Linkuri accesibilitate

Igor Grosu: Nu avem niciun angajament politic în cadrul contractului cu Gazprom | VIDEO


Igor Grosu: Nu avem niciun angajament politic în cadrul contractului cu Gazprom
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:45:12 0:00

Spicherul Igor Grosu, care este și liderul partidului de guvernământ PAS, spune că mecanismul de compensații adoptat de guvern va trece rapid și prin parlament pentru a se diminua impactul scumpirii gazelor primite de la Gazprom. Într-un interviu acordat Valentinei Ursu, Grosu a apărat înțelegerile recente cu concernul rus de stat privind furnizarea de gaze în următorii cinci ani. În afară de un preț sub cel al pieței în momentul actual, înțelegerile prevăd însă și o amânare din partea moldoveană a îndeplinirii unor promisiuni făcute Uniunii Europene, anume de a separa producătorul de gaze, care este pentru R. Moldova Gazprom, de distribuitorul gazelor, care este Moldovagaz, controlată tot de Gazprom ca acționar majoritar.

Igor Grosu: Nu avem niciun angajament politic în cadrul contractului cu Gazprom
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:21:03 0:00

Europa Liberă: S-au împlinit 100 de zile, deja mai mult de 100 de zile de când a început să activeze parlamentul în formulă nouă, după alegerile din vară. Unii laudă, alții critică activitatea noii puteri.

Igor Grosu: „În aceste 100 de zile, eu cred că acest guvern a trecut un botez al câtorva focuri, ca să zic așa, și al crizei gazelor, și cu gestionarea crizei pandemiei, și resetarea structurii guvernamentale, pentru că guvernul a venit cu altă propunere de ministere, deci a trebuit să deblocheze asistența externă, să găsim resurse pentru a mări pensiile și indemnizațiile sociale. Eu cred că guvernul acesta, cu toate criticile care există, și-a făcut treaba, eu sunt mulțumit de ei, au rezistat, desigur că este loc pentru mai bine...”

Europa Liberă: Dar sunteți mulțumit cum a fost negociat acest acord cu Gazprom-ul privind importul de gaze?

Igor Grosu: „Într-o perioadă atât de scurtă care a fost la dispoziție și în condiții, hai să zic așa, inegale ca și categorie de greutate, dacă am folosi un termen sportiv, cu Doamne-ajută, cu ajutorul prietenilor, cu ajutorul partenerilor, eu cred că noi am rezolvat problema, cel puțin, pe o perioadă, am învățat o lecție, care se numește asigurarea securității energetice a țării, am încercat, am învățat și am demonstrat că putem face procurări și din surse alternative. Per total, eu zic că noi ne-am descurcat, o să gestionăm bine și sunt sigur că o să ieșim cu bine din această perioadă rece a anului și, cum am spus, cu lecția învățată.”

Europa Liberă: Există și un preț politic, dacă vorbim despre acest contract care a fost semnat cu Gazprom-ul? Din partea Republicii Moldova se plătește și ceva politic?

Igor Grosu: „Noi nu avem niciun angajament politic în cadrul acestui contract, ceea ce ați văzut Dvs. din contract este că noi trebuie să audităm, să facem un audit al acelei datorii în care este menționat că noi continuăm să ne îndeplinim angajamentele luate față de Uniunea Europeană, asta la capitolul Pachetul trei energetic. Toate discuțiile politice, cum le spuneți Dvs., sau le mai spunem noi non-comerciale, o să fie purtate pe platforma Comisiei interguvernamentale, care va avea loc în noiembrie și fiecare parte va veni acolo, va discuta, își va prezenta argumentele ș.a.m.d.”

„Noi am negociat pornind și de la premisa că pe malul stâng sunt cetățenii noștri”

Europa Liberă: Dacă nu ar fi fost dosarul transnistrean în relația moldo-rusă, credeți că lucrurile ar fi arătat altfel?

Igor Grosu: „Dacă am fi fost o țară reintegrată, aveți în vedere?”

Europa Liberă: Da.

Igor Grosu: „Sigur că ar fi fost o situație mai bună pentru noi, pentru că orice țară care își revine la normalitate, este reintegrată are altă poziție într-un proces sau altul. Noi am negociat pornind și de la premisa că pe malul stâng sunt cetățenii noștri, nu-i putem desconsidera și să nu ne gândim la faptul că ei sunt parte a societății, participă la procesele noastre și noi trebuie să fim oameni de stat și să ne gândim și la oamenii ceia, și ne-am gândit și la ei atunci...”

Europa Liberă: Deci, ați răspuns pentru scenariul 1, dacă Republica Moldova ar fi fost un stat integru, așa cum îl recunoaște și Federația Rusă, dar dacă Federația Rusă s-a gândit la interesele pe care le are în regiunea transnistreană și mai puțin la întreaga Republică Moldova, acest lucru acum poate fi luat în calcul?

Igor Grosu: „Noi o să ne apărăm interesele noastre și contra oricărei părți ar fi, indiferent cu ce viziuni, propuneri ar veni, noi, în primul rând, o să ne conducem de prioritățile noastre, iar prioritățile noastre sunt integrarea europeană, reintegrarea țării, integritatea și suveranitatea Republicii Moldova. Iată de la aceste premise noi pornim în toate negocierile, în toate discuțiile cu partenerii noștri bilaterali, multilaterali ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Ați anticipat și ați spus că nu s-a pus cruce pe Pachetul energetic trei, dar, cel puțin pe o perioadă de 5 ani, lucrurile ar putea să stagneze?

Igor Grosu: „Eu nu pot să interpretez în sensul de 5 ani, este vorba de perioada 2022, perioadă în care noi trebuie să avem un răspuns la acele datorii; întâi să le audităm, să avem o claritate cum s-au format, pentru că ele s-au format până în 2005-2006, după aceea plățile cumva au fost onorate la timp, opoziția sau unii din opoziția parlamentară actuală au semnat atunci pentru acea datorie, acum sunt vocali la alte capitole, dar când îi întrebi de acea datorie se transformă în zodia melcului. Noi vrem să vedem cum s-a format acea datorie, să o onorăm etapizat și să mergem mai departe.”

Europa Liberă: Ce se va schimba după această auditare?

Igor Grosu: „Spre exemplu, noi considerăm că cele 709 milioane care sunt invocate acolo nu sunt toate datoriile noastre, ale malului drept, pornim de la premisa aceasta. Da, sunt o parte care țin de centralele termoelectrice cu care s-au acumulat datorii, dar acele pierderi sau tot felul de devieri de curs valutar, penalități noi vrem să le audităm.”

Europa Liberă: Dar de ce CET-urile nu și-au onorat obligațiunile financiare?

Igor Grosu: „Inclusiv asta vrem să vedem, cum s-au format acele datorii, pentru că există și aspectul acesta politic, speculativ. Spre exemplu, Dodon, când era încă președinte adunase toți petroliștii și i-a rugat – că i-a rugat, că le-a ordonat, asta-i altă treabă –, țineți prețurile până la alegeri. Cam așa s-a întâmplat în privința prețului la gaz și a unei gigacalorii ș.a.m.d. Și iată acesta-i prețul, cumva interferența politicului în politica de stabilire a tarifelor.”

Europa Liberă: De ce Gazprom-ul a fost atât de tolerant în raport cu ceea ce se întâmpla la capitolul achitării datoriilor?

Igor Grosu: „E bună întrebarea. Și această întrebare este pertinentă și în cazul datoriilor malului stâng, de peste 7 miliarde de dolari...”

Europa Liberă: Și despre acest lucru nici nu s-a discutat acum, în cadrul acestor negocieri?

Igor Grosu: „Și atunci există o disonanță cognitivă, cum s-ar spune, atunci când, pe de o parte, se spune că întreprinderea nu este una care face binefaceri, dar o companie care trebuie să genereze profit, iată, în cazul malului drept cumva argumentul acesta a fost invocat, iar în cazul acelei datorii enorme de 7 miliarde a malului stâng principiul acesta n-a funcționat. Este o întrebare bună.”

Europa Liberă: Și Dvs. credeți că acea datorie a regiunii transnistrene va fi iertată?

Igor Grosu: „Eu nu știu ce va fi, nu pot să mă lansez acum în speculații.”

Europa Liberă: Dar tot trebuie să aibă un deznodământ și acest lucru?

Igor Grosu: „Un lucru este cert – aceasta nu este datoria malului drept. Și asta am spus-o, o spunem și o vom repeta de fiecare dată. Noi ne-am onorat angajamentele, noi ne-am plătit factura, chiar dacă au apărut acum aceste datorii, vrem să vedem cum au apărut, cum s-au format acele peste 700 de milioane. În rest, să fie amabili cei care au consumat acel gaz, pentru că înțeleg că plăți au fost făcute de către cetățeni, poate la tarif mai mic, la un preț mai mic, dar plăți s-au colectat de la consumatori, dar n-au ajuns în conturile Moldovagaz și nu au mers mai departe sub formă de achitări pentru gaze la Gazprom, de aceea fiecare își plătește nota.

„Dar cum se tratează acea datorie de 7 miliarde în cazul altui mal?”

Europa Liberă: Și oricum, rămâne neclară poziția Gazprom-ului. De ce nu a insistat ca acele datorii să fie achitate?

Igor Grosu: „Eu nu cunosc poziția Gazprom-ului. V-am adus un exemplu, că în procesul de negocieri a fost transmis prin purtătorul de cuvânt că compania nu face binefaceri în raport cu malul drept. Și iată, apare întrebarea: dar cum se tratează acea datorie de 7 miliarde în cazul altui mal?

Europa Liberă: Dle Grosu, eu am fost duminică la Rezina. Rezina este o localitate în imediata vecinătate a regiunii transnistrene, pentru că la o distanță foarte mică e situată Râbnița și, iată, la piața de la Rezina am întâlnit cetățeni din stânga Nistrului care spuneau că ei achită doar 1 leu pentru 1 metru cub de gaz și la Chișinău cetățeanul va trebui să achite 10 lei, de 10 ori mai mult.

Igor Grosu: „Iată, vedeți?”

Europa Liberă: De ce?

Igor Grosu: „E o bună întrebare. Deci, ei acumulează în continuare datorii. Chiar dacă noi până acum achitam de 4 ori mai mult ca ei, ei acumulează datorii în continuare, dar, repet, asta nu va fi în niciun caz nici discutată, nici admisă...”

Europa Liberă: Eu nu-mi închipui cum s-a negociat cu Gazprom-ul, și nu s-a luat în calcul inclusiv acest aspect.

Igor Grosu: „Este un aspect politic, care, permiteți-mi, o să revin gradual la acest subiect. Acum este important să ne concentrăm pe asigurarea securității energetice a cetățenilor, să trecem de perioada rece a anului și să ne îngrijim de cetățenii noștri de pe malul drept.”

Lecția acestei crize energetice înseamnă că Republica Moldova ar trebui în continuare să caute și să găsească alternative

Europa Liberă: Va exista și un acord interguvernamental moldo-rus care va prevedea cooperarea în domeniul energetic?

Igor Grosu: „Comisia interguvernamentală va discuta, va analiza și o să vedem la ce acord putem ajunge.”

Europa Liberă: Dar, în general, e nevoie de acest acord?

Igor Grosu: „Este un protocol final. De obicei, ședințele Comisiei interguvernamentale se finalizează cu un protocol, cu niște concluzii, cum a fost în cazul anului precedent, și în care este notat la ce au ajuns părțile, ce angajamente își iau pe diferite probleme, că este dimensiunea energetică, dimensiunea comercială, dimensiunea umanitară, umană ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Lecția acestei crize energetice înseamnă că Republica Moldova ar trebui în continuare să caute și să găsească alternative.

Igor Grosu: „Absolut.”

Europa Liberă: Cum va fi cu putință să se găsească aceste alternative?

Igor Grosu: „Criza aceasta ne-a demonstrat că noi putem să facem lucrul acesta. Noi a trebuit din mers să învățăm, slavă Domnului că avem prieteni care au venit, ne-au ajutat, ne-au explicat cum funcționează acest mecanism de achiziționare a gazelor, că va trebui să identificăm o întreprindere de stat, am identificat-o, să găsim oameni curajoși, apropo, că au fost și din cei care au sabotat procesul, s-au dat la gard, pentru că erau cumva obișnuiți că vine gazul de unde vine în mod tradițional. Respect față de acești oameni, a trebuit să instituim acea situație de urgență, să găsim resurse și să achiziționăm, și am făcut primele achiziții, deci este posibil de făcut achiziții.”

Europa Liberă: Doar că acele achiziții s-au făcut la un preț foarte mare?

Igor Grosu: „Sunt de acord. De aceea achizițiile trebuie făcute într-o anumită perioadă, urmărind care sunt cotațiile la bursele internaționale. Este de la sine înțeles că ceea ce se întâmplă pe piața gazelor este ceva anormal, nu costă gazul acesta pe piața internațională atâta cât a ajuns el să coste – 1.000, 1.100, 1.200 de dolari.”

„Trebuie să ai contracte din timp cu mai mulți furnizori, și să nu depinzi de un singur furnizor”

Europa Liberă: OK, acum la bursă zilnic e în descreștere tariful.

Igor Grosu: „Eu sper foarte mult că o să ajungă la normalitate, pentru că toate țările au ieșit din lockdown și atunci s-au dereglat toate procesele acestea pe piețele internaționale. O să revenim la normalitate și vorba ceea: trebuie să cumperi atunci când este ieftin în cazul celor care consumă și să-l depozitezi, să ai resurse...”

Europa Liberă: Are Republica Moldova unde să-l depoziteze, dacă îl cumpără mai ieftin?

Igor Grosu: „Noi nu avem capacitățile noastre de depozitare, dar lumea bună, dacă nu are capacități la ea, depozitează la vecini și țările europene care nu au depozite fac lucrul acesta, depozitează în alte țări. Da, este o plată de arendare a acestor spații, dar e ceva firesc și, cum am spus, trebuie să ai contracte din timp cu mai mulți furnizori, și să nu depinzi de un singur furnizor. Aceasta-i lecția lecțiilor.”

Europa Liberă: Când va fi funcțional gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău?

Igor Grosu: „El este funcțional și gaz pe acolo vine...”

Europa Liberă: E funcțional, gazul prin țevile acestor conducte vine, dar nu suficient ca să îndestuleze cerințele cetățenilor.

Igor Grosu: „Din păcate, propaganda din afară și din interior a reușit să încolțească minciuna asta că gazoductul Iași-Chișinău nu-i funcțional. E perfect funcțional! Prin acest gazoduct noi am primit gaze din România în perioada aceasta foarte și foarte complicată pentru a menține presiunea în rețea, am făcut împrumuturi, și am făcut împrumuturi și din Ucraina, și din România. Noi le mulțumim pentru tot ajutorul, noi îl vom putea folosi ca rețea alternativă de a transporta și de a importa gazele naturale în Republica Moldova.”

„O să fie anunțată o nouă licitație pentru a furniza energie electrică”

Europa Liberă: Dar prețul care e?

Igor Grosu: „Păi folosești aceste rețele nu doar pentru a aduce gaz din România, noi putem să-l procurăm și din altă parte, spre exemplu, din altă țară, dar să folosim infrastructura de tranzit a României și, respectiv, acest gazoduct.”

Europa Liberă: Dar în caz că se aduce doar din România, așa se consideră că și prin acest gazoduct tot gazul rusesc va curge?

Igor Grosu: „Nu neapărat, pentru că Europa este asigurată doar la 30% cu gaz rusesc, în rest, mai are și România capacități de producere...”

Europa Liberă: Dar și România importă cantități deocamdată mari?

Igor Grosu: „Se mai fac importuri din Turcia, din Azerbaidjan, din țările scandinave se aduce ș.a.m.d.”

E

uropa Liberă: Cel mai mare volum de gaze totuși îl folosește regiunea transnistreană, mai cu seamă Termocentrala de la Cuciurgan, care vinde energie...

Igor Grosu: „Da, și uzina metalurgică...”

Europa Liberă: Și uzina metalurgică, dar ne oprim la Centrala de la Cuciurgan, pentru că care vinde energie Republicii Moldova per ansamblu. Acordul urmează să expire în luna martie anul viitor...”

Igor Grosu: „...pe 31 martie.”

Europa Liberă: Până atunci, înțeleg că prețul la energie rămâne același.”

Igor Grosu: „Da.”

Europa Liberă: Deși prețurile oricum au să înceapă să crească, o să ajungem acuși și la creșterea prețurilor. Dar ce se întâmplă după ce expiră termenul?

Igor Grosu: „O să fie anunțată o nouă licitație pentru a furniza energie electrică, o să invităm și alți furnizori care sunt gata să livreze, astfel ca să putem negocia un preț mai bun, dar contractul este valabil, cum ați spus și Dvs., până la 31 martie 2022 și această întreprindere este obligată, conform contractului, să livreze energie electrică pe malul drept.”

Europa Liberă: Un exponent al ANRE-ului, din conducerea ANRE, Octavian Calmîc, spune că trebuie să ne așteptăm la o neachitare în masă a facturilor și la o majorare în lanț a prețurilor. Ce se întâmplă dacă nu vor fi achitate facturile?

Igor Grosu: „Dl Calmîc procedează exact ca un sabotor, pentru că el este ultimul om din țara asta care poate să transmită astfel de mesaje, pentru că un om de stat și un om responsabil nu ar veni cu astfel de mesaje, pentru că ele nu fac altceva decât să inducă o stare de panică în societate. Un om de stat ar spune că noi sau eu, ca un individ care lucrez la această întreprindere și primesc vreo 40-60 de mii de lei pe lună, o să fac tot posibilul ca tariful să fie justificat, să nu fie o povară suplimentară pe c

O să avem grijă și guvernul va veni cu un pachet de măsuri care să ajute cetățenii să poată suporta aceste cheltuieli, în special în raport cu cei mai vulnerabili.

onsumatori. Așa ar trebui să procedeze un om de stat sau un membru dintr-un regulator foarte important. Acum noi, pot să spun că suntem oameni de stat, și noi o să avem grijă și guvernul va veni cu un pachet de măsuri care să ajute cetățenii să poată suporta aceste cheltuieli, în special în raport cu cei mai vulnerabili și acest personaj trebuie să știe că cei mai disciplinați, oricât de paradoxal ar suna, sunt, de regulă, nu acești care au salarii de zeci de mii de lei, aceștia-s de obicei cei mai răsfățați, dar cei mai disciplinați sunt oamenii cu venituri mici, pentru că ei își onorează angajamentele, plătesc facturile ș.a.m.d. Iată, preocuparea lui trebuie să fie față de acești oameni. Ei, el nu prea o are, noi o să facem lucrul acesta și azi Guvernul Republicii Moldova, prim-ministrul, împreună cu ministrul muncii și protecției sociale, va prezenta cu ce ajutor vine guvernul să ajute cetățenii Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Estimativ se cunoaște că ar putea fi ajutate, cel puțin, 250.000 de familii.

Igor Grosu: „Mai mult de 250.000, dar aceștia-s o categorie de beneficiari, pentru că sunt două instrumente prin care guvernul o să vină să ajute cetățenii. Primul instrument care cumva acoperă 250 de mii, în unele estimări erau chiar 270.000 de cetățenii, acesta-i ajutorul pe perioada rece a anului, așa se numește.”

Europa Liberă: Pentru 5 luni din sezonul rece.

Igor Grosu: „Exact, pentru 5 luni, dar ajutorul acesta o să crească ca pondere, era de 500 sau 550 de lei, pare-mi-se, pentru o lună, el o să crească ca valoare și o să fie mărit numărul beneficiarilor acestui ajutor. Acesta-i un instrument, alt instrument prin care se vor ajuta o să fie ajutorul la factură, deci, compensare în factură. Și asta o să-i vizeze practic pe toți consumatorii de gaze și aici se va aplica principiul volumelor pe care le consumi. Pentru categoriile care consumă până la un mic volum, de obicei, lumea care știe că-și poate permite un anumit volum, nu mai mult pentru ei o să fie mai mare compensarea, pentru cei care de la acest volum la următoarea etapă, spre exemplu, de la 50 la 100 o să fie un anumit procent de compensare, cei care de la 100-150 mai sus, de obicei sunt cei care au case mari, cu suprafețe imense, care presupun consum mare de gaze pentru a încălzi tot spațiul acesta, vor fi ajutați gradual consumatorii și pe această cale la factură.”

„Atunci când induci o stare de asta de panică: vine lupul, vine, se pornește ș.a.m.d. nu ajută pe nimeni”

Europa Liberă: Dar admiteți că totuși ar urma să crească tarifele la energia termică, la apă, la canalizare, la alte utilități?

Igor Grosu: „Aici atenția iarăși e la „bărbații aceștia ai neamului”, pentru că rolul lor este de regulator și noi o să avem grijă, de fapt, noi de ei deja am avut grijă, dar o să găsim oameni care, într-adevăr, să fie oameni de stat, deci, regulatorii trebuie să urmărească dacă regiile, cum ați spus Dvs., că apă, că nu știu ce...”

Europa Liberă: Apă, canalizare, agent termic...

Igor Grosu: „Sau încălzire, în cazul agentului termic, guvernul va analiza și aici cum să vină să-i ajute pe cei care sunt conectați la sistemul centralizat de încălzire. Iată, regulatorul trebuie să urmărească foarte atent ca aceste regii să nu abuzeze de această situație, dar noi, da, în bugetul anului viitor trebuie să venim cu anumite majorări, că vorbim de pensii, că vorbim de salarii, pentru a amortiza aceste prețuri, care ar putea desigur, admit, să apară, dar mesajul pe care îl transmitem noi, politicienii, și pentru toată lumea, pentru că atunci când induci o stare de asta de panică: vine lupul, vine, se pornește ș.a.m.d. nu ajută pe nimeni. Doar pe aceștia care au câte 60.000 de lei salariu nu-i deranjează nimic și pentru aceștia chiar trebuie să nu se compenseze nimic, eu cred.”

Europa Liberă: Dar totuși, pentru a fi direcționate aceste alocații, e nevoie de mulți bani. S-au identificat aceste sume?

Igor Grosu: „Suma o să vedeți că-i destul de mare, e foarte mare.”

Europa Liberă: Cât e?

Igor Grosu: „E un efort colosal pentru buget.”

Europa Liberă: Dar, oricum, decizia guvernului trebuie să treacă și prin parlament?

Igor Grosu: „Guvernul astăzi ia decizia, o s-o prezinte și o să ajungă în parlament, evident.”

Europa Liberă: Și în parlament cât de repede va fi examinată?

Igor Grosu: „Cum ne-o dau, e vorba de săptămâni, acum trebuie să intre în procedură parlamentară, în ședința de mâine sigur că nu se reușește, dar în ședința următoare sigur că ar putea veni.”

Europa Liberă: Dar dvs. acum trebuie să rectificați bugetul pentru anul în curs?

Igor Grosu: „O să-l rectificăm de câte ori o să fie nevoie, pentru că, ați văzut, tariful acesta de 11 lei și ceva e stabilit pentru luna noiembrie, pentru că noi am procurat la prețuri mai mari, am fost nevoiți să procurăm la prețuri mai mari și aici au fost cele mai mari devieri, dar deja după luna noiembrie, ANRE-ul va trebui să mai evalueze o dată în funcție de prețurile...”

Europa Liberă: Da, și s-ar putea să scadă cu vreo 50 de bănuți, dacă nu greșesc?

Igor Grosu: „Dar nu contează, sunt banii noștri, nu trebuie să-i scoatem din buzunar, dacă nu este cazul.”

Europa Liberă: Dl Grosu, ați spus că autoritățile Republicii Moldova nu renunță la implementarea Pachetului energetic trei.

Igor Grosu: „Nu renunțăm.”

Europa Liberă: Să ne spuneți cum veți continua, în primul rând, să armonizați legislația Republicii Moldova și, pe de altă parte, totuși trebuie să fie clar ce e cu producătorul și ce e cu distribuitorul acestui produs numit gaz.

Igor Grosu: „Da, este un angajament al nostru, pe care l-am făcut în relația noastră cu Uniunea Europeană, noi o să-l onorăm, doar să trecem această perioadă complicată, chiar și acum nefiind de jure separată întreprinderea care aducea și cea care distribuie, furnizorul distribuitor, noi și în situația actuală ați văzut că am putut aduce de la polonezi, aduce de la ucraineni, de la o companie olandeză, noi și acum putem face lucrul acesta, dar vom onora acest angajament, pentru că aceasta este politica Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Și cât timp îi trebuie Republicii Moldova ca acest angajament să fie onorat pe deplin?

Igor Grosu: „Eu cred că în anul 2022, la sfârșitul anului 2022, noi putem să onorăm deja angajamentul acesta.”

Europa Liberă: Vor fi clare lucrurile?

Igor Grosu: „Da, noi spre asta trebuie să mergem, acesta-i angajamentul nostru și noi trebuie să-l onorăm.”

„Toți prietenii noștri buni ne-au ajutat”

Europa Liberă: Fără sprijinul Occidentului s-ar fi descurcat Republica Moldova în această perioadă de două săptămâni când a negociat acest contract cu Gazprom-ul?

Igor Grosu: „De descurcat, noi la sigur că ne-am fi descurcat, întrebarea e cu ce preț ne-am fi descurcat. Aici e întrebarea și, într-adevăr, ajutorul prietenilor a fost enorm, chiar dacă el nu s-a văzut, n-a fost partea asta cumva vizibilă a muncii, a fost o muncă asiduă, o muncă non-stop. Credeți-mă, aici uneori mai mult contează un sfat dat la timp: atenție acolo, atenție acolo...”

Europa Liberă: Dar se crede că Germania a avut un rol decisiv?

Igor Grosu: „Toți prietenii noștri buni ne-au ajutat.”

Europa Liberă: Acele 60 de milioane din partea Uniunii Europene?...

Igor Grosu: „Urmează să vină.”

Europa Liberă: Și în cât timp ajung ele?

Igor Grosu: „Ele sunt suport bugetar, sunt niște proceduri care trebuie să fie urmate, decizii adoptate, da, dar este un suport bugetar care este un ajutor enorm pentru Republica Moldova, în special în această perioadă complicată.”

XS
SM
MD
LG