Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a spus la o conferință la Chișinău că reforma justiției este necesară și stringentă, dar trebuie făcută cu grijă, fără grabă. La conferința sub egida guvernului, și președinta Maia Sandu, și ministrul de resort Sergiu Litvinenco au vorbit din nou despre nevoia unei evaluări profesionale a judecătorilor și procurorilor. Noua putere crede că aceasta este aproape singura cale pentru curățarea sistemului justiției de persoane compromise sau incompetente.
Experți, oficiali și diplomați străini prezenți la Forumul pentru reformarea justiției și combaterea corupției au vorbit în termeni mai delicați sau categorici despre același lucru - necesitatea unor schimbări iminente în domeniu. Impunitatea, corupția endemică, ilegalitățile și incompetența nu mai pot fi tolerate. Drept o primă soluție afișată de președinta Maia Sandu și reprezentanții fostului ei partid care au ajuns la guvernare este evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor, altfel spus mutarea accentului de pe reformarea instituțională, care s-a realizat până acum în justiție, pe schimbarea oamenilor din sistem, eliminându-i pe cei cu probleme de integritate și neprofesioniste.
Suntem deciși să acționăm hotărât și rapid...Maia Sandu
Maia Sandu: „Corupția distorsionează valorile noastre și ne oferă modele strâmbe după care se conduc azi unii tineri și adulți laolaltă. Unii oameni nu mai prețuiesc educația și munca în calea lor spre o viață îndestulată, aleg în schimb câștigul ușor și rapid, de multe ori ilegal sau la limita legii, aleg schemele de corupție sau evaziunea fiscală. Viitorul țării noastre, prosperitatea oamenilor și a statului depind de capacitatea noastră de a interveni rapid în domeniul justiției și al combaterii corupției. Suntem deciși să acționăm hotărât și rapid, cu măsuri noi, țintite și eficiente”.
În cuvintele ministrului justiției, Sergiu Litvinenco, evaluarea extraordinară a magistraților și procurorilor este ca o intervenție mai radicală din afară, în condițiile în care precedentele tentative de reformă nu au dat rezultate.
Această inițiativă, dar și alte măsuri de reformă în justiție și lupta anticorupție pe care le are de gând guvernarea trebuie să fie promovate respectând standardele internaționale, principiul transparenței și al consultării publice, a declarat ambasadorul Uniunii Europene, Jānis Mažeiks, sugerându-le celor de la PAS să se grăbească încet cu punerea lor în aplicare:
Finalizarea anchetei fraudei bancare rămâne principalul examen pe care trebuie să-l treacă sistemul de justiție...Jānis Mažeiks
„Situația din justiție nu mai poate continua așa și avem nevoie de acțiuni rapide. Cu o agendă de reforme atât de ambițioasă, precum evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor pentru a elimina corupția, autoritățile au o sarcină dificilă în fața lor. Asta deoarece trebuie să rezolve atât problemele structurale, cât și să satisfacă dorința oamenilor de a vedea schimbări pe termen scurt. Orice reformă trebuie să corespundă standardelor internaționale și europene. De asemenea, trebuie să fie explicată poporului moldovean, grupurilor și instituțiilor vizate, societatea civilă trebuie să fie implicată în acest proces. Reforma este urgentă, dar nu trebuie să fie grăbită. Noi nu vom obosi să repetăm că finalizarea anchetei fraudei bancare rămâne principalul examen pe care trebuie să-l treacă sistemul de justiție din R. Moldova”.
Directoarea-secretar a Comisiei de la Veneția, Simona Granata-Menghini, a remarcat că evaluarea externă a celor care fac justiție poate fi aplicată în situații foarte critice, precum nivelul foarte înalt de corupție. Așa s-a întâmplat în Albania, unde judecătorii erau suspectați de legături cu crima organizată și politicieni corupți. Dar, a atras atenția, puterea nu ar trebui să creeze așteptări prea mari în rândul cetățenilor. La fel, această reformă trebuie să se încadreze în limitele constituționale, pentru a nu fi necesară modificarea legii supreme.
„Procesul de evaluate este extrem de complex și inevitabil poate prezenta pericole. Procesul trebuie să fie planificat atent, pentru ca pericolele să nu depășească beneficiile. Procesele de evaluare creează un nivel foarte înalt de așteptări în rândul cetățenilor care pot duce la dezamăgiri. Proporționalitatea va trebui să fie respectată. De asemenea, trebuie să fie calculată foarte realist durata procesului de evaluare și termenii stabiliți trebuie să fie respectați. Așteptările oamenilor sunt ca această evaluare să fie realizată cât de curând posibil, dar experiența ne arată că dacă aceste procese sunt realizate corect, durează mai mult”.
Procesul trebuie să fie planificat atent, pentru ca pericolele să nu depășească beneficiile...Simona Granata-Menghini
O altă inițiativă luată în considerare de guvernarea PAS este preevaluarea candidaților la funcțiile de membri în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor, pentru o mai bună selecție din punct de vedere al profesionalismului și integrității în aceste instituții de autoreglementare. Un proiect de lege în acest sens a și fost transmis experților Comisiei de la Veneția pentru expertizare.
Doi dintre magistrații prezenți la dezbateri, membrii CSM Nina Cernat și Dorel Mustață au spus că în interiorul breslei judecătorilor părerile despre intențiile guvernanților sunt împărțite. Judecătorii nu se pot opune deciziilor politice, dar au sugerat decidenților că ar fi bine ca intervenția lor să fie minimă posibil, să respecte Constituția, principiul separației puterilor în stat, standardele Comisiei de la Veneția și ale altor instituții internaționale.