Linkuri accesibilitate

Dan Perciun (PAS): 270 de mii de familii vor primi ajutor pentru perioada rece a anului


Dan Perciun
Dan Perciun

În urma semnării noului acord de furnizare a gazelor cu concernul rus de stat Gazprom, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat noul tarif, cerut de Moldova Gaz, și anume 11 lei în loc de 4,8 lei pentru un metru cub de gaze începând cu 1 noiembrie. Guvernul a spus că va acorda compensații populației, pentru a atenua efectul majorărilor. Cum anume se va întâmpla acest lucru și cu ce resurse? La acestea și alte întrebări, Valentina Ursu a căutat răspuns în interviul cu Dan Perciun, preşedintele Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie.

Dan Perciun: 270 de mii de familii vor beneficia de ajutor pentru perioada rece a anului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:30 0:00

Europa Liberă: ANRE a decis, prețul gazului se dublează, și asta se întâmplă în urma semnării noului acord cu Gazprom-ul. Acum, lumea este în așteptarea deciziilor din partea celor care guvernează referitor la ceea ce pot compensa și, mai ales, de unde se vor identifica bani. Cum se prezintă situația?

Dan Perciun: „Este adevărat că, în primul rând, ca urmare a creșterii prețurilor la gaze pe piața internațională și ca urmare a noului contract încheiat cu Gazprom-ul, care este oricum avantajos, pentru că nu vom plăti totuși prețurile care sunt pe piața internațională, dar un preț de două ori mai mic, vor urma anumite scumpiri și majorarea tarifului. Guvernul urmează miercuri, în ședință de guvern, să prezinte măsurile compensatorii pentru a veni în susținerea cetățenilor și s-a discutat și în spațiul public până acum, vor fi două măsuri de bază.

Prima va ține de majorarea ajutorului pentru perioada rece a anului, este un instrument cunoscut deja în Republica Moldova. Această majorare va atrage după sine atât extinderea numărului de familii care se califică pentru a beneficia de acest suport, cât și, nemijlocit, cuantumul suportului care va crește destul de semnificativ, în așa fel încât să compenseze acele majorări. Și al doilea mecanism ține de plata din factură, cei care consumă mai puțin de 50 de metri cubi de gaz vor beneficia de o compensație semnificativă, iar cei care consumă de la 50 la 100 de metri cubi - de o compensație, respectiv, proporțional mai mică, va fi un mecanism în scăriță când vine vorba de compensarea în factura de plată a gazului consumat de către cei care sunt branșați la sisteme centralizate de încălzire. Deci, acestea sunt două instrumente de bază, care vor fi puse la dispoziția cetățenilor pentru a face față acestor majorări fără precedent de tarife. Până acum, în istoria Republicii Moldova cel mai mare tarif la gaze a fost 6,2 lei, acum acest tarif a ajuns deja la 10 lei, ca urmare a creșterii fără precedent a prețului pe piața internațională a gazelor.”

Europa Liberă: Ați spus că va crește numărul de familii care vor fi eligibile pentru a beneficia de acest ajutor. În expresie numerică, care ar fi numărul acestor familii?

Dan Perciun: „Numărul va crește cu 50-60 de mii de familii. În general, până acum beneficiau de ajutor pentru perioada rece a anului cam 210 mii, această cifră se va majora până la 270 de mii și majorarea va fi obținută prin creșterea pragului începând cu care o familie devine eligibilă.”

Europa Liberă: Foarte mulți din cei vârstnici au salutat intenția guvernării că a majorat pensia fiind de 2 mii de lei, dar acești bani acum trebuie direcționați către consumul de resurse energetice. Și atunci, ei rămân în pagubă, chiar dacă le-a fost majorată pensia?

Dan Perciun: „Depinde foarte mult de la caz la caz. Sunt și majorări foarte semnificative ale pensiilor, și majorări mai mici, media, ne aducem aminte, era în jur de 400 de lei pe lună, totodată, majorarea pensiei nu înseamnă că ei nu se califică pentru ajutorul pentru perioada rece a anului, inclusiv acum, ținând cont că noi o să majorăm venitul începând cu care o persoană beneficiază de ajutorul pe perioada rece a anului. Și atunci, chiar și cei care au beneficiat de majorări semnificative ale pensiilor se vor putea califica pentru ajutorul acesta suplimentar pentru 5 luni de zile cât durează perioada rece, de aceea nu se adeverește cumva ipoteza că majorarea este totalmente anulată de creșterea prețurilor. Mai mult ca atât, este foarte important de menționat că în aprilie urmează să aibă loc indexarea și majorarea pensiilor pe o formulă nouă, dar care va ține cont de inflație, în primul rând, și, totodată, de creșterea economică, dar asta înseamnă că cei care, bunăoară, și-au văzut pensiile majorate la 2 mii de lei vor vedea aceste pensii indexate în corespundere cu inflația mare care a avut loc pe durata anului 2021, iar asta o să însemne în termeni absoluți o majorare mai mare decât dacă pensiile lor ar fi rămas la 1.500 de lei, de exemplu. Da, pentru că 10% din 1.500 e mai puțin decât 10% din 2.000. Și această majorare din octombrie a crescut baza de calcul pentru indexările și majorările ulterioare ale pensiilor. De aceea, eu consider că în continuare majorarea pensiilor e un lucru absolut necesar, benefic și efectele căruia încă urmează să se vadă în viitor.”

Europa Liberă: Ați anunțat deja că ați făcut calculele și că suma care trebuie să fie direcționată pentru a acoperi aceste cheltuieli ar depăși un miliard de lei. De unde bani?

Dan Perciun: „Într-adevăr, va depăși un miliard de lei, chiar va depăși bine-bine un miliard de lei; banii sunt din câteva surse. În primul rând din acel ajutor care vine din partea Uniunii Europene, în al doilea rând din contul majorării veniturilor la bugetul de stat, din optimizarea anumitor cheltuieli și ineficiențe care există în sistemul bugetar. Deci, bani vor fi. Pentru noi este clar că aceasta este o prioritate și întotdeauna am spus că atunci când este ceva o prioritate banii trebuie identificați. Trecem printr-o perioadă dificilă din punct de vedere social-economic, trebuie să recunoaștem, nu depinde de noi, depinde de ceea ce se întâmplă în toată lumea, dar și statul Republica Moldova trebuie să-și onoreze obligațiile, cum o fac și alte state și să vină în sprijinul cetățenilor. Da, asta costă; da, trebuie să găsim acești bani, va trece această iarnă, după care lucrurile încet-încet vor reveni la normal.”

Europa Liberă: Banii trebuie să-i găsiți în bugetul de stat, bugetul de stat împarte perioada rece a anului, pentru că cel din 2021 se termină la finele acestui an și trebuie să încercați să vedeți ce puteți aduna pentru bugetul din anul viitor, care trebuie să fie aprobat de deputați în parlament. Aveți deja o situație cât de cât clară?

Dan Perciun: „Da, avem o situație preliminară clară referitoare la veniturile și la cheltuielile de anul viitor. Eu cred că bugetul o să fie prezentat în cel mai scurt timp în parlament de către guvern și o să putem să-l dezbatem amplu. Pot să vă spun preliminar că cheltuielile pentru protecția socială reprezintă cea mai mare parte din bugetul pentru anul 2022 și se majorează foarte semnificativ, cu în jur de 30% față de anul trecut.”

Europa Liberă: Și ziceți că o parte din finanțele alocate pentru compensații reprezintă sprijinul financiar din partea Uniunii Europene?

Dan Perciun: „Sprijinul financiar din partea Uniunii Europene este un sprijin general care vine în bugetul de stat, de unde deja Republica Moldova decide cum să-l cheltuie, în sensul că nu sunt bani care vin pentru un anumit scop, dar bineînțeles că grosul acelor bani se va direcționa către aceste compensații.”

Europa Liberă: Bruxelles-ul a anunțat 60 de milioane de euro acordate Republicii Moldova de către Uniunea Europeană. Au ajuns banii?

Dan Perciun: „Din câte știu, încă nu, dar pentru detalii cred că Ministerul Finanțelor poate să vă spună cel mai exact când se așteaptă încasarea nemijlocită a acestor bani.”

Europa Liberă: Și când ar putea lumea să primească alocațiile despre care vorbiți, pentru că deja e rece afară?

Dan Perciun: „Din 1 noiembrie, lumea poate aplica pentru ajutorul pentru perioada rece a anului și, din ce înțeleg eu, odată adoptate acele măsuri noi și extinderea acestei măsuri existente a ajutorului pentru perioada rece a anului pentru luna noiembrie deja vor fi și plătite în cuantumul nou.”

Europa Liberă: Pentru că sunteți lăudați mai puțin, dar criticați foarte mult, inclusiv de adversarii politici când s-au împlinit 100 de zile de când guvernați, ce le răspundeți adversarilor la aceste critici dure, săgeți cu critici dure care se îndreaptă către guvernare?

Dan Perciun: „Era și previzibil că au să fie săgeți cu critici dure. Eu cred că guvernul a făcut o treabă bună în aceste 100 de zile, noi am reușit să ne onorăm angajamentul electoral de a majora pensiile până la 2 mii de lei, guvernul a găsit soluții în criza gazelor, o criză foarte complicată, avem un nou contract cu Gazprom, avem o formulă de stabilire a prețului la gaze avantajoasă care va duce în timp la scăderi semnificative a prețului sub prețul de piață. Totodată, am adoptat anumite măsuri de susținere socială suplimentară, am acordat, de exemplu, dreptul de reexaminare a pensiei de dizabilitate pentru cei care au muncit, am majorat alocațiile pentru veterani, bugetul pentru 2022 arată destul de bine și acolo sunt lucruri bune. Și pentru autoritățile publice locale au să fie noutăți bune, de asemenea, noutăți bune și pe partea de protecție socială și, totodată, sunt noutăți bune și pe partea anumitor majorări salariale pentru sectorul bugetar, anumite măsuri suplimentare pentru business.

Deci, eu cred că în aceste 3 luni de zile foarte complicate în care guvernul a trecut printr-o restructurare, ne aducem aminte că a fost nevoie de a avea mai multe ministere pentru a putea lucra punctual pe fiecare dintre marile provocări cu care se confruntă țara noastră, am trecut în continuare prin criza pandemică, ne-am confruntat cu criza gazelor și, iată, în toate aceste circumstanțe guvernul a făcut față și a venit cu măsuri de sprijin acolo unde a fost nevoie. S-au pornit și reformele în justiție, noi suntem în procesul în care avem înregistrat proiectul de lege pe ridicarea imunității deputaților, este trimisă la Curtea Constituțională propunerea de modificare a Constituției legată de îmbogățirea ilicită, pentru că avem nevoie de aviz și, odată având avizul, să putem modifica Constituția. Și pe acest aspect se lucrează și, din câte înțeleg, până la sfârșitul anului vom avea și conceptul pentru evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor și deja și opinia Comisiei de la Veneția până la final. Deci, de principiu, pe toate angajamentele de bază sunt progrese semnificative și, în pofida multiplelor critici din spațiul mediatic, care sunt și de înțeles, având în vedere câte interese economice au fost afectate și miza schimbărilor din justiție, în primul rând, în aceste 100 de zile, guvernul a făcut un lucru bun, pornind de la posibilitățile care există la momentul actual.”

Europa Liberă: Nemulțumirea cea mai mare din partea cetățenilor e că ar crește ca pe drojdii prețurile, tarifele. Pot interveni autoritățile statului când e vorba de aceste majorări și acum ne dăm bine seama că în lanț se vor porni majorările de prețuri pentru alimente?

Dan Perciun: „Noi, în linii generale, avem o piață liberalizată. Ceea ce poate face statul e să vină cu măsuri de susținere pentru populație, măsuri care se întreprind, a fost acea majorare a pensiilor, urmează și o indexare care să vină suplimentar să compenseze pentru majorările prețurilor fără precedent, care au să vină în luna aprilie și o să compenseze sau o să restabilească cât de cât situație. O să vedeți în bugetul pe anul 2022 că există și majorări de salarii planificate, recent, în luna octombrie s-au majorat salariile pentru personalul tehnic din instituțiile medico-sanitare cu 57%, deci s-a intervenit mult pe partea veniturilor populației.”

Europa Liberă: Dar crește inflația, a anunțat și Banca Națională despre o creștere cu 10 la sută.

Este o inflație de import și ceea ce se poate de făcut, e de crescut puterea de cumpărare a populației

Dan Perciun: „Da, dar crește inflația, cresc și veniturile și trebuie să înțelegem de ce crește inflația. Inflația crește pentru că pe piața internațională se scumpesc de la produsele energetice până la produsele de uz comun pe care noi le importăm și noi importăm această inflație, de fapt, nu este o inflație generată de anumiți factori din Republica Moldova. Este o inflație de import și ceea ce se poate de făcut, e de crescut puterea de cumpărare a populației pentru a compensa aceste creșteri. Și vă ziceam, aici e și majorarea pensiilor, și indexarea pensiilor, aici e și majorarea tuturor alocațiilor, aici e și majorarea de salarii pentru bugetari și toate aceste măsuri vin inclusiv să echilibreze lucrurile. Situația este complicată și miza principală este să trecem cu bine peste această iarnă, după care să intrăm într-o perioadă de normalitate și de creștere economică, de majorare a veniturilor, așa cum ar fi trebuit să se întâmple dacă nu s-ar fi produs evenimentele pe plan internațional care, bineînțeles, au pus în dificultate și Republica Moldova.”

Europa Liberă: Și trebuie repornite motoarele economiei, pentru că, deocamdată, chiar dacă se anunță că venituri sunt la buget, dar economia încă nu e în deplina ei funcționalitate?

Dan Perciun: „Economia nu și-a revenit după pandemie, avem o creștere prognozată anul acesta de 7%, dar ea nu este suficientă pentru a restabili nivelul produsului intern brut care era înainte de pandemie, deci, noi am avut o descreștere anul trecut, de aceea bineînțeles că trebuie repornite motoarele și aici depinde mult și de un set întreg de factori, printre care și deschiderea guvernului pentru antreprenori, dar și de lupta cu corupția, și de toate celelalte aspecte care influențează activitatea economică.”

XS
SM
MD
LG