Linkuri accesibilitate

Problematica autovehiculelor cu numere de înmatriculare „neutre”, discutată la Bender


Reprezentanții politici de la Chișinău și de la Tiraspol au discutat în 3 septembrie, la Bender, problematica autovehiculelor cu numere de înmatriculare „neutre”, a căror obligativitate pentru trecerea frontierei a fost amânată de mai multe ori. În cadrul discuțiilor de vineri – relatează IPN - au fost abordate potențiale mecanisme practice de eficientizare a activității punctelor de înmatriculare din orașele Tiraspol și Râbnița, precum și de sporire a numărului de beneficiari ai acestui serviciu public oferit de autoritățile Republicii Moldova.

Întrevederea negociatorului principal din partea Chișinăului, viceprim-ministrul pentru reintegrare Vlad Kulminski, și reprezentantul politic în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană din partea Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, a avut loc la sediul Misiunii OSCE. Știrea vine după ce Ucraina a reconfirmat recent că plăcuțele devin din punctul ei de vedere obligatorii de la 1 septembrie, după ce apăruse o știre falsă că ar fi acceptat o nouă amânare, până la anul.

Subiectul este discutat din 2018, când Chișinăul și Tiraspolul au convenit ca automobilele din regiunea transnistreană să fie înmatriculate cu numere „neutre”. În acest scop au fost deschise oficii teritoriale ale Agenției Servicii Publice a Republicii Moldova, la Tiraspol și Râbnița, și a fost simplificat mecanismul de acordare a acestor plăcuțe. Această cerință trebuia să intre în vigoare pe 15 ianuarie 2021, însă a fost amânată până la 1 septembrie, pe motiv că populația nu a fost suficient informată cu privire la aceste măsuri. Decizia a fost criticată recent de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a spus că ea va avea un impact negativ și asupra zecilor de mii de cetățeni ucraineni care locuiesc în regiunea transnistreană.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG