Linkuri accesibilitate

„Încercăm să trecem peste criză, fără șocuri puternice”. Primul buget al guvernării PAS


Deputaţii au votat astăzi, în ultima lectură, rectificarea bugetară pentru acest an, dând astfel posibilitate guvernului Nataliei Gavrilița să plătească datoria pentru gaze companiei ruse de stat Gazprom, care amenințase că va opri furnizarea gazelor, dacă Chişinăul nu îşi achită sumele pentru lunile octombrie și noiembrie. Totodată, Parlamentul a aprobat în prima lectură bugetul de stat pentru anul 2022.

„Încercăm să trecem peste criză, fără șocuri puternice”. Primul buget al guvernării PAS
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:45 0:00

După ce a rectificat bugetul pe anul în curs astfel încât să facă posibilă plata datoriei către Gazprom, majoritatea PAS din legislativ a trecut azi de prima lectură legea bugetului pentru anul viitor – un buget ce încearcă, așa cum au spus parlamentarii majorității, să nu lipsească cetățenii de sprijin într-un an copleșit de crize, dar nici să nu mărească povara fiscală. Asaltat de criticile opoziției pe ambele subiecte, ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi, s-a arătat încrezător că creșterea economică va fi suficient de bună ca să nu permită inflației să „înghită” creșterea de salarii, plănuită să ajungă la 10% în 2022.

În timp ce Banca Națională și FMI se așteaptă la o inflație în 2022 de 15%, bugetul a fost proiectat având la bază ipoteza ca inflația să atingă la doar 6,9%, această variantă aparținând ministerului Economiei și ea fiind calculată încă înainte de explozia actuală de scumpiri.

Opoziția se declară convinsă că întreaga creștere de salarii, promisă de legea bugetară, va fi pur și simplu „înghițită”, dar cel mai probabil cu mult depășită de scumpiri.

Un alt subiect acut de critici ale opoziției la adresa bugetului guvernării e cel că majorarea de salarii pentru profesori, de exemplu, e mai mică decât cea pentru parlamentari.

Tema a stârnit, așadar, lungi dezbateri în contradictoriu între opoziție și guvernanți.

„Atâtea inechități, atâtea neajunsuri! De unde să luăm capacitatea pentru a înțelege creșterea considerabilă a salariilor la președinte, la miniștri, la deputați?”, a spus o parlamentară a opoziției socialiste.

„Ați promis majorare la pedagogi – 5,6%, în loc de 15% care ar fi asigurat o majorare, nu doar o indexare”, a declarat un altul.

„Ce se întâmplă de fapt? Salariile cresc cu 5-7%, pe când vedem ce boom ne așteaptă la prețuri!”, a afirmat, la rândul lui, un alt deputat.

„În toată lumea există acest fenomen al inflației peste așteptări. În SUA, de exemplu, prețurile la alimente au crescut cu 15%. Guvernul s-a concentrate în aceste luni pe rezolvarea crizelor și pe sprijinul populației: s-au majorat pensiile mai mici de 2 mii de lei cu 400 de lei, s-au majorat prestațiile sociale cu 60%, a fost aprobat un pachet de compensații pentru aproape un milion de familii”, a fost replica unui deputat al PAS, Radu Marian.

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, la rândul lui, a explicat că abordarea executivului e, într-un an cu multiple crize, de la cea pandemică la cea energetică, dar și cu un salt previzibil de scumpiri, să păstreze susținerea pentru cetățeni, fără a le crea însă și noi poveri fiscale.

Iar dacă creșterea economică nu va fi mai mică decât cea din lege, de 4,5%, a mai afirmat Budianschi, șansele resimțirii creșterii de salarii vor fi și ele mari:

„Noi încercăm să trecem peste perioada aceasta de criză, cu o mulțime de incertitudini, fără a avea șocuri puternice pentru cetățeni”, a spus el.

„Încă o dată: dați să ne uităm la riscuri, dați să vedem cum economia va face față acestei crize semnificative legate de creșterea de prețuri la agenți energetici”, a mai spus ministrul.

Dacă unica problemă va fi doar inflația, atunci creșterile salariale vor fi pozitive...
Dumitru Budianschi

„Dacă unica problemă va fi doar inflația, atunci creșterile salariale vor fi pozitive”, a asigurat Budianschi, afirmând, pe de altă parte, că salariile parlamentarilor cresc mai mult ca cele ale profesorilor pentru că așa este legea, nu din cauza executivului:

„Ați fi putut schimba acest mecanism, dacă ați fi dorit, dar nu am văzut așa inițiative din partea domniilor voastre”, a fost replica ministrului la criticile legate de acest subiect ale parlamentarilor opoziției.

Într-o altă chestiune financiară – cea legată de datoria Moldovagaz către Gazprom, prin plata căreia Gazprom a condiționat, acum două zile, continuarea livrărilor către R. Moldova - parlamentarii PAS au pus astăzi punct, alocând suma înainte ca furnizorul rus să-și ducă la bun sfârșit avertismentul de oprire a gazelor. Opoziția critică soluția găsită de guvern – cea de a acoperi din bugetul Energocom, completat mai devreme din bani publici, o datorie a furnizorului de agent termic din capitală către Moldovagaz – ca fiind lipsită de logică, dar guvernarea spune că vrea să evite astfel un risc eminent, cel de a lăsa țara fără gaze chiar în debut de iarnă. Ceea ce au spus, pe de altă parte, observatorii despre această tranzacție e că ar fi trebuit evitată, cel puțin până la un audit de datorii, iar despre guvern – că ar fi dat dovadă de incompetență prin faptul că nu a anticipat lucrurile atunci când a încheiat acordul din octombrie cu Gazprom.

XS
SM
MD
LG