Linkuri accesibilitate

Valeriu Pașa: Nu cred că guvernarea de la Chișinău are vreo iluzie referitoare la intențiile Federației Ruse


Valeriu Pașa
Valeriu Pașa

Ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu aflat într-o vizită de două zile la Moscova, se va întâlni cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Programul vizitei, așa cum anunță un comunicat al ministerului, mai include întrevederi cu șeful-adjunct al administrației președintelui Federației Ruse, Dmitri Kozak, cu președintele comitetului pentru afaceri internaționale al Consiliului Federației, Grigori Karasin. Nicu Popescu se va întâlni și cu ministrul agriculturii, co-președintele Comisiei mixte, Dmitri Patrușev. Despre importanța acestei vizite și a cooperării moldo-ruse, la scurt timp după semnarea acordului cu Gazprom, o discuție cu expertul comunității Watchdog Moldova, Valeriu Pașa.

Valeriu Pașa: Nu cred că guvernarea de la Chișinău are vreo iluzie referitoare la intențiile Federației Ruse
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:15:58 0:00

Valeriu Pașa: „Eu cred că această vizită este realmente importantă pentru dinamica și conținutul relației bilaterale. În esență, eu cred că am putea vorbi despre o relansare efectivă a relației bilaterale instituționale după mulți ani, ar fi vreo 7 dacă nu mai mulți ani de când relația interguvernamentală moldo-rusă nu este instituționalizată așa cum ar fi cazul. Dincolo de contactele la nivel înalt, vizite, relația între instituții, între ministere, ministerele de resort din Republica Moldova și din Federația Rusă, relația între agenții, deci sunt o sumedenie de probleme.

Eu cred că această vizită ar trebui să pună anume începutul acestei relații instituționale normale

Oricât de ciudat ar fi, în Republica Moldova a existat un guvern pro-rus condus de Igor Dodon, dar relația bilaterală a stagnat și s-au adunat o sumedenie de probleme care nu au fost adresate, de care nu s-a ocupat nimeni. Vorbim de relații economice, în primul rând, comerțul, reglementarea exporturilor moldovenești în Federația Rusă, în domeniul transportului, în domeniul securității sociale și avem sute de mii de cetățeni moldoveni care au lucrat sau chiar continuă unii dintre ei să lucreze în Federația Rusă, avem o sumedenie de oameni cu dublă cetățenie și numărul lor a crescut în ultimii ani. Deci, dincolo de declarații, participări la forumuri și chestii de genul acesta, pe care le-a făcut la greu Igor Dodon, aceste probleme nu au fost rezolvate sistemic absolut deloc. Eu cred că această vizită ar trebui să pună anume începutul acestei relații instituționale normale.”

Europa Liberă: Această vizită a fost planificată înainte de declanșarea crizei energetice provocată de Gazprom, ulterior, între Gazprom și autoritățile de la Chișinău în privința unui contract de livrare a gazului rusesc, unul din subiectele fierbinți, să-i zicem așa, l-a constituit datoria regiunii transnistrene către Gazprom. Mai rămâne actual acest subiect și pentru cei doi interlocutori, Popescu și Lavrov, sau credeți că pe dimensiunea diplomatică se va discuta mai mult?

Valeriu Pașa: „Din ce știu eu, subiectul anume al datoriei regiunii transnistrene, aceasta în jur de 7 miliarde de dolari nu a fost practic deloc abordat în cadrul acestor negocieri. A fost abordată mai mult problema datoriei malului drept, această pretinsă datorie de în jur de 700 de milioane de dolari despre care vorbește Gazprom-ul și Federația Rusă.”

Europa Liberă: Pentru care Chișinăul a cerut un audit extern...

Valeriu Pașa: „Da, putem discuta separat ce exact a nimerit în acel acord. Eu, de exemplu, am mari dubii că formularea existentă acolo este ceea de ce avem noi nevoie ca să ne clarificăm cu privire la corectitudinea datoriilor Moldovagaz față de Gazprom în general.”

Europa Liberă: Dar credeți că subiectul gazelor mai este actual?

Valeriu Pașa: „Eu sunt sigur că este actual, mai ales că urmează să fie coordonată ședința acestei comisii interguvernamentale și va exista această întâlnire între dl Popescu și ministrul agriculturii din Federația Rusă, care este copreședintele din partea guvernului rus al acestei comisii și în cadrul acestei comisii chestiunile energetice, implicit gazul vor fi pe agendă. Eu sunt sigur că această discuție va continua, dar ce este mai important să înțelegem este faptul că aceste subiecte, ca și absoluta majoritate a subiectelor importante de pe agenda bilaterală, nu se discută cu Ministerul de Externe, nu se discută nici la nivelul acestei comisii, se discută cu adjunctul administrației prezidențiale, dl Kozak.”

Europa Liberă: Și dl Popescu se va întâlni cu dl Kozak?

Valeriu Pașa: „Exact. Deci este această întrevedere, care este ultima în lista întâlnirilor oficiale și eu cred că asta va fi realmente important, pentru că acolo se discută despre agenda bilaterală politică, acolo se discută despre chestiuni de securitate, acolo se discută despre diferendul transnistrean și acolo se discută problema gazelor, cel puțin pe termen mediu și lung cum urmează să fie, pentru că nu Gazprom-ul decide astfel de lucruri. Gazprom-ul, chiar dacă este o companie listată oficial pe burse internaționale, este un instrument docil în mâinile președintelui Federației Ruse, care acționează ca un instrument controlat, de parcă ar fi o agenție de stat, și nu o companie.”

Europa Liberă: Partea rusă a anunțat deja că dosarul transnistrean va ocupa un loc important în dialogul Popescu-Lavrov.

Valeriu Pașa: „Da, formal Ministerul de Externe rus nu poate să nu fie implicat, dar de facto Ministerul rus de Externe execută funcții mai curând de corespondență, când vine vorba despre relația dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Deci, toate deciziile sunt pregătite și luate în cadrul administrației prezidențiale din Federația Rusă, unde principalul, hai să-l numim așa, manager de caz este dl Kozak.”

Europa Liberă: Nicu Popescu urmează să se vadă și cu președintele Comitetului pentru afaceri internaționale, Grigori Karasin, care cunoaște și el bine și dosarul transnistrean, și dosarul cooperării moldo-ruse, dar cele două părți - Chișinăul și Moscova - au un tratat de prietenie și cooperare, el expiră pe 19 noiembrie. Sunt 20 de ani de când a fost semnat acest tratat și în document este inclusă acea prevedere privind parteneriatul strategic între ambele state și rolul Federației Ruse ca intermediar și garant al reglementării politice a problemei transnistrene. Cei doi pot vorbi și despre prelungirea acestui tratat de prietenie și cooperare?

Valeriu Pașa: „Este absolut firesc să se lucreze la prelungirea acestui tratat. Eu nu cred că va fi loc de un dialog sincer și de o evaluare a felului în care a fost aplicat acest tratat, pentru că el nu a fost aplicat, în special fiind încălcat flagrant și permanent de partea rusă. Mai mult ca atât, însăși ideea de a accepta o formulare precum că Federația Rusă este garant și intermediar în acest conflict este un fel de autoamăgire a Chișinăului la acea etapă, 20 de ani în urmă. Ne aducem aminte ce guvern era, cum își construia agenda politică și ce relații avea atunci cu Kremlinul, dar este o minciună să numești Federația Rusă ca și garant și intermediar în acest conflict, Federația Rusă este parte a acestui conflict, oricât de dur ar putea să sune aceasta.

Altceva este retorica oficială a guvernelor din Republica Moldova care nu prea s-au schimbat, indiferent de cine a fost la putere, care evită aceste formulări tranșante. Cert este că dosarul transnistrean domină aceste relații și le va domina în continuare, cert este că eu nu cred că astăzi guvernarea de la Chișinău are orice iluzii referitoare la intențiile Federației Ruse. Criza gazelor și felul în care se comportă agenții de influență ai Federației Ruse la Chișinău, inclusiv mass-media finanțată la greu de Federația Rusă arată foarte clar că Federația Rusă depune și va continua să depună toate eforturile care îi stau la dispoziție pentru a discredita actualul guvern, pentru a-l face să clacheze, e de dorit pentru ei probabil să nu dureze 4 ani acest guvern, să reușească cât mai puține și drept rezultat să se adune o nouă dezamăgire a cetățenilor Republicii Moldova față de însăși ideea apropierii de Uniunea Europeană, de integrarea vestică și de dezvoltare pe cale democratică. Federația Rusă, prin oficialii săi, nu se sfiește să coopereze cu toate grupările cleptocrate și corupte de la Chișinău, începând cu Platon, Dodon, oamenii lui Plahotniuc și alții mai mărunți; Federația Rusă se amestecă în alegerile din Republica Moldova, finanțează tot felul de partide, clone, agenți proxy...”

Europa Liberă: Și Dvs. credeți că cei de la Kremlin nu s-au împăcat cu gândul că la Chișinău au câștigat forțele politice pro-occidentale...

Valeriu Pașa: „Niciodată nu se vor împăca!”

Europa Liberă: ...și că va trebui să fie continuată relația cu această guvernare, PAS?

Federația Rusă va încerca în acest format bilateral să atragă guvernul de la Chișinău în diferite capcane

Valeriu Pașa: „Ba da, ei vor construi această relație, pentru că au nevoie și ei de ea, ei înțeleg foarte bine că actualul guvern de la Chișinău este constrâns de circumstanțe și de retorica sa electorală, apropo, să aibă o relație, să încerce să rezolve măcar unele probleme și Federația Rusă va încerca în acest format bilateral să atragă guvernul de la Chișinău în diferite capcane. Eu sper că actuala guvernare este conștientă de acest fapt, în același timp, asta nu înseamnă că nu trebuie de avut contacte, trebuie de avut contacte, dacă nu participi în acest joc, sigur îl pierzi. Și guvernul trebuie să participe în acest joc, trebuie să înțeleagă și să aibă în vedere mereu intențiile reale ale Federației Ruse, să fie foarte atent, dar să nu dea motive Federației Ruse să discrediteze și mai mult guvernarea de la Chișinău, să alimenteze retoricele acestea de dezbinare pe criterii geopolitice, să arate că, iată, guvernarea de la Chișinău este antirusească. Nu, guvernarea de la Chișinău nu este antirusească și prin tot ceea ce face o manifestă. Altceva este că Federația Rusă s-a poziționat împotriva acestei guvernări, pentru că așa sunt înțelese lucrurile acolo, ei consideră că integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este contrară interesele lor.”

Europa Liberă: Mulți experți au acreditat ideea că Nicu Popescu, mergând în vizită la Moscova, împreună cu Serghei Lavrov ar putea să pregătească o vizită la nivel înalt Maia Sandu și Vladimir Putin. Este adevărat că președinta Maia Sandu pentru Kommersant spunea că această vizită trebuie pregătită, că ar exista un dialog la diferite niveluri și la fiecare trebuie să fie obținut acordul cu privire la diferite probleme de pe agenda bilaterală și aceasta ea crede că ar putea să servească drept o platformă pentru a conveni mai târziu asupra unei întâlniri la nivel înalt. Credeți că se pregătește o întrevedere Maia Sandu - Vladimir Putin?

Valeriu Pașa: „Eu nu cred că există niște înțelegeri clare în această privință. Dna președintă a avut exact aceeași retorică în perioada când a fost premier, când partea rusă insista pe organizarea unei vizite a dumneaei la Moscova, însă dumneaei a spus că ea nu vine de dragul unei vizite. Probabil, printre rânduri spune că, dacă vreți vizite de dragul vizitelor, iată este dl președinte Dodon, el e gata să doarmă acolo în anticameră, dacă e cazul, fără ca să rezolve vreo problemă, pentru că el mergea acolo să rezolve problemele lui personale sau ale partidului și nicidecum ale țării. Respectiv, eu cred că o vizită este posibilă doar după ce își vor începe lucrul eficient aceste comisii interministeriale, când se vor pregăti acte semnate în domeniul economic, în domeniul comerțului, deci acel tratat de prietenie și cooperare dintre Republica Moldova și Rusia. Deci, avem problema cu recunoașterea pensiilor, avem problema migranților în general, sunt foarte multe subiecte asupra cărora sunt necesare acorduri bilaterale, dar ele trebuie pregătite, nu poți merge fără să ai aceste acte coordonate la nivel de ministere, la nivel de agenții, de ministere de externe ș.a.m.d. Și oricum, decizia finală dacă va exista o astfel de vizită sau nu va fi coordonată tot cu același Dmitri Kozak și nicidecum cu Ministerul de Externe din Federația Rusă.”

Europa Liberă: Și cu ce vești așteptați să revină Nicu Popescu la Chișinău de la Moscova?

Valeriu Pașa: „Sunt sigur că o sumedenie dintre lucrurile discutate nu vor putea să fie făcute publice, pentru că sunt subiecte prea sensibile și așa funcționează aceste cutume diplomatice, dar eu cred că la fel ca și rezultatul în esență al acelui protocol semnat de dl Spînu, rezultatul principal și cel mai bun care ar putea să existe la etapa asta este că s-au înțeles să se înțeleagă, s-au întâlnit și s-au înțeles să se mai întâlnească, dar deja în alte formate. Cel mai important și bun lucru care ar putea să fie, asta este să înceapă a lucra grupuri bilaterale – pe transporturi, pe migranți, pe chestiuni sociale, pe comerț și pe multe alte lucruri. Acesta ar putea să fie cel mai bun lucru.”

Europa Liberă: Sunt și foarte mulți nemulțumiți care cred că Republica Moldova ar trebui să mai ezite să fie semnat un acord în domeniul energiei, pentru că acest acord trebuie să presupună menținerea statutului Moldovagaz, inclusiv care prevede neaplicarea sancțiunilor sau reorganizarea până la clarificarea subiectului datoriei Moldovagaz față de Gazprom.

Valeriu Pașa: „Dna Ursu, eu nu știu ce va conține acest acord pe energie, pentru mine sună un pic ciudat, eu nu prea înțeleg de ce ne-ar trebui nouă un acord separat doar pe energie cu Federația Rusă.”

Europa Liberă: Mulți se întreabă de ce i-ar trebui Republicii Moldova un asemenea acord.

Valeriu Pașa: „Ce ne-ar lega pe noi în afară de cadrul pe livrările de gaze? Eu tot consider că în acel protocol bilateral există lucruri formulate foarte vag, de asta încerc să fiu foarte atent, dar în același timp până nu avem o informație concretă, nu vedem ce s-a discutat, nu vedem ce se propune pentru semnare, eu sper că va exista o minimă transparență, ca înainte de semnarea acelui acord prevederile lui să fie făcute publice, pentru că este clar, Kremlinul încearcă să atragă Republica Moldova în diferite capcane și chestiunile energetice, chestiunile legate de regiunea transnistreană sunt parte din aceste capcane.”

Europa Liberă: Dar între timp a fost creată acea asociație publică Uniunea de afaceri moldo-rusă”, ea este condusă de fostul președinte Igor Dodon. Despre scopul creării acestei asociații și cum vedeți Dvs. rolul pe care poate să-l joace Igor Dodon în continuare în aprofundarea unei cooperări avantajoase între Rusia și Republica Moldova, pentru că se spunea că vor să atragă investiții, să dezvolte un mediu de afaceri favorabil?

Valeriu Pașa: „Deci, această asociație ca și cam tot ce a promis Igor Dodon este o ficțiune. Igor Dodon promitea că, atunci când socialiștii vor ajunge la putere, Federația Rusă va investi un miliard de dolari în fiecare an numai investiții private în Republica Moldova. Le vedem, Igor Ceaika și-a deschis fermă de mining la Tiraspol ca să fure bani prin Gazprom. Iată unicele investiții cu care s-a ocupat Igor Dodon. Deci, este o ficțiune. Igor Dodon nici în poziția sa de președinte, având chiar și controlul guvernului, nu s-a dus acolo să rezolve problemele țării, în cel mai bun caz a obținut niște lucruri care să-i aducă puncte electorale. Igor Dodon nu a reușit să obțină mult-promisele vaccinuri din Federația Rusă, au venit foarte puține față de promisiunile lui de 1 milion de vaccinuri ș.a.m.d. Igor Dodon nu a reușit să deblocheze exporturile pe piața din Federația Rusă, mai mult ca atât, există voci care spun că el a contribuit la impunerea acestui embargo și la menținerea lui tocmai pentru că făcea cale pentru firmele afiliate. În perioada în care Igor Dodon a condus țara, accesul pe piața rusă pentru producătorii și exportatorii moldoveni nu a crescut, există limite.

Mai mult ca atât, eu sunt sigur că aceste scheme prin care doar anumite firme au dreptul să exporte produse agricole în Federația Rusă continuă să funcționeze și Igor Dodon mai degrabă se va duce ca să facă tot posibilul ca să nu apară ordine și să nu fie respectată. Trebuie să ne aducem aminte că acest embargo, aceste restricții încalcă normele asumate de Federația Rusă în cadrul CSI și în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului. Deci, există multe probleme și Igor Dodon mai curând se va duce acolo ca să își continue influența politică în PSRM, vedem că, dincolo de declarații, el n-a plecat nicăieri și continuă să conducă practic univoc PSRM-ul, el nu pleacă nicăieri din politică, el este prezent la toate televiziunile, el se comportă în calitate de unicul șef al acestui partid, lucru care eu cred că nemulțumește curatorii lui de la Moscova și, în primul rând, pe Kozak, dar el va continua să facă acest lucru, să meargă, să mornăie, să ceară ca să nu se facă anumite cedări în favoarea guvernului, să insiste ca Federația Rusă să introducă și mai multe sancțiuni, să facă și mai multe probleme guvernului, pentru că el va motiva asta prin faptul că va scădea popularitatea guvernului și va crește popularitatea socialiștilor pro-ruși și nicidecum nu ceva care să ajute țara.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG