Unul din cuvintele care au luat naștere și au circulat în perioada comunistă este „heirupism”. Cuvântul derivă din strigătul mobilizator „hei rup !”, grație căruia fruntașii în producție îi antrenau și pe ceilalți muncitori în îndeplinirea și, mai ales, în depășirea planului. E drept că „heirupism” a căpătat și o nuanță peiorativă, semnificând treabă făcută în grabă, treabă de mântuială; de unde rezultă că, de multe ori, conștiința revoluționară a oamenilor muncii lăsa de dorit.
Frică de boală sau dragoste de mall – puțin contează
Cum altfel decât „heirupism” putem numi avântul brusc pe care l-a luat campania de vaccinare, după ce vreme de mai multe luni ea a bătut pasul pe loc ? Numărul celor imunizați a trecut de șase milioane, ceea ce e bine față de situația dinainte dar e nesatisfăcător în comparație cu alte țări. De unde acest elan, cum de au apărut cozi la centrele de vaccinare ? Unii chiar s-au speriat de ravagiile pe care le face pandemia, alții însă au realizat că, fără certificatul verde, nu mai pot intra nici în mall nici într-o mulțime de magazine care comercializează produse nealimentare. Frică de boală sau dragoste de mall – puțin contează la urma urmei, totul e ca oamenii să se vaccineze. Întârzierea va fi însă greu de recuperat, chiar dacă se menține ritmul actual al vaccinărilor, ceea ce nu e sigur. Deocamdată, se înregistrează în continuare peste 500 de decese provocate zilnic de noul coronavirus, numărul celor internați la terapie intensivă depășește capacitățile secțiilor respective.
Se adaugă probleme serioase provocate de criza energetică. La Timișoara, 50000 de familii și mai multe spitale au rămas fără căldură și fără apă caldă, compania ce asigura aceste servicii dând faliment. Nu se poate face apel la fondul de rezervă al guvernului deoarece executivul, fiind demis, nu are cum da ordonanțe de urgență. Situația din Timișoara se poate repeta oricând, în alte orașe, iar soluții nu se întrevăd.
Premierul demis, Florin Cîțu, dă impresia că prelungește în mod deliberat criza guvernamentală, respingând varianta refacerii alianței cu USR. Prim-ministrul desemnat, Nicolae Ciucă, pare depășit de situație iar social-democrații profită și au exigențe extravagante: vor vota noul guvern, declară ei, dacă vor obține jumătate dintre ministere. Și Iohannis și Cîțu s-au prăbușit în sondaje, organizarea de alegeri anticipate ar fi fatală liberalilor. Consecvent cu sine, în toată această harababură, președintele Iohannis a găsit cu cale să facă o vizită oficială în Egipt. Mandatul său riscă tot mai mult să fie marcat de acest amestec indigest de grandomanie și inconștiență.