Linkuri accesibilitate

Victor Parlicov (IDIS „Viitorul”): un favor al Rusiei la prețul gazului „poate să ne coste mult”


Scumpirea gazelor este iminentă, avertizează experții, în timp ce politicienii opoziției acuză puterea că nu face nimic ca să negocieze prețuri mai avantajoase. Acordul cu Gazprom expiră în două săptămâni iar recent, președinta Maia Sandu a declarat că este treaba Moldovagaz să negocieze un nou acord. Fostul președinte Igor Dodon - care în mandatul său a călătorit de nenumărate ori la Moscova spunând că va negocia prețuri avantajoase - a criticat-o pentru o evidentă lipsă de interes.

Expertul în energetică la IDIS „Viitorul”, Victor Parlicov ne-a spus însă că eforturile ar fi zădarnice, pentru că prețul se stabilește - nu se negociază - după o formulă care funcționează din 2006. Cu mici ajustări.

Victor Parlicov, expert în energetică IDIS „Viitorul” despre prețul la gaze
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:49 0:00
Link direct

Victor Parlicov: „Știți, eu nu vreau să comentez partea politică. Sigur că afirmațiile și criticile vin în primul rând din partea oponenților politici și critica este de natură politică. Din punct de vedere practic, hai să vorbim așa, la momentul actual formula care există în contract este o formulă „T”, adică o formulă relativ echitabilă, echilibrată, relativ corectă.

Prețul la gaz are o formulă, nu se negociază

În ce sens? Ea este legată de prețul cu care Gazprom vinde gazele naturale în Uniunea Europeană și, respectiv, noi suntem sub o formă sau alta legați de piața regională de gaze, chiar dacă acolo e vorba de o perioadă de timp, chiar dacă acolo e vorba de fluctuații, să spunem așa, trimestriale atunci când pe piața Uniunii Europene gazul se tranzacționează inclusiv pe piața spot zilnic sau orar, dar în medie noi avem o formulă de preț foarte echitabilă, noi suntem într-o situație destul de avantajoasă în care avem deja oportunitatea de a aduce gaze în Republica Moldova și din alte surse, și prin alte căi, decât doar prin varianta clasică și de la singurul furnizor pe care-l aveam până acum.

Acum treptat-treptat noi intrăm în zona în care poate să își spună cuvântul concurența. Sigur că anul acesta nu este cel mai potrivit an pentru asta, acum prețurile pe piața internațională la gazele naturale sunt foarte înalte. Deci, în unele zone sunt la maxime istorice, respectiv nu cred că la ziua de azi cineva ar putea găsi gaz mai ieftin decât noi avem astăzi de la Gazprom. Eu chestia aceasta chiar n-o cred, însă ar putea apărea - și infrastructura ne permite deja -, ar putea apărea conjuncturi de prețuri, în care noi pe bune am putea beneficia și ar putea apărea furnizori care să facă o concurență reală celor de la MoldovaGaz și, uite, asta este cheia.

De ce îi spunem așa? Fiindcă pe termen lung, astea ar fi beneficiile de la implementarea transpunerii legislației europene și consolidarea interconexiunilor de transport al gazelor naturale cu România și reversul pe gazoductul transbalcanic, asta-i, să spunem, pentru ce s-au făcut toate lucrurile acestea.”

Europa Liberă: Pe termen scurt însă ce s-ar putea întâmpla cu prețul?

Pe termen scurt, nu văd o posibilitate de a evita creșterea tarifelor.

Victor Parlicov: „Pe termen scurt nu există, eu nu văd o posibilitate de a evita creșterea tarifelor. Prețurile de achiziție atât în trimestrul patru al anului curent, cât și pentru primul trimestru al anului viitor cel mai probabil că vor fi semnificativ, cu zeci de procente peste ceea ce este inclus în tarife la ziua de astăzi, respectiv, cel mai probabil, tarifele vor trebui majorate. Și asta nu este meritul cuiva, la noi foarte des s-au făcut speculații pe marginea acestor prețuri și pretinselor negocieri de preț cu Gazprom, în realitate din 2006 formula ceea practic nu s-a modificat, respectiv de fiecare dată când se schimba prețul era o schimbare matematică, dacă doriți, o schimbare tehnică în baza formulei aprobate.

Din 2006 formula nu s-a schimbat, cum am ajuns în 2011 să plătim prețul mediu european la gaze, din 2011 tot așa îl plătim și toți cei care speculau că, uite, din cauza faptului că noi am negociat sau ceva am vorbit acolo, noi am obținut un preț bun – astea erau în cea mai mare parte speculații pure.

Politicienii nu negociază prețul gazului rusesc

Deci, asta nu avea tangențe cu realitatea. Probabil că dna președintă nu vrea să mai participe în jocul acesta, deși în politică e extrem de nepopular și sună foarte straniu când un președinte de țară din Republica Moldova spune că nu am ce negocia, dar în realitate, dacă o să vă uitați ce a fost negociat până acum, din 2006 și până acum, o să vedeți că nu a fost negociat mare lucru, formula practic aproape că nu s-a schimbat, ultimele schimbări au avut loc, dacă nu greșesc eu, prin 2019, deja noua conducere a MoldovaGaz a introdus mici modificări în formulă, dar acolo toate modificările acestea erau de o natură destul de tehnică și destul de minore, deci fără a afecta esența formulei și legătura cu prețul mediu european.

Și atunci am așa impresia că dna Sandu a spus-o destul de tehnocrat, a spus că, uite, este vorba de o formulă, formula e OK și nu știu pentru ce eu trebuie să mă implic, dar oponenții politici au întors-o strict politic: uite cum un președinte de țară poate să-și permită să spună că pe el nu-l interesează prețul la gaz, care-l doare pe fiecare moldovean, pe fiecare cetățean al Republicii Moldova, că are de îndurat consecințele creșterii prețurilor, cum adică pe președinte asta să nu-l intereseze? Nu cred că nu o interesează, eu cred că o interesează, însă zona de negocieri, adică atât timp cât formula rămâne legată de prețul mediu european, eu cred că ea rămâne o formulă echitabilă și nu cred că aici trebuie cumva să încercăm să umblăm sau să încercăm cumva să negociem.

Scăderea prețului poate costa - politic - foarte mult

Știm că se pot, probabil, obține anumite concesiuni și anumite reduceri de la prețul mediu european, doar că de cele mai dese ori aceste lucruri erau condiționate de către Federația Rusă, impunând niște cerințe politice, cum a fost, bunăoară, în cazul Ucrainei – poftim reducere la preț, dar semnați cu noi contractul, prelungiți contractul pentru staționarea forțelor militare în Sevastopol. Și ați văzut cu toții cu ce s-a terminat în consecință toată chestia aceasta.

Reduceri la preț contra concesiuni politice, o să ne coste în final și mai mult.”

Eu cred că noi am ajuns la etapa în care să achităm prețul mediu european și ceea ce trebuie să facem în continuare – să eficientizăm consumul de energie în Republica Moldova, ca să nu supra-consumăm și să ne putem permite să plătim un preț corect, că, de altfel, dacă o să obținem concesiuni contra sau reduceri la preț contra concesiuni politice, o să ne coste în final și mai mult.”

Europa Liberă: Încă un lucru v-aș întreba, creșterea asta de ce e iminentă, ca să fi

Pe toate piețele de gaze, prețurile sunt la maxime istorice.

e clar pentru toată lumea?

Victor Parlicov: „Pentru că în toată lumea, nu doar în Europa, s-au relansat procesele de producție după pauza de COVID, consumul de resurse a crescut brusc, dar extragerea de resurse nu a crescut atât de brusc. Mai mult ca atât, sunt constrângeri logistice care nu întotdeauna permit să fie extrase volumele necesare de gaze și aduse în punctul de consum la timp. Respectiv pe toate piețele la nivel global, de gaze mă refer, sunt trei piețe principale de gaze: America de Nord, Europa și Asia, în toate aceste trei piețe prețurile la gaze bat recordurile, se află la maxime istorice, deci nu văd cum Republica Moldova ar putea constitui o excepție de la tot ce se întâmplă pe restul globului pământesc.”

XS
SM
MD
LG