Linkuri accesibilitate

În Georgia au loc alegeri pentru primari și consilii locale


În Georgia au loc alegeri pentru primari și consilii locale, într-un scrutin considerat un referendum legat de formațiunea politică aflată la guvernare, partidul Visul Georgian. Alegerile se desfășoară pe fundalul tensiunilor generate de arestarea fostului președinte georgian Miheil Saakașvili, autoexilat în Ucraina, la întoarcerea sa în Georgia pentru a susține opozitia în alegeri.

Saakașvili a fost condamnat în lipsă în 2018 la nouă ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de abuz de putere în două cazuri separate legate de violențele asupra unui parlamentar de opoziție din 2005 și de uciderea unui bancher georgian. Fostul lider georgian spune că ambele cazuri sunt motivate politic.

Electoratul georgian urmează să-i aleagă pe primarii din 64 de municipalități, și pe cei aproape 2.100 de membri în consiliile locale de auto-guvernare. La Tbilisi, 16 candidați concurează pentru postul de primar.

Fostul premier Bidzina Ivanișvili, miliardarul care a fondat partidul Visul Georgian, a refuzat să răspundă la întrebările reporterilor în timp ce vota.

Arestarea lui Saakașvili, fondatorul Mișcării Naționale Unite aflată acum în opozitie, va provoca probabil revolte într-o țară confruntată ani de zile cu instabilitatea politică. Într-un videoclip postat pe Facebook înainte de arestarea sa, Saakașvili, căruia i-a fost retrasă cetățenia georgiană, fiind acum cetățean ucrainian, și-a îndemnat susținătorii să voteze pentru Mișcarea Națională Unită sau pentru partidele mai mici care se opun formațiunii Visul Georgian.

„Toată lumea trebuie să voteze, iar pe 3 octombrie trebuie să umplem Piața Libertății [din centrul capitalei Tbilisi]. Dacă sunt 100.000 de oameni, nimeni nu ne poate învinge", a spus Sakașvili în mesajul său video. „Vedeți - am riscat totul - viața mea, libertatea, totul, pentru a veni aici. Vreau doar un singur lucru de la voi - mergeți la vot", a spus fostul președinte al Georgiei.

Saakașvili a publicat o scrisoare scrisă de mână pe Twitter astazi și preluată de mai multe mijloace de informare în masă ale opoziției, în care le cere susținătorilor să voteze pentru Mișcarea Națională Unită, în timp ce învinovățea „verdictele false” falsificate ale președintelui rus Vladimir Putin pentru arestarea sa.

„Libertatea mea și, mai important, libertatea Georgiei depinde în totalitate de acțiunile și capacitatea ta de luptă”, a scris Saakașvili pe Twitter

Președinta georgiană Salome Zurabișvili a declarat pe 1 octombrie că „nu îl va grația niciodată” pe fostul președinte, acuzându-l că încearcă să destabilizeze țara. „Timpul conflictelor civile s-a încheiat”, a spus ea, adăugând că e alături de cetățeni „nu pe stradă sau în piață, ci mai degrabă de partea ordinii constituționale și a viitorului pașnic”.

Saakașvili e cetățean ucrainean din 2015 și conduce comitetul executiv al Consiliului Național de Reformă al Ucrainei. În ultimii ani, el a deținut mai multe funcții guvernamentale importante în Ucraina și a fost pentru un timp guvernatorul regiunii Odesa. Saakașvili a fost de asemenea liderul Revoluției Trandafirilor din 2003, și președinte al Georgiei între 2003-2013, deci și în timpul războiului ruso-georgian din 2008, în urma căruia Rusia a recunoscut independența regiunilor separatiste georgiene Osetia de Sud și Abhazia.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG