Linkuri accesibilitate

Moldova cumpără gaze din Polonia, înaintea unor noi negocieri cu Gazprom


Stația de distribuție a gazelor de la Gustorzyn, Polonia.
Stația de distribuție a gazelor de la Gustorzyn, Polonia.

Șefa cabinetului de miniștri, Natalia Gavrilița, spune că R. Moldova a procurat de la o companie poloneză primele cantități de gaz din surse alternative celei ruse și că prețul achiziției nu poate fi dezvăluit, ținând de secret comercial, dar că e în jur de 1000 de dolari mia de metri cubi. Tarifele sunt deocamdată aceleași, a mai spus prim-ministra în emisiunea „În Profunzime” de la ProTV Chișinău. Anunțul autorităților apare într-un moment în care vicepremierul responsabil cu infrastructura, Andrei Spînu, se pregătește de o nouă rundă de negocieri cu conducerea Gazprom, care a cerut mai devreme Chișinăului să achite, timp de trei ani, o datorie istorică semnificativă, dacă vrea să primească gaz la preț de piață, cu un discount de 25 la sută. Este prețul de o mie de dolari cel de la care guvernul ar trebui să-și facă socotelile, atunci când își proiectează cheltuielile pentru gaz din această iarnă?

Moldova cumpără gaze din Polonia, înaintea unei noi runde de negocieri cu Gazprom
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:41 0:00

Anunțată ca fiind un test, achiziția primului milion de metri cubi de gaze de la o firmă poloneză ar urma să evalueze capacitatea de import a gazului din surse alternative, au afirmat autoritățile moldovene.

În ultima sa apariție mediatică, șefa executivului de la Chișinău, Natalia Gavrilița, s-a ferit, cu o oarecare surpriză, să facă public prețul la care a fost încheiată tranzacția, spunând doar că e secret comercial, dar că orientativ ar fi vorba de o mie de dolari pentru o mie de metri cubi.

Confruntată cu avertismentul Gazprom-ului că ia în calcul o sistare definitivă de livrări pentru Chișinău, R. Moldova ar putea fi nevoită, din decembrie, să-și procure toată cantitatea de gaz de pe piață, nu prin acorduri pe termen lung de la Gazprom ca până acum.

Este, în aceste condiții, un detaliu semnificativ prețul la care s-a încheiat recenta tranzacție? Expertul comunității Watchdog Moldova, Valeriu Pașa, se declară convins că nu este:

Achiziția este absolut irelevantă pentru perspectiva prețului...

„Achiziția aceasta este absolut irelevantă pentru perspectiva prețului și eu nu văd nici o problemă să fie prețul publicat. Noi nu vom procura gaz la acest preț. Balanța de gaz va fi acoperită cu ajutorul părții ucrainene, prin împrumutul unor cantități de gaz, iar noi vom avea câteva luni ca să identificăm cele mai bune oferte și să returnăm cantitățile de gaz ucrainenilor, care ne ajută din contul lor.”

R. Moldova nu reușește de câteva luni să încheie o nouă înțelegere cu Gazprom pentru livrările din această iarnă, iar printre disensiunile cunoscute din tratative figurează prețul de achiziție și datoria istorică a R. Moldova la gaze, mai exact o restanță în plăți acumulată din 1994 pe malul drept al Nistrului și care e estimată de Gazprom la peste 700 de milioane de dolari.

Cifra este contestată la Chișinău, iar vicepremierul Andrei Spînu a precizat luni, înainte de o viitoare întâlnire cu șeful Gazprom-ului, Alexei Miller (programată pentru ziua de miercuri, la Sankt Petersburg) că Moldova nu va achita nici o datorie până ce suma nu a fost verificată într-un audit independent.

Iată cum vede cauzele disputei expertul Comunității Watchdog de la Chișinău, Valeriu Pașa:

„Trebuie să înțelegem că există diferite cotații ale prețurilor: există cotații pentru livrări de urgență, cum ar fi în decurs de maxim o lună sau de câteva zile, dar există cotații pentru livrări pe termen lung, care se utilizează pentru procurarea unor cantități mai mari. Partea moldovenească a propus părții ruse să încheiem contract exact pornind de la prețul de piață pentru livrări pe termen lung, însă partea rusă a refuzat și a insistat să fie semnat un contract, ca prețul să fie revizuit în fiecare lună, reieșind din cele mai scumpe cotații de pe piața, asta însemnând undeva 1130 dolari la perioada negocierilor, în condițiile în care în această perioadă cotațiile pentru livrări mai mari sunt mult mai mici, în jur de 600 de dolari media. Deci, Moscova a refuzat să semneze contract în condiții de piață pentru, iată, acest preț.

Partea rusă insistă să achităm noi toți din buget hoțiile, neregulile și proasta administrare din Moldovagaz, în zeci și zeci de ani...

Plus, partea rusă insistă ca R. Moldova să achite această așa numită datorie la gaz, care nu este auditată și care conține părți abuzive – vorbim de sute de milioane de dolari pe care nu avem cum să le recunoaștem drept datorii. Mai mult ca atât, partea rusă insistă, dacă înțeleg eu corect, ca această datorie a companiei Moldovagaz, care e companie fiică a Gazprom, să se transforme în datorie de stat, adică să achităm noi toți din buget hoțiile, neregulile și proasta administrare din Moldovagaz în zeci și zeci de ani. Dacă punem acești bani, plus acest preț foarte și foarte ridicat, o să ne iasă extrem de scump.”

R. Moldova, care consumă anual, împreună cu regiunea sa estică, în jur de 3 miliarde de metri cubi de gaze, se confruntă începând din această lună cu un deficit de gaze după ce Gazprom i-a redus cu o treime aprovizionările și a anunțat că vrea să-i treacă vânzările la prețul de piață. Guvernul moldovean, care s-a împrumutat cu gaz din Ucraina, a început totodată să testeze procurările de pe piața internațională, dar continuă să discute și cu Gazprom, spunând că mai speră încă să obțină un acord pe termen lung în condiții mai bune.

XS
SM
MD
LG