Linkuri accesibilitate

De ce cresc prețurile la benzină, dacă noua guvernare a promis să le plafoneze?


Imagine generică
Imagine generică

Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe va audia săptămâna viitoare Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică pe tema majorărilor prețurilor la carburanţi din ultimele zile. Intrat în vigoare la începutul lunii septembrie, noul mecanism de stabilire a preţurilor la produse petroliere, care a fost revizuit după ce Partidul Acţiune şi Solidaritate a preluat puterea, a generat deja critici din partea unor experţi şi consumatori. Dacă până nu demult creşterile aveau loc mai rar şi în funcţie de loturile importate, de la 1 septembrie ajustările sunt zilnice, în funcţie de cotaţiile bursiere. Valentina Basiul are mai multe detalii.

De ce cresc prețurile la carburanți în R.Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:48 0:00
Link direct

Problema creşterii preţurilor la carburanţi a fost readusă pe agenda parlamentarilor de către Blocul socialiştilor şi comuniştilor, ai căror reprezentanţi s-au declarat nedumeriţi de majorările zilnice. Ei au acuzat Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (pe scurt ANRE) că refuză să facă ordine în piaţă preferând să motiveze trendul ascendent cu orice cataclism din lume.

Unul dintre directorii ANRE, Ştefan Creangă neagă acuzaţiile, menţionând că pe piaţa internaţională tendinţa este în creştere, iar aşa cum carburanţii sunt importaţi, acest lucru trebuie să se reflecte şi la pompă.

„Lumea trebuie să se deprindă cu acest mecanism şi să nu aştepte o dată la două săptămâni, pentru că aici, de exemplu, mâine se scumpeşte cu 3 bani la motorină şi mi se pare cu 9 bani la benzină, asta înseamnă că dacă laşi o dată la două săptămâni, poate să se scumpească la un leu. Acest mecanism este mult mai eficient, şi mult mai clar, şi mai transparent. Oricum nu poate să prejudicieze consumatorul. Mâine-poimâine, peste o săptămână poate să fie în descreştere, asta este piaţa liberă internaţională.

Eu de când sunt aici, am doi ani şi jumătate, am auzit acelaşi lucru: că noi suntem în cârdăşie cu nu ştiu cine. Sunt organe de drept care trebuie să spună suntem noi în cârdăşie sau nu cu cineva. Sunt nişte acuzaţii destul de grave, din punctul meu de vedere, dar nefondate total”.

Mecanismul recent introdus presupune că ANRE stabileşte preţuri maxime la motorină şi benzina de tipul A 95, considerate produse petroliere de bază, în cazul celorlalte produse preţurile au fost liberalize. Unii experţi au constat că deşi legea prevede plafoane maxime, cele mai importante benzinării afişează taman aceste preţuri, de unde au dedus că la mijloc ar putea fi înţelegeri de cartel. Directorul ANRE, Ştefan Creanga afirmă că în acest caz trebuie să-şi facă treaba Consiliul Concurenţei.

Deputatul PAS Radu Marian recunoaşte că amendamentele adoptate în august au fost un soi de intervenţie de pompier când pe piaţă era criză de combustibil. Acum se impun schimbări mai radicale, adaugă deputatul, admiţind că în R. Moldova nu există concurenţă pe piaţa produselor petroliere, e doar o percepţie că ar exista concurenţă.

„Aceste scumpiri care au acum loc pe piaţa internaţională erau să se răsfrângă şi în cadrul legii precedente. Partea bună e că în momentul în care va fi o scădere de cotaţii asta se va răsfrânge imediat şi pe piaţa locală. Asta este şi ideea proiectului, noi am vrut să aducem cât mai multă transparenţă.

Este marja maximă, în mod normal într-o piaţă normală companiile ar trebui să încerce să concureze sub marja asta maximă. Din păcate, ele nu o fac, companiile sunt foarte hapsâne. Este o problemă sistemică pe care trebuie s-o rezolvăm prin 1. Consiliul Concurenţei, şi eu sper că noi o să schimbăm conducerea cât de curând, şi 2. Noi pregătim acum un proiect de lege mai complex care să reglementeze mai dur modul în care se raportează cheltuielile. Şi eu sunt la fel de nemulţumit la fel ca şi toţi ceilalţi cetăţeni că aceste companii refuză să concureze”.

Unii critici au sugerat că atât timp cât directorii ANRE îşi primesc lefurile inclusiv din veniturile obținute de branşă ar exista un interes ca această stare de fapt să fie perpetuată. Ştefan Creangă a negat orice speculaţii ce se referă la presupusa legătură, iar parlamentarul Radu Marian spune că pe agenda majorităţii parlamentare se află un proiect de lege care să permită evaluarea activităţii ANRE, după care majoritatea va decide dacă sunt sau nu necesari şi alţi paşi.

XS
SM
MD
LG