanu informează Securitatea din Covasna că „numitul Băzăvan Mircea înstrăinează bunuri de uz casnic”.
Vigilentă și brusc suspicioasă, considerând probabil gestul drept ostil la adresa orînduirii de stat și de partid, Securitatea din Covasna sesizează Securitatea din București, pentru a verifica informația. Motivul invocat, pentru că trebuie și un argument mai solid, este cum s-ar putea altfel, „intenția lui Băzăvan de a efectua o călătorie turistică în străinătate. Această intenție rezultă din faptul că au început să vândă o serie de bunuri de valoare ca tablouri, cristaluri, mobilier, la diverse persoane, motivând că nu mai au nevoie de ele și sperînd să aibă posibilitatea să-și cumpere altele”, se spune în nota din 21 octombrie 1986 a Securității Covasna. Din acest moment, se declanșează caruselul. I se deschide dosar de urmărire informativă (DUI), și măsurile sînt dure de la bun început. În primul rând se cere arpobarea organelor de partid, Mircea Băzăvan fiind membru PCR, pentru a se începe verificarea prin mijloace specifice muncii de Securitate.”
[...]