Linkuri accesibilitate

„Probleme nu sunt. Gaz este”. Nicu Popescu discută cu Serghei Lavrov la Moscova


Miniștrii de externe Nicu Popescu și Serghei Lavrov, după discuțiile de la Moscova, 17 noiembrie 2021
Miniștrii de externe Nicu Popescu și Serghei Lavrov, după discuțiile de la Moscova, 17 noiembrie 2021

Miniștrii de externe moldovean și rus, Nicolae Popescu și Serghei Lavrov, au spus astăzi la Moscova că țările lor pledează pentru o „colaborare pragmatică, reciproc avantajoasă și în interesul comun” al celor două popoare. Ce e pragmatic și avantajos pentru unul, nu pare însă la fel și pentru celălalt, iar interesul nu este întotdeauna chiar unul comun, mai ales în chestiuni cheie: Popescu a cerut retragerea militarilor ruși din stânga Nistrului și ridicarea restricțiilor de import impuse de Rusia mărfurilor moldovene, Lavrov a vorbit vag despre o cooperare economică care se restabilește, dar și despre rolul de garant al Rusiei în reglementarea transnistreană... E drept, a existat o chestiune în care armonia a fost atinsă (după o recentă criză), iar ministrul Popescu a rezumat-o, involuntar, cam în felul următor: nu-s probleme, sunt gaze.

„Nu-s probleme, sunt gaze”. Nicu Popescu discută cu Serghei Lavrov la Moscova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:22 0:00

Vizita și întâlnirile șefului diplomației moldovene de la Moscova au avut drept context contractul moldo-rus de la sfârșit de octombrie pe gaze. O înțelegere pozitivă, a apreciat Serghei Lavrov, dar care din motive neclare pentru Rusia, așa cum a spus, ar fi fost interpretată într-o cheie negativă la Bruxelles:

„Lucrurile au fost tranșate pe 29 octombrie. Noi am atras însă atenția că unii colegi occidentali, inclusiv înaltul reprezentant al UE, dl Borell, au găsit de cuviință să acuze Rusia de presiuni politice. Nu este așa. E o tentativă de interpretare greșită a lucrurilor,” a spus Lavrov în conferința de presă de azi ținută împreună cu Nicu Popescu.

Remarca vine după ce coordonatorul politicii externe europene, Josep Borrell, a vorbit luna trecută, într-o conferință comună cu prim-ministra moldoveană, Natalia Gavrilița, despre folosirea de către Rusia a armei energetice împotriva guvernului pro-european de la Chișinău. Gavrilița mersese la Bruxelles în plină criză energetică, cauzată de reducerea cu o treime a livrărilor de gaze din partea Gazprom. La scurt timp, contractul pe cinci ani a fost totuși încheiat, iar presa internațională a sugerat că Chișinăul ar fi surprins Bruxellesul prin felul cum a ajuns la acordul cu Rusia, pomenindu-se și despre o insuficiența de comunicare care ar fi existat între Chișinău și parteneri. Președinta Maia Sandu a părut să infirme, ulterior, într-un interviu pentru presa rusă existența în tratativele guvernului moldovean cu furnizorul rus a unor condiționalități de natură politică.

Lavrov: Rusia nu face presiuni în problema livrării gazelor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:09 0:00

„Apropo, exact ca noi a comentat înțelegerea din 29 octombrie și dna Sandu – eu pornesc de la premisa că noi am ajuns la o formulă reciproc avantajoasă”, a spus azi Lavrov, declarație urmată de această remarcă din partea lui Nicu Popescu: „În octombrie, într-adevăr au existat aceste probleme cu livrarea gazelor. În acest moment, contractul a fost semnat, probleme nu-s, gaze există.”

Cei doi șefi de diplomație au caracterizat, în general, această primă rundă de discuții drept „constructivă” și axată pe „pragmatism”. Ambii își doresc ca reuniunile interguvernamentale, în pauză de mai mulți ani, să fie reluate. Un document pe care l-au încheiat e declarația ce reconfirmă prietenia între cele două state.

Când s-a ajuns la subiecte sensibile, însă, de pe agenda bilaterală, cum ar fi Transnistria sau tarifele comerciale, abordările au fost totuși în chei diferite. Bunăoară, în timp ce Lavrov a adus în discuție nevoia reluării negocierilor în format 5+2, Nicu Popescu a ținut s-o sublinieze mai ales pe cea a retragerii contingentului militar rus din regiunea estică.

„Noi mizăm pe reluarea negocierilor după doi ani de stagnare și am simțit prezența acestui interes la autoritățile moldovene”, spune Lavrov.

Prezența trupelor ruse în Transnistria contrazice statutul de neutralitate și retragerea lor e o prioritate...
Nicu Popescu

„Poziția noastră rămâne neschimbată: prezența trupelor ruse în Transnistria contrazice statutul de neutralitate și retragerea lor e o prioritate a politicii noastre externe”, afirmă, pe de altă parte, Popescu.

O altă diferență în discursuri s-a observat în chestiunea comercială, în care Nicu Popescu a făcut apel la anularea, totuși, a tarifelor din comerțul moldo-rus– zisul embargou din 2016 – în timp ce Serghei Lavrov a părut să ignore subiectul.

Răspunzând unei întrebări despre un eventual contact la nivel înalt între Maia Sandu și Vladimir Putin, ambii miniștri au sugerat că e devreme să se avanseze un asemenea subiect pe agendă.

Fără evoluții notabile, așadar, acest prim contact între diplomațiile rusă și moldoveană, este privit în linii mari ca unul menit să readucă într-un cadru instituțional normal raporturile bilaterale, care au lăsat impresia de stagnare, mai ales de la instalarea la Chișinău a unui guvern ce insistă pe reforme europene.

XS
SM
MD
LG