Linkuri accesibilitate

Trebuie să negocieze Maia Sandu cu rușii prețul gazelor, care oricum va crește?


Șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban, a spus că negociază cu Rusia noul contract de import al gazelor naturale, pentru anul viitor, și că are „toate motivele se spere” că va obține un preț „competitiv”.

Trebuie să negocieze Maia Sandu cu rușii prețul gazelor, care oricum va crește?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:46 0:00
Link direct

Achiziția de gaze pe piața europeană n-ar avea sens din cauza prețului mai ridicat, a spus Ceban într-un interviu pe site-ul MoldovaGaz. Iar o eventuală sistare a livrărilor de către Rusia prin Ucraina nu ar trebui să fie o problemă pentru că Republica Moldova poate primi gaze rusești în revers prin conducta balcanică, din 2019. Interviul liniștitor al lui Ceban apare însă într-un moment în care opoziția cere noii puteri să facă mai mult pentru o înțelegere cu Rusia în chestiunea gazelor.

Deși vechiul acord expiră în următoarele două săptămâni, pe 30 septembrie, Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică nu cunoaște încă condițiile în care vor fi importante gazelele naturale după această dată, ne-a comunicat unul din directorii agenției, Ștefan Creangă:

„Exact, la 30 septembrie contractual expiră și, pentru că azi e termenul limită de prezentare de către MoldovaGaz a contractului spre avizare către ANRE, noi am făcut o scrisoare oficială și am avut o discuție telefonică cu responsabilii de la MoldovaGaz. Și dumnealor ne-au informat că contractul este deja pe masa dlui Miller () la semnat, dar nu ne-au informat despre ce preț este vorba, ceea ce e normal cât timp contractul nu e semnat.”

Calculat de-a lungul anilor în baza unei formule conectate în mod special la costul hidrocarburilor de pe piețele internaționale, prețul de import la care cumpără R. Moldova gazele ruse s-a scumpit semnificativ în ultimele luni și asta după ce un amendament introdus în înțelegerea dintre MoldovaGaz și Gazprom în ianuarie, la ultima prelungire, a făcut așa încât achizițiile să se coreleze, începând din iulie, la prețul gazelor, nu al hidrocarburilor. Cum aceste prețuri pe piețele internaționale sunt acum într-o creștere continuă, s-au scumpit și importurile moldovene.

Din nou Ștefan Creangă, director ANRE: „Pentru luna august noi am fost informați oficial că Moldovagaz a important gazelle la preț de 440 de dolari pentru mia de metri cubi, iar pentru septembrie, prețul este de 550 de dolari. La începutul anului era 127 de dolari.”

Dezbaterea de acum, care se dă în jurul întrebării trebuie sau nu președinta Sandu să-și asume responsabilitatea pentru rezultatul unor negocieri cu furnizorul rus de gaze naturale în ajun de sezon de încălzire, a fost anticipată mai devreme de un anunț al șefului de la Moldovagaz: că importurile se vor scumpi în această toamnă cu în jur de 30 la sută. Ajuns în fruntea companiei fiice a Gazprom-ului pe timpul guvernării socialiste, Vadim Ceban a făcut estimarea încă în iulie, imediat după victoria PAS din scrutinul parlamentar.

Acum, cu câteva săptămâni înainte de expirarea perioadei de acțiune a vechii înțelegeri, dezbaterea este reluată la Chișinău. Răspunzând unei întrebări jurnalistice pe această temă în timpul celei mai recente apariție mediatice, Maia Sandu, șefa statului, a spus că negocierea unui nou acord de achiziții de gaze naturale e treaba MoldovaGaz, sugerând totodată că nici ea, nici executivul nu au de gând să intervină în aceste tratative.

Declarația a fost criticată, previzibil și dur, de fostul președinte cu pretenția să se fi înțeles mult mai bine cu Rusia în mandatul său, Igor Dodon, care a spus că R. Moldova ar trebui să ia exemplu de la Ungaria sau Serbia (dacă nu-i place exemplul Belorusului), state care au deja de câteva săptămâni încheiate înțelegerile cu Gazprom – înțelegeri negociate „la nivelul primelor persoane în stat”, a precizat el. Fostul premier socialist, Ion Chicu, a spus și el că Maia Sandu “s-ar eschiva, iar și iar, de la responsabilitatea” care i-ar aparține.

Expertul în energetică Victor Parlicov îi contrazice, însă, pe cei doi critici, deși afirmă, pe de altă parte, că scumpirea gazelor este iminentă:

„Pentru că în toată lumea, nu doar în Europa, s-au relansat procesele de producție după pauza de COVID, consumul de resurse a crescut brusc, dar extragerea nu a crescut atât de brusc, mai mult există constrângeri logistice care nu întotdeauna permit ca volumele necesare de gaze să fie extrase și aduse în punctul de consum la timp. Respectiv, pe toate piețele prețurile la gaze bat recordurile, se află la maximii istorici. Pe de altă parte, deși politic sună extrem de straniu când un președinte de țară spune ne că nu are ce negocia cu furnizorul rus, dar în realitate, dacă o să ne uităm pe ce s-a negociat din 2006 și până acum, o să vedeți că nu s-a obținut mare lucru – formula este formulă. ”

Ne-a spus Victor Parlicov, expert al IDIS Viitorul, în trecut o vreme director al agenției pentru reglementări în energetică.

XS
SM
MD
LG