Linkuri accesibilitate

Criza de pe piața petrolieră: „Nu putem tolera situaţia care s-a creat”


Imagine generică
Imagine generică

Fiind acuzaţi că ar fi creat artificial deficitul de carburanţi pe piaţă, importatorii de produse petroliere s-au apărat astăzi la o şedinţă în parlament, invocând factori obiectivi, precum accidentul de la Petromidia din România, de la începutul lunii, sau de la o altă rafinărie din Grecia. Ei au afirmat că situaţia s-ar putea redresa către mijlocul lunii august. Un alt aspect pus în discuţie legat de acest deficit de compustibil, în plin sezon de recoltare agricolă, a fost lipsa sau dispariţia depozitelor de stat şi a stocurilor minime, după modelul rezervelor de cereale şi alte produse.

Criza de pe piața petrolieră: „Nu putem tolera situaţia care s-a creat”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:42 0:00
Link direct

Noua lege ce reglementează piaţa produselor petroliere, intrată în vigoare în mai, a generat dispariţia motorinei din multe staţii PECO. Deficitul invocat în egală măsură de agricultori, transportatori sau pur şi simplu şoferi ar avea o explicaţie economică ce rezultă din aplicarea noilor norme pe care acum majoritatea parlamentară PAS le vrea revizuite. Anume în acest scop, pentru a consulta opinia tuturor jucătorilor de pe piaţă, partidul pro-prezidenţial a organizat o şedinţă de lucru la parlament şi promite ca într-o lună să voteze o versiune îmbunătăţită a legii.

Întâi de toate, în intenţia de a combate pretinsele înţelegeri de cartel, fostul legislativ a plafonat nu doar preţurile de la pompă, dar şi cele de import. În replică, importatorii spun că preţurile stabilite de Agenţia pentru Reglementare în Energetică sunt mai mici decât cele cu care aduc carburanţii în ţară, respectiv activitatea lor economică nu mai este rentabilă.

Nu era cazul ca legislativul să intervină pe segmentul angro...

Nu era cazul ca legislativul să intervină pe segmentul angro, care era concurenţial şi în plus şi credita producărorii agricoli, dându-le combustibil pe datorie, spune Vitalie Chiriac, reprezentând o companie importătoare.

„Toată situaţia care s-a creat în luna iulie deloc nu este creată de importatorii din Moldova, este o situaţie de criză regională. Într-adevăr s-au închis mai multe rafinării, nu doar explozia de la Rompetrol, am avut o situaţie în Marea Neagră, în Grecia, se închide o altă uzină la profilaxie, din septembrie, în Ungaria. Toate aceste situaţii în grup au creat un deficit de marfă. Şi noi, şi toţi importatorii intensiv căutăm alternative de livrare, dar ele nu sunt peste noapte. Începând din 1 august vor fi mai multe importuri pentru a suplini toate stocurile. Îndemnul meu este să ne ajutaţi să intruducem un moratoriu până la apariţai legii noi”.

Una dintre soluţii pentru astfel de situaţii, prevăzute şi în directivele europene, este securitatea stocurilor, a remarcat fostul director al ANRE, Victor Parlicov. El a criticat intenţia deputaţilor PAS de a reduce stocurile minime impuse importatorilor, de la 5 mii de tone la o mie.

„Noi trebuie să avem nu pur şi simplu spaţii de stocare, dar să avem stocuri, şi nu de 5 mii de tone, dar de 61 de zile, în conformitate cu directiva europeană. Stocurile pot fi asigurate, deţinute de importatori şi operatorii din piaţă, ele pot fi asigurate de o companie publică.

Până acum toate bazele de păstrare a produselor petroliere erau distruse...

Însă dacă noi acum excludem obligativitatea de a deţine spaţii de stocare, care, da, din punct de vedere a barierei de intrare pe piaţă, la momentuzl de faţă, este inutilă, dar dacă noi nu am fi păstrat această chestiune, până acum toate bazele de păstrare a produselor petroliere erau distruse. Şi de asta, în primul rând, trebuie să ne batem capul ca stat”.

Nu toţi cei prezenţi la dezbatere s-au lăsat convinşi de explicaţiile petroliştilor, precum că pe piaţă nu ar exista înţelegeri de cartel. Unul dintre cei mai critici vorbitori la acest subiect a fost fostul ministru al economiei Constantin Tampiza, ex-director general al Lukoil România, actualmente fermier.

Constantin Tampiza
Constantin Tampiza

„În sectorul acesta practic e o anarhie, dar nu economie, relaţii de piaţă. De aceea trebuie să abordăm problema mai complex, pe de o parte, urmărind eficienţa energetică a ţării, pe de altă parte, asigurând sectorul productiv şi mediu de afaceri cu nişte preţuri… Eu cred că aici şi companiile petroliere, şi eu ştiu că noi ne-am adresat la ei şi au mers în întimpinare. Şi mai departe Consiliul Concurenţei, dacă va vrea, sunt metode specifice. Pe noi ne-au penalizat în România patru companii cu 250 de milioane de euro şi n-am făcut nimic”.

Dumitru Budianschi
Dumitru Budianschi

Deputatul PAS Dumitru Budianschi care ar urma să preia mâine şefia comisiei parlamentare pentru economie a spus că intervenţiile din acest domeniu ale noii guvernări ar urma să fie de pompier, având caracter tranzitoriu.

„Am pornit de la ideea că piaţa trebuie să fie concurenţială, însă noi nu putem tolera situaţia care s-a creat, o lipsă sau manifestare de eficienţă din partea sectorului şi poate şi undeva anumite abuzuri, conform rapoartelor Consiliului Concurenţei.

Noi nu putem tolera situaţia care s-a creat...

Până când o să punem în ordine toate restul măsurilor ce ţin şi de transparenţă, şi de reglementarea calităţii, şi de chestiuni legate de fiscalitate pentru asta este nevoie de timp, de aceea deocamdată noi mergem pe ceea ce avem”.

Atât deputaţii PAS, cât şi reprezentanţii ANRE au spus că vor analiza toate propunerile avansate la şedinţă, astfel încât preţurile să fie corecte şi transparente pentru consumatori şi să nu perturbeze activitatea sectorului.

XS
SM
MD
LG