În Georgia, rezultatele aproape finale ale alegerilor locale arată că partidul de guvernământ ar fi înaintea opoziției, pe fundalul unor tensiuni politice ridicate, acuzații de fraudă și declarații de revendicare a victoriei din partea principalilor concurenți. În alegerile pentru primăria capitalei Tbilisi și în alte câteva orașe importante - Batumi, Kutaisi, Poti și Rustavi – va avea loc un al doilea tur pe 30 octombrie, după ce niciunul din candidați nu a obținut majoritatea. Președinta țării Salome Zurabișvili a declarat că alegerile s-au desfășurat într-un mod calm, echitabil, sigur și competitiv.
Tensiunile sunt la cote ridicate după ce sâmbătă, fostul președinte al Georgiei și fondator al partidului de opoziție Mișcarea Națională Unită a fost arestat la câteva ore după ce a revenit în țara natală pentru a sprijini opoziția. Saakașvili a fost liderul Revoluției Rozelor din 2003 și președinte al Georgiei pînă în 2013, inclusiv în timpul războiului ruso-georgian din 2008, în urma căruia Rusia a recunoscut independența Abhaziei și Osetiei de Sud, doua regiuni separatiste ale Georgiei. Saakașvili se află acum în închisoare pentru o condamnare in absentia din 2015 la 9 ani în două cauze separate, pentru abuz de putere și tentativă de obstrucționare a justiției. Saakașvili spune că această condamnare e motivată politic. El nu are cetățenie georgiană și locuiește în Ucraina, unde deține funcții în administrația de la Kiev. Pentru o vreme a fost guvernator al portului Odesa. Potrivit colegilor nostri de la serviciul georgian, fostul președinte este acum în greva foamei. Vasile Botnaru a stat de vorba cu analistul politic Igor Botan, director al Asociației pentru Democratie participativă ADEPT.
Europa Liberă: Dle Boțan, ce i-ați putea spune unui om neinițiat sau unuia care nu urmărește neapărat foarte atent evoluțiile din Georgia? Cine este Mihail Saakașvili?
Igor Boțan: „Mihail Saakașvili este un politician carismatic, un fel de aventurier în sensul bun al cuvântului, un om care se implică și își creează noi perspective politice și o personalitate care a fost în stare să organizeze așa-zisa Revoluție a Rozelor în anul 2003, în urma căreia a fost înlăturat regimul corupt al președintelui Georgiei, Șevardnadze. A fost politicianul care a avut curajul să reglementeze politic, dar foarte eficient și rapid, criza politică din Adjaria, o republică autonomă din cadrul Georgiei și criza din defileul Kodori, care era o trecere ce lega Georgia cu Abhazia, un politician care a făcut reforme foarte profunde în țara respectivă. Trei ani după reformele lui Saakașvili au condus la creșterea veniturilor la bugetul de stat cu 300%, fiind rezultatul luptei cu corupția și, evident, trebuie să spunem că este politicianul care a încercat să soluționeze problema din Osetia de Sud și acest lucru a provocat agresiunea Federației Ruse împotriva Georgiei. Ca urmare, Federația Rusă a recunoscut independența Abhaziei și a Osetiei de Sud.”
Europa Liberă: Deci, în pofida susținerii de care a beneficiat din partea Occidentului, a pierdut în competiția cu Bizina Ivanișvili?
Igor Boțan: „El a pierdut această competiție și pentru faptul că era pe sfârșitul celui de-al doilea mandat prezidențial, iar formațiunea domniei sale, da, a pierdut alegerile parlamentare cu o jumătate de an de la terminarea celui de-al doilea mandat. Deci era sfârșitul, hai să spunem așa, unei scurte epoci Saakașvili care a avut un efect benefic din punct de vedere economic și din punctul de vedere al consolidării statalității Georgiei, dar a avut și efecte de revers, cum este agresiunea Rusiei în Georgia.”
Europa Liberă: Dacă a fost o istorie de succes, de ce populația Georgiei nu-l mai dorește?
Igor Boțan: „Păi, noi vorbim despre faptul dacă îl dorește acum sau în trecut? Pentru că partidul dlui Saakașvili chiar și la alegerile municipale de ieri, dacă nu greșesc, a acumulat un scor de 30%. Cât privește partidul lui Ivanișvili, noi nu putem compara pozițiile acestui partid, care este de guvernământ și este finanțat Dumnezeu știe cum, cu un partid care este în opoziție și care își câștigă suportul în fața cetățenilor ca o formațiune de opoziție. Deci sunt lucruri absolut diferite pe care nu le putem compara.”
Europa Liberă: Ivanișvili i-a lipit porecla „turist politic”, făcându-se aluzie la faptul că a acceptat cu ușurință cetățenia Ucrainei și a fost foarte activ în Ucraina și acum iarăși a redevenit patriotul Georgiei. Asta este condamnabil?
Igor Boțan: „Dl Saakașvili, după ce i s-a terminat mandatul, nu a mai revenit în Georgia și s-a văzut nevoit să accepte cetățenia ucraineană, acolo unde și-a făcut studiile la Universitatea din Kiev, pe motiv că împotriva lui, după terminarea mandatului, s-au pornit două cauze penale, pe care domnia sa le consideră fabricate, adică sunt niște acuzații care au subtext politic.”
Europa Liberă: Este acuzat de abuz de serviciu, nu?
Igor Boțan: „Abuz de serviciu, da. Este vorba despre două cauze, dar ex-ministrul apărării a recunoscut în instanță că a pornit o campanie de defăimare a ex-președintelui Saakașvili, acuzându-l, chipurile, că a pus la cale uciderea unui bancher, a unuia din liderii mișcării împotriva regimului lui Șevardnadze, Jvania ș.a.m.d. Deci trebuie să fim foarte atenți atunci când îi aducem acuzații ex-președintelui Saakașvili sau, dimpotrivă, atunci când se încearcă glorificarea acestuia pentru lucrurile cu adevărat pozitive pe care le-a făcut pentru Georgia.”
Europa Liberă: Per total este un episod cu plus sau cu minus în istoria modernă a Georgiei?
Igor Boțan: „Saakașvili, din punctul meu de vedere, cu certitudine este cu un plus și un plus foarte apăsat. Eu chiar am fost observator în cadrul Misiunii OSCE atunci când a avut loc Revoluția Rozelor, am avut oportunitatea să mă întâlnesc cu membrii acestei mișcări. Deci, cu dl Saakașvili nu m-am întâlnit personal, dar cu dna Burjanadze atunci ne-am întâlnit și știu cât de respectat era și cât de susținut era de membrii acestor formațiuni.”
Europa Liberă: Dar până la urmă s-au certat cu Burjanadze, cărările lor s-au despărțit?
Igor Boțan: „S-au certat, s-au despărțit, pentru că în cazul dnei Burjanadze era problema legată de businessul de familie al domniei sale, importul de grâu din Rusia în Georgia pe canale foarte suspecte ș.a.m.d. Deci au existat foarte multe lucruri care au condus la despărțirea celor doi lideri, iar Saakașvili, așa cum spuneam, a început lupta cu corupția și, dacă înțeleg eu corect, nu putea să-și apere nici măcar aliații politici, lucru care pune în evidență moștenirea pe care o avem noi, republicile post-sovietice, unde totul se rezolva pe blat, privatizarea avuției publice s-a făcut pe căi obscure și au crescut noi clanuri care ulterior au luat sub control nu doar economia țării, dar și politica în aceste țări ale noastre.
Deci avem lucruri comune și, dacă ne uităm atent, noi am trecut practic aceleași faze sau încă le trecem ca și Georgia și Ucraina. Am început cu mișcări de renaștere națională, după care la guvernare au venit într-un fel sau altul revanșarzii pro-comuniști, după care au venit oligarhii, după care are loc curățarea de oligarhi și nu știm dacă această curățare de oligarhi va fi una cu succes. Cel puțin, acum avem acest fenomen, după ce am avut trilaterala oligarhică Plahotniuc-Poroșenko-Ivanișvili, în Ucraina și în Republica Moldova parcă avem mișcări robuste în direcția despărțirii de oligarhie, iar în Georgia, înțeleg eu, avem acum un proces foarte interesant și Saakașvili s-a întors, știind exact ce i se va întâmpla, invocând cazul lui Navalnîi, tocmai pentru a fi reținut și pentru a deveni un fel de ostatec politic care din interior va încerca să lupte cu ceea ce domnia sa consideră oligarhie în Georgia.
Deci este un fenomen foarte interesant și, din acest punct de vedere, Saakașvili, așa cum spuneam, mi se pare un politician foarte carismatic, un fel de aventurier în sensul bun al cuvântului, adică un personaj care-și creează sieși posibilități pentru a reveni în politică și pentru a invoca în fața cetățenilor că, uitați-vă, da, este adevărat, am comis greșeli, dar uitați-vă cum am contribuit la dezvoltarea Georgiei.”
Europa Liberă: Acum, ce prognoză aveți pentru șansele lui Saakașvili, care, așa cum spuneți, s-a urcat pe „Golgota” în mod conștient?
Igor Boțan: „Noi trebuie să înțelegem de ce a procedat Saakașvili așa cum a făcut-o zilele acestea. Ne amintim că în luna aprilie partidele politice din Georgia, alături de conducerea de vârf a acestei țări prietenoase Republicii Moldova, au avut un fel de acord cu participarea președintelui Consiliului European, Charles Michel, care presupunea că după alegerile municipale din toamna acestui an, alegeri care au avut loc zilele acestea, dacă partidul de guvernământ obține un scor sub 43 la sută, atunci vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. Ulterior, partidul de guvernământ din Georgia a renunțat la această înțelegere, iar Saakașvili cred că în acest context a venit în Georgia, știind că va fi reținut, pentru a transmite un mesaj foarte clar și pentru a îndemna adepții săi să iasă la vot pentru ca să se obțină rezultatul despre care am vorbit, care era în acel acord dintre partidele politice.
Acest lucru, din câte înțeleg, nu a reușit, acum dl Saakașvili este reținut și cred că tribuna lui politică devine celula, iar această detenție a domniei sale probabil nu comportă riscuri ca în cazul lui Navalnîi. Cred că asta a fost intenția dlui Saakașvili - să devină un lider care va face revoluție din detenție. Având în vedere că Georgia este foarte dependentă, dar, în primul rând, Georgia este totuși în stat democratic, nu putem compara democrația din Georgia cu democrația din Federația Rusă, al doilea factor este că Georgia este extrem de interesată de suportul Uniunii Europene și al Statelor Unite, unde Saakașvili are totuși niște relații foarte puternice, iar respectarea drepturilor omului pentru Georgia este o valoare care nu poate fi în niciun fel ignorată de către autoritățile georgiene.”