Serviciul georgian al Europei Libere a realizat săptămâna aceasta un interviu cu fostul ambasador american la NATO Kurt Volker, care a fost și emisar special la discuțiile de pace din Ucraina – o funcție din care a demisionat în septembrie 2019. Iată câteva din declarațiile principale
Cu privire la viitoarele alegeri locale din Georgia
„Cred că alegerile locale din Georgia sunt prima oportunitate reală pentru Georgia de a-și reseta din nou calendarul politic, mai ales în perspectiva alegerilor naționale după aceea, oricând vor fi ele. A trecut mult timp de când au avut loc alegerile naționale și partidele de opoziție n-au participat la ședințe la parlament, au fost acuzațiile de nereguli, planul Charles Michel și așa mai departe.”
Despre democrație în Georgia
„Am văzut că alegerile prezidențiale din 2018 au avut neajunsuri semnificative. Au fost dispute cu privire la alegerile [generale] din 2020 și eșecul de a constitui un parlament cu participarea tuturor partidelor, ca și eșecul de a ajunge la orice fel de înțelegere între guvern și opoziție [despre] cum să fie înțelese și acceptate rezultatele alegerilor și cum să mergem mai departe. Una peste alta, Georgia pare astăzi mai puțin matură ca democrație decât acum câțiva ani.”
Despre Nord Stream 2
„După cum vedem cu toții din presă, Nord Stream 2 este aproape finalizat acum, iar declarația americano-germană emisă pe tema aceasta spunea că dacă Rusia va folosi energia ca armă, Germania ar lua în considerare adoptarea de sancțiuni și va încerca să conducă un efort al UE de analizare a sancțiunilor. Dar totul este foarte vag. Nu este foarte clar. „Grosul” declarației vorbește despre energie și despre probleme financiare, ceea ce pentru Ucraina nu este problema principală. Pentru Ucraina, problema este securitatea, iar eu nu cred că Statele Unite și Germania au abordat cu adevărat acest lucru (...). Cred că s-ar putea să ajungem curând într-un moment când va trebui să răspundem la această întrebare.”
Despre relația Statele Unite-Rusia
„Când Rusia face presiuni, încercăm imediat să reducem tensiunile, iar Rusia întinde coarda și mai tare, din nou. Acest lucru a fost extrem de dezavantajos nu numai pentru Occident, ci - desigur - pentru Ucraina, Georgia, Moldova , și alții. Și apoi, cealaltă [greșeală] este împărțirea relațiilor în categorii – când spunem: „Ei bine, vrem să lucrăm cu Rusia în acest domeniu și să nu fim de acord cu ei dincolo” - asta oferă, de fapt, o mare influență Rusiei.
Retragerea forțelor conduse de Statele Unite din Afganistan
„Teroriștii se vor regrupa în Afganistan. Adversarii noștri văd slăbiciune, lipsă de hotărâre și vid de putere. Și aliații noștri nu vor fi dispuși să se angajeze și să meargă alături de Statele Unite într-o altă operațiune în viitor, având în vedere modul în care ne-am retras din aceasta. Deci, cred că [retragerea] a lăsat o mulțime de daune în urmă.”