Linkuri accesibilitate

Vadim Pistrinciuc (IPIS): „Opoziția este difuză. Și asta-i destul de straniu” (Partea a II-a)


Prima parte a interviului o găsiți AICI.

Într-un interviu cu Valentina Ursu, fostul deputat Vadim Pistrinciuc, astăzi directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS), analizează și recentele evoluții în procesul de reformare a justiției:

Vadim Pistrinciuc în discuție cu Valentina Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:54:13 0:00
Link direct

Vadim Pistrinciuc: „Prin ceea ce se întâmplă acum suferă legitimitatea acțiunilor procurorilor, dar eu cred că trebuie să se găsească un numitor comun. Dacă se dorește într-adevăr o restructurare masivă a procuraturii, înlocuiri mai multe. Eu cred că trebuie să înțeleagă că presiunea asta nu depinde doar de factorul politic, ea vine din societate, căci nemulțumirea este enormă acolo în societate și oamenii vor să vadă niște acțiuni de schimbare.”

Europa Liberă: Și pleacă Stoianoglo, vine următorul procuror general, imediat se schimbă situația?

Vadim Pistrinciuc: „Asta nu o să fie suficient, plecările niciodată nu rezolvă totul, înlocuirile persoanelor nu schimbă ecuația.”

Europa Liberă: Și atunci care trebuie să fie deznodământul?

Vadim Pistrinciuc: „Trebuie să fie o reformă mai fundamentală, deci ceea ce ni se spunea. Eu asta aștept, o evaluare treptată a judecătorilor, o înlocuire cumva de valoare...”

Europa Liberă: Internă sau externă?

Vadim Pistrinciuc: „Dvs. pe mine mă întrebați, cum o vreau eu? Eu câteodată așa de tare mă enervez când mai citesc știrile, că parcă mă gândesc că ar trebui de declarat stare de urgență militară pentru o perioadă și de făcut toate chestiile acestea repede, dar noi atâta vorbim, vorbim...

Eu deja vreo trei parlamente le văd, tot evaluăm, tot schimbăm, flioșc încoace, flioșc încolo, oamenii tot pleacă, tot pleacă, nedreptate-i mai multă și mai multă. Nu, noi ne dezvoltăm, țara se dezvoltă, unii oameni trăiesc și mai bine, dar se dezvoltă din efort propriu, în pofida unor lucruri. Cred că ar trebui să fie și externă, poate să fie, eu nu văd cum, înțelegeți, situația e următoarea cu instituțiile acestea - deci, Dvs. dacă vă duceți informal și vorbiți cu cineva dintr-o instituție de forță și îi întrebați: „Iaca dacă la voi oleacă să se schimbe lucrurile, cine trebuie să vină să vă conducă”? Ei o să vă spună, dar informal să-i întrebați, fără cameră, o să vă spună toți: „Numai nu de la noi de aici, din interior, că toți îs legați, toți îs cumva, tot felul de relații”. Și nu de cumetrie, nu, lăsați tradiția deoparte, că nu asta-i problema, relații de acelea de genul: el e dator lui, acestălalt lui celălalt.

Și în final avem situații când se perindă o neîncredere totală...

Dar eu vă dau și o altă cifră. Iaca, Dvs. luați niște instituții ca CNA, analizați, de exemplu, ce buget au, infrastructură, dotări și câți bani economisesc sau aduc statului prin faptul că luptă cu corupția, dar până la capăt, până la judecată, nu numai că au sesizat sau ajuns în judecată, până după judecătorie și o să vedeți că ei o să înceapă să vă povestească cât e de greu în sistemul judecătoresc, deciziile lor, că cazurile lor se ruinează în judecată, că ei n-au competențe, competențele-s la procuratură ș.a.m.d. O să vă duceți la Procuratura Anticorupție, o să puneți aceeași întrebare, o să vă zică: „Da, dar salariile sunt mici, dar acolo legea nu permite, dar, iaca, judecătorii, uitați-vă ce fac judecătorii de la Ciocana, de la Buiucani”... Iaca așa-i, un cerc vicios și care nu se sparge, și atunci omul când vede înalți demnitari de stat puși în funcția de a face justiția, una din cele mai dificile și nobile sarcini, când încep să arate unul la altul, situația se perindă în continuare. Deci, noi am avut situații când practic anumite grupuri oligarhice puteau să distrugă statul, noi eram la limita unor default-uri financiare, instituționale, blocaje, noi puteam să ajungem într-o situație dezastruoasă, noi încă ușor am scăpat, pot să zic, și nimic nu s-a întâmplat după asta.”

Europa Liberă: Cum ar fi mai bine totuși să se termine această dispută între putere și procurorul general?

Vadim Pistrinciuc: „Disputa eu cred că trebuie să se termine, nu văd că asta ar fi o dispută între procurorul general și putere, între procuratură în genere și putere. Eu cred că sistemul de procurori trebuie să accepte faptul că ei trebuie să modifice ceva, nu merge chestia asta, se observă, se vede. De exemplu, când unele dosare se califică într-un fel și el spune: „D-apoi e legal, că e calificat așa”, dar tu încearcă să-l califici altfel, vezi, caută probe sau când oamenii spun că „iată acolo s-a furat, s-a făcut”, ei spun: „Dar n-aveți probe” și ni se invocă nouă, ziariștilor, dar noi n-avem competențe să strângem probe, noi putem să semnalăm ceva pentru opinia publică. Deci trebuie să fie o acceptare, un dialog între procuratură și, în genere ca sistem, o acceptare că trebuie să se producă o reformă și ei trebuie să se implice în reforma aceasta, fiindcă dacă o să fie doar contradicție, atunci într-adevăr vocile populare vor fi de partea politicului, și nu din cauză că ei sunt mai simpatici, din cauză că asta-i doare pe oameni și pe toți, 90 la sută de oameni îs preocupați de chestia asta.”

Europa Liberă: Până la urmă, trebuie să fie plecat dl Stoianoglo sau trebuie dumnealui să decidă să plece?

Vadim Pistrinciuc: „Dumnealui singur trebuie să decidă. Eu tot timpul sunt pentru asta, trebuie să decidă, să vadă dacă cumva ceea ce solicită, pe de o parte, sistemul politic, cum îi spuneți, guvernarea, pe de altă parte, societatea, dar eu în locul d-lui aș atrage atenție la ceea ce zice societatea în diferite surse, nu doar în anumite surse, ce zic partenerii de dezvoltare, ce zic cetățenii noștri, ce zic reprezentanții societății civile în care ai încredere. Dar eu înțeleg că toți, când ești în bătălie te uiți la ceilalți care nu-s de acord cu tine și zici că îs inamici, nu e adevărat, și reieșind din asta să iei decizii, fiindcă în final eu nu văd cum, ei și o să stea, noi să presupunem că nu reușește guvernarea, da, au dat niște semnale și d-lui rămâne. Și rămâne în opoziție cu cine? Doar nu e vorba de guvernare, e vorba de mesajul transmis de cetățeni, pe care noi îl auzim zilnic și îl vedem și prin presă și în alte lucruri - impunitatea excesivă, nepedepsirea celor care au comis fărădelegi, ei fug, ei se duc. Iată, dăunezi am văzut percheziții la un domn suspectat de ceva, un fost deputat, businessman...”

Europa Liberă: Andronachi...

Vadim Pistrinciuc: „Probabil de dânsul era vorba, nu mai țin minte cine anume, dar era percheziția după ce el deja spusese singur că a plecat din țară. Ei, ce-i asta? Haideți să fim serioși! La ce bun să-i faci omului percheziție dacă el deja și periuța de dinți și-a dus-o, deja s-a mutat cu traiul? Nu-i chiar corectă chestia aceasta, eu așa cel puțin înțeleg, nu sunt specialist din domeniu.”

Europa Liberă: Așteptăm totuși acțiunile justiției și, mai ales, cum înțeleg ei reforma și poate și compromisul care într-un final se va găsi între putere și Procuratura Generală.

Vadim Pistrinciuc: „Eu am zis că vreau asta, dar eu cred că compromis nu o să fie, la noi cu justiția o să fie foarte greu, fiindcă rezistența e enormă. Eu v-am spus atunci când am dat un interviu după alegeri, că șase luni, un an maximum, dar șase luni este termenul, nu aplici niște lovituri dure – o să fie iaca așa, un fel de haos latent, un fel de anarhie de asta, o să împroaște unul în altul cu acuzații și dosare, dar nimic nu o să se întâmple. Cu justiția trebuie să fie rezolvată repede întrebarea: aha, ai pus anumite chestii, sunt niște practici, legi, garanții, se mișcă înainte. E clar că transmiți un mesaj, că cel care greșește va avea de pierdut și mai departe oamenii trebuie să uite de ea și să se ocupe de economie, de social și de alte lucruri.”

Europa Liberă: Un alt subiect fierbinte despre care se discută: aducerea rudelor să obțină anumite funcții și lipsa cadrelor calificate, lipsa resursei umane.

Vadim Pistrinciuc: „Despre care rude vorbiți?”

Europa Liberă: La noi de la nepotism, cumătrism, verișoare, mătuși până la...

Vadim Pistrinciuc: „Asta cu verișoara, eu cred că asta chiar e de râsul găinilor, să te duci să fie purtător de cuvânt sau cum se cheamă, ofițer de presă, da, să scrii comunicate, Dvs. sunteți din meserie, Dvs. credeți că asta e o favoare ori cum?”

Europa Liberă: Eu vă zic despre ceea ce se discută în societate.

Vadim Pistrinciuc: „Nu, astea sunt niște acțiuni și apropo niște atacuri. Bine, cum să spun? I-au prins pe picior greșit, sunt mai timizi în comunicare și nu creează ei agenda publică, fiind cumva ocupați de primele și, aha, găsesc acolo câte o chichiță și fac ceva. Deci, eu nu văd asta ca o încălcare absolut, nu-i nici împotriva legii, nu i s-a dat o funcție cu efecte pecuniare asupra persoanei, nu i s-au dat contracte de acces, nu lucrează în instituții care gestionează bani, scrie comunicate și ajută la comunicate. Dvs. sunteți din breaslă și înțelegeți că asta e o meserie mai degrabă, cum să spun, un efort decât un beneficiu.”

Europa Liberă: Concursurile, mimarea concursurilor, lichidarea concursurilor, ce trebuie să înțeleagă cetățenii?

Vadim Pistrinciuc: „Mie îmi e indiferent de concursurile acestea, sincer să vă spun, concursurile, procedurile transparente și democratice în Moldova, din păcate, în multe cazuri, nu în toate, au fost folosite în beneficiul celor cu bani, dar nu în beneficiul celor mulți.

Dacă sunt anumite concursuri unde s-au produs, sunt pretenții, sunt anumite obiecții...

Asta a fost tot timpul, dar dacă sunt anumite concursuri unde s-au produs, sunt pretenții, sunt anumite obiecții, cum a fost cel, am văzut cu Avocatul poporului, eu îi respect pe toți participanții la acel concurs, îl cunosc și pe dl Brighidin, care a participat, am lucrat cu el, e un profesionist în domeniul drepturilor omului cu mare experiență, dacă sunt acolo obiecții – trebuie să iasă și foarte dur să spună, să înainteze obiecțiile. Eu chiar m-am interesat de acest lucru, ei au zis că „i-am scris cuiva din deputați și mi-au zis că noi am avut discuții la fracțiune”. Zic: „Păi atunci ați făcut greșit că nu ați expus aceste discuții în public, ca oamenii să știe, să se informeze”. Adică, comunitatea, că nu se uită omul simplu, el are de strâns acum roada, dar comunitatea...”

Europa Liberă: Din observațiile Dvs., există mulți specialiști profesioniști care vor să ajungă să obțină funcții în stat?

Vadim Pistrinciuc: „Extrem de puțini. Dacă mă întrebați pe mine, eu am activat în Cancelaria de Stat, în cabinetul primului ministru, deci pe coridorul ăla al etajului cinci, din toamna anului 2011, iarna 2012-2014, doi ani de zile să spunem, deci o bună parte din tinerii specialiști care erau nu mai lucrează acolo, majoritatea au plecat. Mai sunt doar câțiva pe care-i cunosc, am fost la o ședință nu de mult, dl Cazan mai este...”

Europa Liberă: Dacă la putere vin politicieni integri, politicieni care pot servi drept modele, de ce nu sunt un fel de magnet care să atragă buni specialiști?

Vadim Pistrinciuc: „Iaca aici consider că e o greșeală a guvernării, ei și-au imaginat, și-au făcut o reprezentare a unui superman, superwoman cumva de persoană care poate să gestioneze anumite domenii și tot sunt în căutarea acestor superpersoane, superprofesioniști, de dorit să fie și din afară, și cu studii, și să nu aibă, să nu fi fost nici aici, nici acolo, să nu fi lucrat în perioadele când... Dar eu și despre mine știu ce zic: „Ei, acesta a lucrat în guvernul Filat, a fost AIE1, în alianța nu știu care”. Sigur, asta este o greșeală. Dacă mă întrebați pe mine, cum să faci numiri? – Faceți-le cum vreți, dați rezultat.”

Europa Liberă: Nu cum vreți, spuneți cum e bine să fie făcute numirile.

Vadim Pistrinciuc: „Deci, vă spun, eu am participat la multe concursuri, da, concursuri cu proceduri și de multe ori nu dau rezultate. Dvs. ce credeți, că omul care face, se pricepe și la scheme, la dânsul dosarul de participat la concurs nu-i bun? Ei sunt profesioniști aproape desăvârșiți, că ei dovedesc să facă ce au de făcut și pe la lucru, dar și pe sub masă, și după lucru...”

Europa Liberă: Deci trebuie multă precauție, da?

Vadim Pistrinciuc: „Trebuie multă precauție, trebuie un sistem bine construit, trebuie să-ți temperezi așteptările de la calitatea umană și să accepți situația care există în țară. Sunt foarte puțini oameni, la fel cum nu sunt oameni în construcție, cum nu sunt oameni suficienți în agricultură, așa nu sunt oameni suficienți la nivelul de expertiză tehnică sau de funcționari publici, mai ales că munca nu este prestigioasă. Mie un prieten dăunezi îmi povestea despre un polițist care este anchetator într-o structură de elită, să-i spunem, a Ministerului de Interne, el are un salariu parcă nu rău – 9.000 de lei, e la mid career, la mijlocul carierei. Dar stai și te gândești, fiind anchetator trebuie să fii mobil, să te duci nu știu unde. Este suficient salariul acesta, să spunem, 400 de euro?

Voi spuneți: „Da, e mare, că sunt bibliotecari care primesc mai puțin”...

De acord, sunt bibliotecari, dar asta nu înseamnă că noi trebuie să-i tragem pe toți la nivelul salariului cela de jos, noi trebuie să tindem ca bibliotecarul să aibă mai mult și polițistul să aibă mai mult, și medicul să aibă mai mult, dar la noi nu știu cum în discursul politic apare: „Dar acela are prea mare salariu”, păi dar fă-le și la ceilalți salariu mai mare. De ce taman numai de dus cu datul în jos? Nu-i corect.”

Europa Liberă: Deseori se făcea trimitere și la judecători că au salariu foarte mare și livrează rezultate prea modeste.

Vadim Pistrinciuc: „Eu eram în parlament când s-a votat acel salariu și l-am votat cu inima deschisă, dar știam că nu o să ajute.”

Europa Liberă: S-a mizat și se mai mizează și pe cei din diasporă. Pe de altă parte, dacă urmărim rețelele de socializare, apar deseori postări de la cei aflați în străinătate că a fost și aceasta o promisiune de dragul promisiunilor din partea celor care au luat puterea și că ar fi uitat de cei care, iată, de exemplu, și-au trimis CV-urile, așteaptă răspunsuri.

Vadim Pistrinciuc: „Eu nu știu asta cum s-a produs, trimiteți CV-uri din diasporă unde? Mi se pare că a fost un pic amatoricesc apelul acesta: „trimiteți CV-urile”. Ei, ce-i asta? Parcă scriem o scrisoare lui Moș Crăciun, la Polul Nord o trimitem, în Laplandia. Cum, trimiți CV-urile unde? De obicei, când se cooptează oamenii se face clar, pe structuri, pe diferite instituții. Trimiți CV-ul la parlament ca să te angajeze, să zicem, nu știu, dați-mi la fisc sau unde? Deci, fiscul își angajează singur, instituțiile sunt separate una de alta. Eu cred că a fost un pic cumva emotiv anunțul acesta, eu văd că sunt oameni care au revenit, sunt miniștri care s-au întors din diasporă, sunt șefi de agenții, s-au întors din diasporă. Dar știu și o duzină de oameni care n-au vrut să se întoarcă acasă, deși au primit invitația respectivă. Sigur că asta cu anunțul: „Trimiteți, oameni buni, CV-urile acasă” este, ca să nu ofensez pe nimeni, cum să zic eu, ceva similar cu scrisorile către Moș Crăciun, cam așa.”

Europa Liberă: Iarăși, pentru că cei care și-au asumat guvernarea spun că sunt deciși, hotărâți să facă reforme, de ce nu se încumetă să vorbească despre reforma teritorial-administrativă și cât de necesară este această reformă?

Vadim Pistrinciuc: „După mine este foarte necesară, trebuie curaj și de făcut.”

Europa Liberă: De ce nu se aude nimic din partea puterii?

Vadim Pistrinciuc: „Nu știu, întrebați-i pe ei. Poate se tem să vorbească despre asta. Eu bănuiesc că se tem.”

Europa Liberă: Dar de ce există frica aceasta?

Vadim Pistrinciuc: „E vorba de frică, iată acum mai sunt și aceste scumpiri. Știți cum e? În politică când ești, te gândești câte te atacă acum și să-ți mai iei încă o nevoie mare care o să nemulțumească extrem de mulți oameni...”

Europa Liberă: Dar vorba Dvs., mai bine să începi odată cu demararea mandatului, decât să ajungi cu problema asta pe finele mandatului.

Vadim Pistrinciuc: „Da, asta e părerea mea. Probabil că ei se uită că în perioada aceasta sunt prea multe dosare de gestionat și atunci încă unul atât de masiv ar fi mai dificil. Probabil. Eu nu știu, că n-am discutat cu nimeni. Da, eu comunic cu unii dintre reprezentanții guvernării, la fel cum comunic și cu unii reprezentanți ai opoziției.

N-am auzit nici de o parte, nici de alta ca subiectul vizat să fie foarte des vehiculat, mai degrabă am văzut în societatea civilă, în comunitatea de experți, dar eu consider că este foarte necesar. Da, dureros; da, mulți au să plângă, au să strige, dar este extrem de necesar și toate de guvernele de până acum, unele din care am făcut și eu parte, tot le pasau de la unul la altul. Și ea trebuie de făcut acum probabil un pic și la anul viitor să fie încă o perioadă, fiindcă dacă faci reforma acum, următoarele alegeri...”

Europa Liberă: ...alegeri locale...

Vadim Pistrinciuc: „...le poți produce deja după o nouă organizare administrativ-teritorială, fiindcă dacă nu o faci în termeni proximi până la alegeri, atunci iarăși mai plusezi 2023, 2027-2028, e timp pierdut. De aceea nu e vorba de comasări, e vorba de reorganizarea administrativă a țării astfel încât să se pună accentul pe regiunile de dezvoltare. Nu-i vorba de optimizări, la nivel de cadre, de resurse umane noi n-o să optimizăm multe, că se creează niște structuri mai mari, se refac instituțiile locale, ale administrației publice locale, dar e mult mai util, e mult mai modern organizat, mult mai bine pentru a promova dezvoltarea economică, dar asta este nepopular, bănuiesc eu.”

Europa Liberă: Și pentru accesul cetățeanului la serviciile desconcentrate, la tot felul de servicii?

Vadim Pistrinciuc: „Da, omul trebuie să aibă acces la servicii. Foarte corect ați spus Dvs., nu la instituții. Că-i pui tu la o instituție și-o numești consiliu raional sau el se duce la asistență socială, se duce la centrul multifuncțional să ia niște servicii, asta-i altă situație, mai ales că noi trăim deja în era digitală și foarte multe servicii le-am învățat. Unii care nu au vrut să le învețe, le-au învățat acum în pandemie să le folosească. Avem și sistem de plăți de stat, am văzut acum foarte bună inițiativă pe digitalizare care a fost și votată deja, un sistem de livrare de documente. Eu sunt încântat de chestiile acestea, fiindcă iată asta o să arate inutilitatea la foarte multe ghișee, tot felul de „budculițe” de cerut acte, de pus ștampile ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Și pe final, pentru că în contradictoriu se discută și despre vizitele în străinătate, și activitățile pe interior. Iată, dacă fac trimitere la ultimele deplasări pe care le-am avut la Râșcani, Ocnița, Briceni, Dondușeni, lumea se întreabă: ce câștigă cetățeanul de pe urma vizitelor pe care președinta le efectuează în afară și de ce nu a mers, de exemplu, la Gazprom să discute despre majorarea tarifului sau de ce nu rămâne mai mult acasă să se implice în soluționarea problemelor? Ce le răspundeți?

Vadim Pistrinciuc: „Dar eu n-aș zice că dumneaei are foarte multe deplasări în străinătate, eu nu am observat așa ceva. De ce nu se duce la Gazprom? Dar ce la Gazprom se invită șefii de state?”

Europa Liberă: Eu am citat opiniile cetățenilor.

Vadim Pistrinciuc: „De ce nu se duce la Gazprom? Pentru că n-a fost chemată la Gazprom. Nu șeful statului trebuie să se ducă la Gazprom să negocieze, șeful statului se întâlnește cu șeful altui stat, așa știu eu că se face după protocol. Cum dorința asta a noastră de a apleca capul era cândva istorică, acum e în sezonul rece, noi credem că o să fie gazul mult mai ieftin. Pentru a negocia sunt instituții abilitate, este ministerul sectorial, cel al infrastructurii. Am văzut comunicarea dlui ministru destul de clară și la obiect, nu-i nici foarte încântat, dar nici bucuros de situația în care se află. Așa înțeleg eu, dar se discută, este Moldovagaz. Eu consider că întâlnirea între președintă și conducerea Federației Ruse, întâlnirea cu Vladimir Putin trebuie să fie mult mai pregătită, mult mai fundamentată și lucrurile să fie abordate într-un context mult mai larg, nu ne ducem noi de fiecare dată la Gazprom. Pe urmă ne interzic să exportăm vinurile, poate ne ducem la Rospotrebnadzor, tot trimitem președinta încolo?

Și încetișor-încetișor ne pliem, ne culcăm sub?...

Și nu câștigăm nimic, politic nu câștigi, n-o să-ți dea ție preț mai mic pentru că s-a dus președintele la Gazprom. Există un cadru instituțional, există un cadru de negocieri la care trebuie să participăm. Da, sună bine, trebuie să te duci și să te închini ca să-ți dea mai ușor, dar nu cred că acesta este motivul. Noi trebuie să ne gândim și din perspectivă mai lungă, de embargourile la care suntem supuși, la drepturile cetățenilor noștri care se află acolo. Noi avem mai multe solicitări și ei au întrebări la noi.”

Europa Liberă: Și atunci se adună suficiente subiecte ca să fie discutate la nivel înalt între Chișinău și Moscova?

Vadim Pistrinciuc: „Exact. Și asta o să se producă, fiindcă nu am văzut declarații ale președintei în care să spună că nu vrea să se întâlnească. Nu, cred că întâlnirile acestea se pregătesc mult mai bine, că contează foarte mult dincolo ce se întâmplă, în Federația Rusă. Nu cred că dumnealui, se vede că vor toți cei din jurul lui, căci acolo tot e un proces complex, acum au fost alegeri, discuții mari în societate, învinuiri...”

Europa Liberă: Alegeri în Duma de Stat.

Vadim Pistrinciuc: „Exact. Dar, bine, nu sunt ele numai în Duma de Stat, sunt alegeri care legitimează o putere, o autoritate, iar Duma de Stat e o bucățică din putere. Și atunci o trebuie să se producă agendă mai mare. Eu personal nu vreau să se ducă președintele țării mele la o întreprindere de stat ca să negocieze doar prețul cela, da, eu vreau preț mai mic, dar eu consider că trebuie să ne respectăm și pe noi înșine, în statul nostru există minister de profil, există întreprindere cu capital de stat, există relații comerciale, diplomatice, diplomație economică și lucrurile trebuie de făcut treptat. Iar la nivel de președinte de stat noi avem și alte subiecte pe care trebuie să le discutăm.”

Europa Liberă: Ce le spuneți cetățenilor care au început să se dezamăgească, că ar fi dat inclusiv votul pentru Partidul Acțiune și Solidaritate, că au așteptat mai multe, că promisiunile au fost ridicate la nivelul cel mai mare al așteptărilor și iată întârzie să fie livrate rezultate? Ce îi spuneți cetățeanului care începe să șovăie, să nu știe ce poziție să aibă?

Vadim Pistrinciuc: „Dar eu nu vreau să-i spun nimic, fiindcă eu nu sunt în poziția aia, eu nu sunt deputat, nu sunt împuternicit.”

Europa Liberă: Ce-i sugerați?

Vadim Pistrinciuc: „Da, eu m-am bucurat de aceste alegeri, fiindcă în comparație cu ceea ce am avut mă bucur mai mult. Sigur că văd multe lacune în ceea ce fac ei sau greșeli pe care le comit, dar ei trebuie să discute cu cetățenii la rândul lor, nu eu, nu noi, nici nu Dvs. Eu înțeleg starea pe care o aveți Dvs., că și eu deseori o am, când te duci la țară și oamenii te văd venit de la Chișinău și-ți varsă toate durerile pe care le au, iar tu stai și de gândești: „Dar de ce mi le spuneți mei, dragii mei”...”

Europa Liberă: Exact.

Vadim Pistrinciuc: „Și tu aduni toată nevoia asta. Ce le spun eu cetățenilor? Să fie incisivi, să ceară socoteală de la cei care vin la ei pe anumite lucruri și să se informeze foarte bine.”

Europa Liberă: Cum să țină acest sfat cei de sus cu cei de jos?

Vadim Pistrinciuc: „Acest sfat?”

Europa Liberă: Da.

Vadim Pistrinciuc: „Dar nu s-a desfăcut legătura. Haideți să fim serioși! Noi suntem într-o țară mică, noi ne întâlnim, ne vedem aici toți, da? Noi vorbim despre un guvern foarte mare, cu 13 ministere, nu știu câți secretari de stat, deputați, un parlament întreg, deci sigur că există mecanisme să pui presiune pe guvernare și când ai probleme să ieși și vorbești despre ele.

Și mie îmi scriu mulți colegi, prieteni despre dezamăgirile lor...

Sigur n-a trecut foarte mult timp, două luni, nu-i nici măcar perioada de grație, dar eu nu văd nici lucruri tragice, nu s-a întâmplat nimic. Nouă doar ne spuneau că, imediat ce va veni noua guvernare, se va începe războiul, incapacitatea de plată, blocaj total instituțional etc. Așa a fost vorba? Și ce-au mai zis? Că vine Soros și ne ia totul și nu știu ce acolo. Acolo multe au fost. Sigur că motive de critică există și trebuie să criticăm. Eu tot timpul le spun și colegilor din mass-media: „Scrieți, criticați, dar factologic, pentru că criticile subțiri sunt necredibile și ele mor repede și atunci nimic nu se schimbă în urma lor”. Factologic când ai ce să critici trebuie să mergi înainte.”

Europa Liberă: Comportamentul opoziției în parlament?

Vadim Pistrinciuc: „Opoziția este destul de difuză, apropo, și slabă. Și asta-i destul de straniu. Eu îmi aduc aminte anul 2009-2010, când era guvernarea ceea de coaliție, cel mai mare motor, motivatorul nostru cel mai puternic de a apăsa pe accelerație, uneori foarte riscant, era opoziția. Sincer, acum pot spune, noi eram dominați când mergeam în comisiile parlamentare pentru a promova niște proiecte, ei erau foarte competenți, veniseră numai de la guvernare, toți deputații au fost în ministere și trebuia să fii foarte bine pregătit și plus la asta era un guvern de coaliție, dacă opoziția era prea incisivă...”

Europa Liberă: Păi și acum majoritatea din opoziție tot vin inclusiv de la guvernare?

Vadim Pistrinciuc: „Deci ne dominau acolo, ne dominau în sala de plen deseori, până când deputații noștri au intrat în rol, fiindcă erau mulți oameni veniți din raioane, mulți deputați nu aveau experiența tribunei parlamentare, unii erau cu experiență sigur, dar ne dominau și în stradă, când cu bătutul în tobe.”

Europa Liberă: Și acum puterea opoziției care e?

Vadim Pistrinciuc: „Eu mă uit, de exemplu, pe ce își irosesc ei credibilitatea – verișoare, tot felul de chestii inventate, tot felul de clenciuri de astea, luări peste picior de prost gust. Da, ele sunt destul de amuzante, acolo hi-hi, ha-ha, am râs un pic, dar ele nu creează presiune pe guvernare. Dacă vrei să faci presiune, trebuie să faci pe subiecte, iată cum ați făcut și Dvs. acum și nu știu de ce am ajuns noi în rolurile acestea. Există agenda socială, viteza...”

Europa Liberă: Dar opoziția extraparlamentară – PUN, Platforma DA, alte formațiuni?

Vadim Pistrinciuc: „Opoziția extraparlamentară, după părerea mea, trebuie să facă un exercițiu de autoevaluare dintâi, înainte de a face presiuni, trebuie să evalueze ce au făcut...”

Europa Liberă: Vin congresele și...

Vadim Pistrinciuc: „Congresul nu înseamnă exercițiu de autoevaluare, trebuie să te așezi frumușel, cu hârtiile pe masă, să vezi ce resurse ai folosit/irosit, de ce n-a mers, cum n-a mers, ce mai poți face în viața asta, poate poți face ceva mai bine decât asta. Eu cred în chestia asta, singur știu, de exemplu, dacă încerc să repar ceva electric acasă și văd că nu-mi reușește, iau telefonul și sun un meșter care se pricepe la asta. De ce toți consideră că politica e un așa domeniu în care nu trebuie să ai performanță? Trebuie să ai performanță, trebuie să reușești și acolo. După care trebuie să regândească foarte bine cum abordează lucrurile. Pe de o parte, parcă-s încurajați tot de internet, trebuie să fie oleacă de populism, dar, pe de altă parte, nu se uită când fac ei anumite critici sunt atât de difuze și iarăși hi-hi, ha-ha și gata. Opoziția e mult mai slabă decât guvernarea, nu știu care lucru e mai rău, dar asta e evident, opoziția este slabă. Dar în parlament în genere nu-mi este clară atitudinea lor, dacă să fiu sincer.”

Europa Liberă: Cel puțin au găsit un compromis referitor la modificarea Constituției puterea și opoziția, ați văzut că cu 86 de voturi s-a modificat Legea Fundamentală.

Vadim Pistrinciuc: „Da, pe anumite subiecte, da. Poate noi avem așteptări prea mari de la opoziție? Nu știu, poate acolo sunt probleme, dar în genere după o bătălie atât de puternică, și noi am avut un an de bătălie – am avut alegeri prezidențiale, am avut alegeri parlamentare –, de obicei, partidele care sunt un fel de întreprinderi politice, dacă doriți, nu-mi place cuvântul acesta, dar tu trebuie exact așa ca la o întreprindere de management, trebuie să analizezi. De exemplu, noi am vrut să construim atâtea case și n-am reușit. De ce? Și începi să te uiți, că nu a fost livrare de nisip sau forță de muncă ș.a.m.d. și faci o analiză foarte clară de ce n-ai reușit, să promovezi schimbările ca să reușești data viitoare. Dar când participi în competiție doar ca să participi în competiție și deja o faci de ani de zile, unii - de decenii...”

Europa Liberă: Mulțumim foarte mult pentru această discuție și vă mai așteptăm și cu alte ocazii.

Vadim Pistrinciuc: „Mersi foarte mult.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG