Linkuri accesibilitate

Arina Spătaru (Platforma DA): „Să anulăm alegerile” de la Bălți și să reluăm votul în 2022


Anunț ușa unui centru de votare din Bălți, 5 decembrie 2021
Anunț ușa unui centru de votare din Bălți, 5 decembrie 2021

Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a decis ca turul doi al alegerilor pentru funcția de primar al municipiului Bălți să aibă loc în două săptămâni, duminică 19 decembrie. Inițial era programat pentru 5 decembrie dar a fost suspendat în ultimul moment, după ce Curtea Supremă de Justiție a confirmat - printr-o sentință definitivă - excluderea Marinei Tauber, candidata Partidului Șor, din cursa pentru primăria Bălți.

Arina Spătaru, o fostă parlamentară a Platformei DA - care a încercat, dar nu a reușit să se înscrie în cursa de la Bălți - crede că scrutinul ar trebui reluat de la zero. Cu ce argumente?

Interviu cu Arina Spătaru, fostă parlamentară DA, de la Bălți
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:04 0:00

Europa Liberă: Dna Arina Spătaru, Comisia Electorală Centrală a hotărât: în două săptămâni, pe 19 decembrie, va avea loc cel de-al doilea tur de scrutin cu următorii doi candidați. Cum vi se pare?

Aceste alegeri au fost total compromise.

Arina Spătaru: „Eu cred că decizia aceasta este incorectă și în termenele prevăzute de lege o voi contesta la Curtea de Apel, pentru că am spus de la bun început că aceste alegeri n-au fost bine pregătite de către CEC; am spus de la bun început că Codul electoral este unul învechit și vedeți că bălțenii au trecut prin acest experiment urât.

Eu cred că aceste alegeri au fost total compromise și rezultatul lor l-am văzut ieri. Eu nu iau partea nimănui în acest caz, eu sunt de partea bălțenilor și bălțenii deja nu mai vor turul doi, pentru că deja prea multe nelegiuiri, nedreptăți s-au întâmplat în acest caz, iar având în vedere că în turul doi a nimerit candidata care avea 15 mii de semnături, dar care prin acțiunile sale a compromis aceste voturi, și totuși este o parte mare de cetățeni care au participat la alegeri, eu cred că ar fi cel mai bine să mutăm fila, să anulăm alegerile și să oferim CEC-ului, parlamentului, guvernului jumătate de an să își revadă acțiunile, să corecteze greșelile, să umble la Codul electoral, să se clarifice cu cadrul legal, să se clarifice cu participanții furtului miliardului și să ne ofere încă o șansă în luna mai 2022. Eu cred că aceasta ar fi cea mai bună soluție.

Între timp, bălțenii se vor întări, între timp vom trece peste iarna asta complicată, între timp vom consolida societatea bălțeană și vom veni cu toții - și candidații care au fost cei mai plați și cei mai urâcioși, poate vor apărea candidați noi, și eu în calitate de candidată care nu am fost înregistrată -, ne întărim cu toții și venim la niște alegeri libere și corecte în luna mai. Cred că asta-i cea mai bună soluție pentru bălțeni.”

Europa Liberă: Dar decizia deja a fost luată.

Arina Spătaru: „Da, dar dna președintă a CEC-ului a recunoscut că această hotărâre este în drept să fie atacată la Curtea de Apel timp de 3 zile.”

Europa Liberă: Și, pe de altă parte, CEC zice că tehnic, chiar dacă ar fi poate o soluție bună asta despre care vorbiți Dvs., tehnic ar fi imposibil.

Arina Spătaru: „Codul electoral nu ne explică soluția în cazul fără de precedent care s-a întâmplat la Bălți. Deci, noi nu avem un exemplu cum trebuie să procedeze CEC-ul, cum să organizeze turul doi, dacă un candidat a fost exclus. În schimb, Codul electoral conține un articol în care se spune: în cazul când alegerile au fost compromise și în perioada acestor alegeri au avut loc niște încălcări drastice ale Codului electoral, atunci instanța judecătorească poate să oblige CEC-ul să fie anulate alegerile. Iată aici este o claritate care nu poate fi pusă la îndoială.”

Europa Liberă: Dar când ziceți că „alegerile au fost compromise”, ce exact aveți în vedere?

Arina Spătaru: „Noi avem demonstrația acestui lucru prin faptul că candidata care a luat cele mai multe voturi în primul tur a încălcat legislația în direcția financiară, deci este evident și acest caz cu aceste prânzuri este unul din exemple.

Dacă noi ne apucam și căutam demonstrații la transport, la care nu au fost declarate toate cheltuielile, dacă demonstram că staff-ul electoral a fost compus din oameni care au venit de după graniță, dacă demonstram că multă publicitate a fost făcută iarăși cu contabilitate dublă, eu cred că plafonul era trecut de mai multe ori, dar dacă noi avem o decizie finală judecătorească prin care este demonstrat că candidata Partidului „Șor” a încălcat, și aceasta nu este prima încălcare, este important cetățenii să înțeleagă că Partidul „Șor” a mai primit avertismente în perioada primului tur cu privire la faptul că ascundeau și nu raportau cheltuielile financiare făcute în realitate. Eu cred că lucrul acesta este o bună demonstrație întărită legal despre faptul că aceste alegeri nu au fost corecte și despre faptul că au fost compromise.”

Europa Liberă: De ce, pe de altă parte, aceste încălcări pe care le enumerați Dvs. acum nu s-au putut demonstra?

Arina Spătaru: „Eu am să vă spun prin prisma mea, pentru că m-am adresat pe data de 29 noiembrie. De ce n-au făcut-o ceilalți candidați care deplâng prin studiouri că au avut loc încălcări? Capacitățile echipei mele și resursele mele pe care le-am putut folosi au fost un caz, ceilalți candidați, ceilalți oameni activi din Bălți puteau să demonstreze și alte încălcări. De ce nu au făcut-o? Candidații cred că nu au făcut-o, pentru că, probabil, fac și ei astfel de încălcări. De ce nu au făcut-o alți cetățeni? Poate din frică. Nu uitați, ne-am luat de piept cu reprezentanta unui grup criminal și despre asta a vorbit procurorul general în parlament.”

Europa Liberă: Eu m-am gândit la CEC, de exemplu.

Arina Spătaru: „Trebuie să apreciem faptul că totuși CEC s-a mișcat. Da, a trebuit să depunem un pic de efort, să mișcăm lucrurile din loc, noi din Bălți să transmitem mesaje, să scriem, să ne adresăm.

Alegerile trebuie anulate și organizate altele peste jumătate de an.

Problema este că CEC este pus într-o situație destul de complicată. Eu cred că cadrul legal nu este destul de clar în acest domeniu și CEC, ca să liniștească spiritele, pentru că suntem de acord, sunt bălțeni care sunt supărați că n-am avut alegeri, cred că pentru a drege busuiocul a decis să facă turul doi. Iar noi, bălțenii, să ne expunem poziția clar și răspicat – ce ne dorim, vrem noi turul doi sau nu vrem? Timp de 3 zile, perioada cât este prevăzută să fie contestată această hotărâre a CEC-ului, poate vor mai apărea bălțeni care se vor pronunța la acest subiect.

După mine, alegerile trebuie anulate și organizate altele peste jumătate de an, așa, chibzuit, corect și aceste alegeri să fie pur și simplu din partea bălțenilor.”

Europa Liberă: Eu înțeleg corect că totul ce s-a demonstrat în instanțele de judecată ca fiind încălcări ale regimului de finanțare a campaniei au pornit de la o investigație jurnalistică, ulterior, Dvs. ați depus o sesizare la organele electorale, a urmat poliția, au urmat alți candidați, așa totul a fost?

Arina Spătaru: „Încălcările cu privire la ascunderea acestor rapoarte financiare au început încă din săptămâna a treia, orientativ, undeva până pe data de 19, când a fost primul raport. Deci, atunci CEC deja a demonstrat prin alte surse, eu nu cunosc cine s-a adresat despre faptul că niște resurse financiare care au fost direcționate pentru promovare, niște bannere au fost ascunse.

Deci, atunci s-a demonstrat că Partidul „Șor” a încălcat și există o decizie irevocabilă prin care este menținută hotărârea CEC-ului și Partidul „Șor” a primit un avertisment. Deci, faptul că Marina Tauber a fost exclusă este ultima secțiune pe care o putea primi acest partid politic, pentru că deja a fost sancționat.

Eu, urmărind toate acțiunile acestea, văzând cadrul legal, urmărind că există niște finanțări obscure, m-am străduit să adun toată informația relevantă, să adun un pachet întreg de dovezi, astfel încât să fiu sigură că lucrurile se vor mișca. Și, da, într-adevăr, una din dovezile incontestabile a fost o investigație jurnalistică a unui portal de știri din Bălți, SP, care a arătat cu lux de amănunte că pe teritoriul acestui camping au fost cazați reprezentanți din alte localități, care au făcut pe parcursul unei luni campanie electorală pentru candidata Partidului „Șor”.

Acest lucru le-a servit ca bază, ca început de investigație, apoi, pentru că Bălțiul este un oraș destul de mic și noi ne cunoaștem foarte bine, am descoperit și am aflat care companie, cine, de fapt, livra zilnic câte 70 de porții la această tabără de odihnă, am pus toate faptele acestea pe o sesizare și m-am adresat către CEC, către poliție și către procuratură.

Și iată avem și rezultatele, pentru că poliția și-a făcut treaba bine și nu este adevărat atunci când candidata Partidului „Șor” spune că a stat poliția și i-a verificat prânzurile, poliția și-a făcut datoria după sesizare.”

XS
SM
MD
LG