În condiții de pandemie copiii și adolescenții petrec tot mai mult timp în mediul online și astfel se expun pericolului de a consuma un conținut nepotrivit vârstei, ori să devină ținte ale hărțuirilor și chiar a abuzului sexual.
Experții organizației La Strada, care de mai mulți ani dezvoltă programe de siguranță online atât pentru părinți, cât și pentru copii, se arată îngrijorați de creșterea numărului de cazuri de violență asupra copiilor în mediul virtual și spun că este necesar ca toate instituțiile de învățământ să pună în practică standarde de singiranță online pentru elevi.
Iată ce spune directoarea executivă a organizației, Elena Botezatu: „Este deosebit de important să vorbim despre acest subiect, mai ales în context pandemic, atunci când copiii trec mai des prin experiențe neplăcute în mediul online și asta o arată cercetările noastre pe care le-am realizat în ultima perioada. Totodată, contextul indică și un răspuns ineficient al comunității educaționale la astfel de situații, despre puține cunoștințe, despre cum să prevină astfel de cazuri și cum să intervină atunci când acestea se întâmplă în rândul copiilor. E dreptul fiecărui copil de a fi protejat de orice formă de violență atât în mediul offline, cât și în mediul online.”
O cercetare efectuată recent de organizația La Strada arată că unul din cinci copii s-a confruntat cu violențe în mediul virtual. Copii devin vulnerabili de la vârsta de 9 ani, iar riscurile la care se expun sunt tot mai mari pe măsură ce copii înaintează în vârstă, adolescenții fiind cei mai expuși riscurilor.
Îngrijorarea experților, menționează Elena Botezatu, este legată și de faptul că doar unul din cinci copii care au avut probleme în mediul online, a spus despre asta unui matur. „Copiii au frică de reacțiile de blamare, de a fi judecați, învinovățiți pentru ceea ce li se întâmplă, respectiv, copii aleg să treacă singuri prin aceste situații fără a apela la ajutorul nimănui. Și asta ne arată că noi adulții, noi, profesioniștii, nu reușim să creăm un mediu de suport, de încredere pentru acești copii.”
Pentru a veni în ajutorul instituțiilor de învâțământ, organizația La Strada în comun cu Ministerul Educației și cu susținerea Consiliului Europei, au lansat, la începutul acestui an școlar, un proiect pilot în șase școli în care vor fi puse în practică un șir de standarde care să ajute instituția să devină sigură online, să instruiască cadrele didactice și părinții, dar și elevii în ce privește riscurile mediului virtual. La anul viitor aceste standarde urmează să fie incluse în politicile tuturor instituțiilor de învățământ la nivel național.
Reprezentanți ai Ministerului Educației recunosc că educației digitale nu i se acordă suficientă importanță, nici din partea sistemului educațional și nici din partea părinților, iar cei mai mulți copii nu cunosc riscurile la care se expun online, nu li s-a vorbit niciodată despre ce comportament ar trebui să aibă pe rețelele de socializare sau ce ar trebui să împărtășească public și ce nu. Iată cum explică Angela Prisăcaru, consultantă în cadrul ministerului de resort:
Sperăm să reușim să avem un mediu sigur pentru copii
„Problema siguranței copiilor atât în mediul offline, cât și online, tot timpul au fost pe agenda Ministerul Educației și Cercetării doar că aceste activități se desfășurau în anumite campanii, adică sporadic, nu erau închegate într-un document comun unic, care să facă ca lucrurile să fie abordate în permanență și în fiecare an în mod sistematic. Și iată aceste standarde deja vor răspunde la toate aceste momente și vulnerabilități pe care le avem în sistem. Sperăm să reușim să avem un mediu sigur pentru copii, un copil informat și pregătit să facă față tuturor provocărilor din mediul online.”
Punerea în practică a Standardelor Scolii Sigure online presupune o schimbare la nivel de conștiință, atitudini și abordări în activitățile cu elevii despre siguranța online, dar și în percepțiile comunității despre ce înseamnă, de fapt, responsabilitatea legală a instituțiilor de învățământ de a proteja copiii de orice formă de violență și cum este raportată această obligație la tot ce se întâmplă în mediul virtual.
Elevii trebuie să știe că dacă au fost hărțuiți, li s-au făcut propuneri indecente în mediul online trebuie să comunice cazul unui adult în care au încredere. Portalul www.siguronline.md sau Telefonul Copilului cu numărul 116111 i-ar ajuta pe mai mulți dintre copii să vorbească despre cazurile pe care le cunosc și să primească ajutor sigur și în condiții de confidențialitate.