Linkuri accesibilitate

NATO cere Rusiei transparență privind manevrele sale militare din apropierea Ucrainei


Nava de patrulare Trent a marinei regale britanice, în timpul manevrelor militare NATO Sea Breese în Marea Neagră, iulie 2021.
Nava de patrulare Trent a marinei regale britanice, în timpul manevrelor militare NATO Sea Breese în Marea Neagră, iulie 2021.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei să fie „transparentă” cu privire la activitățile sale militare în apropiere de granițele Ucrainei, unde ar exista o „concentrare mare și neobișnuită” de forțe ruse, în ultimele săptămâni. Stoltenberg a vorbit alături de ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, la o conferință de presă la Bruxelles, pe 15 noiembrie. Secretarul general al NATO a mai spus că aliații occidentali „monitorizează situația foarte îndeaproape”. „Orice alte provocări sau acțiuni agresive din partea Rusiei ar trezi o mare îngrijorare”, a spus Stoltenberg.

Cu două zile mai devreme, secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a discutat cu omologul său francez Jean-Yves Le Drian despre „relatările privind activitatea militară rusă în și în apropierea Ucrainei”.

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a spus la 14 noiembrie că Blinken și Le Drian au vorbit, de asemenea, despre „angajamentul ferm” al țărilor lor față de ”suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

În 2014, Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, iar separatiștii sprijiniți de Kremlin au preluat controlul asupra unui teritoriu vast în regiunea Donbasului, luptând și astăzi contra forțelor guvernamentale ucrainene într-un război soldat deja cu peste 13 mii de morți.

Săptămâna trecută, secretarul de stat american a avertizat Rusia să nu facă o altă „greșeală gravă” cu privire la Ucraina. Washingtonul a cerut explicații în legătură cu o presupusă masare de trupe rusești în apropierea graniței, pe care Pentagonul a numit-o „neobișnuită ca dimensiune și acoperire”.

Oficialii ai Uniunii Europene și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea și au spus că monitorizează situația împreună cu Statele Unite și Marea Britanie. Franța a avertizat că orice acțiune agresivă a Moscovei va avea „consecințe grave”.

Președintele rus Vladimir Putin a respins sugestiile occidentale despre faptul că Moscova s-ar gândi la acțiuni militare ofensive și a acuzat Washingtonul de mișcări agresive în Marea Neagră, unde Ucraina și Statele Unite au organizat exerciții militare majore în ultimele luni.

În conferința de presă din 15 noiembrie, secretarul general al NATO a spus că astfel de exerciții din regiunea Mării Negre sunt „defensive și transparente”. (Alexandru Eftode)

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG