Linkuri accesibilitate

Un summit pentru combaterea pandemiei de coronavirus


Detroit: după ce s-au vaccinat la centrul organizat de echipa locală de fotbal american, suporterii pot intra în stadion, la meci, Detroit, Michigan, SUA, 11 iunie 2021.
Detroit: după ce s-au vaccinat la centrul organizat de echipa locală de fotbal american, suporterii pot intra în stadion, la meci, Detroit, Michigan, SUA, 11 iunie 2021.
Corespondența de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00
Link direct

Administrația Biden va propune un summit internațional cu privire la pandemia de coronavirus și campania de vaccinare. Summit-ul urmează să aibă loc pe fondul Adunării General ONU, în a doua parte a lunii septembrie și este menit să îmbunătățească coordonarea internațională pentru combaterea virusului.

Între temele abordate vor fi căile de îmbunătățire a producției și distribuirii vaccinurilor precum și posibilități de cooperare în cercetare.

Această inițiativă va fi făcută publică în alocuțiunea de joi a președintelui american, care se va referi în special la eforturile interne de combatere a virusului, dar va viza și eforturile internaționale.

Calendarul lui Biden la Națiunile Unite este încă în proces de definitivare dar se anticipează că eforturile anti-Covid vor ocupa un loc central.

Administrația de la Washington a informat un număr de țări că intenționează să organizeze summit-ul, dar nu au fost trimise încă invitații oficiale. Nu este clar dacă Statele Unite vor formula noi angajamente vizând donații de vaccin, dar această posibilitate a fost discutată în ultimele zile.

Casa Albă a stabilit ca o prioritate eradicarea globală a virusului și donațiile de vaccin reprezintă o modalitatea de a acționa la scară mondială. Experți în sănătate publică au criticat Washington-ul pentru că nu a acționat suficient de rapid și eficient pentru a ajuta țări în curs de dezvoltare. După cum se știe situația din America nu este bună, asta în ciuda faptului că vaccinurile sunt accesibile.

Numărul de cazuri este acum de patru ori mai mare decât în perioada anterioară a anului trecut, iar numărul de decese este de două ori mai mare. Marea diferență față de anul trecut este mutația Delta a virusului, care este mult mai contagioasă dar și faptul că un număr mare de americani refuză să se vaccineze.

În anumite state, unde rata de vaccinare este redusă, spitalele sunt pline de pacienți și medicii sânt nevoiți să ia decizii dureroase.

Se știe de asemene că vaccinurile nu protejează de îmbolnăvire la fel de mult cum se crezuse anterior, dar reprezintă un scut puternic împotriva cazurilor grave, spitalizării și deceselor.

Pe ansamblul Statelor Unite, doar 53% din populația adultă este vaccinată, 62% dintre cei eligibili au fost complet vaccinați ceea ce lasă pradă riscului zeci de milioane de persoane.

XS
SM
MD
LG