Linkuri accesibilitate

Agențiile de informații ucrainene ar fi renunțat la capturarea unor mercenari ruși (investigație)


Generic – Bellingcat
Generic – Bellingcat

Un presupus complot al agențiilor de informații ucrainene de a captura aproape peste 30 de de mercenari ruși a fost abandonat după ce biroul președintelui ucrainian Volodymyr Zelenski a cerut o amânare, se arată într-o investigație a grupului open-source Bellingcat din Marea Britanie și a publicației The Insider.

Într-o investigatie publicată miercuri, după o cercetare de un an, Bellingcat și The Insider, au declarat că au descoperit că serviciul militar de informații al Ucrainei a plănuit să forțeze un avion care transporta 33 de mercenari ruși de la Minsk la Istanbul pe 25 iulie 2020 să aterizeze în Ucraina sub pretexte false.

Aterizarea forțată planificată trebuia să fie etapa finală a unei operațiuni elaborate desfășurate de serviciul militar de informații cu sprijinul departamentului de contrainformații al agenției de informații interne, SBU, potrivit investigației. Scopul, se spune, a fost ademenirea și arestarea mercenarilor ruși care au luptat anterior de partea forțelor antiguvernamentale susținute de Rusia în războiul din Donbas , regiunea de est a Ucrainei. Cu toate acestea, se spune în investigație , cu doar câteva zile înainte ca avionul să decoleze din Belarus, Zelenski a fost de acord cu o încetare a focului în conflictul din Donbas, care a intrat în vigoare la 27 iulie 2020.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG