Linkuri accesibilitate

John Bolton: E probabil unul din cele mai favorabile momente pentru soluționarea conflictului transnistrean (VIDEO)


John Bolton, fostul consilier prezidențial american pe probleme de securitate națională în administrația Trump
John Bolton, fostul consilier prezidențial american pe probleme de securitate națională în administrația Trump

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, John Bolton, fostul consilier prezidențial american pe probleme de securitate națională în administrația Trump, între 2018-2019, a recunoscut că problema transnistreană este complicată, dar crede că în stânga Nistrului Rusia ar avea „cărți mai slabe” decât în alte conflicte înghețate din fostul spațiu sovietic, cum sînt cele din Georgia sau Nagorno-Karabach, între Armenia și Azerbaidjan.

Întrebat care este poziția Vestului față de rezolvarea conflictului transnistrean, John Bolton a spus:

„Noi, în Vest, avem tendința să analizăm situația fiecărei țări [fost sovietice n.r.] în parte. Impresia mea e că NATO, în ansamblu, ar trebui să decidă ce rezultat vrea. Extinderea NATO spre est, după prăbușirea Uniunii Sovietice, a fost aleatorie, și nu a ajuns la un final clar. Cred că această ambiguitate reprezintă o problemă pentru țările rămase în zona gri. Și ajungem acum la R. Moldova. Cred că în acest moment, conjunctura politică din R. Moldova este propice rezolvării problemei [transnistrene n.r.]. Președinta și premierul au un mandat popular puternic și ambele sunt interesate să rezolve acest conflict înghețat cu Rusia privind regiunea transnistreană. Eu nu subestimez dificultățile situației. Însă sunt câteva chestiuni importante ce trebuie punctate. Întâi de toate, cred că Transnistria, probabil, este unul dintre cele mai vulnerabile conflicte înghețate pentru Federația Rusă, mai ales din cauza poziției geografice, fiind teritorial departe de Rusia. Deci, din nou, nu subestimez complexitatea problemei, însă cred că știți că orice călătorie în jurul lumii începe cu primul pas, iar eu cred că Republica Moldova reprezintă acest prim pas. Însă nu este singurul. Și cred că e un fel de a spune Federației Ruse: „Și noi avem o strategie”, ceea ce în acest moment nu putem spune că avem”.

De asemenea, fostul consilier prezidențial american pe probleme de securitate națională în administrația Trump a mai adăugat:

„Cred că putem beneficia de pe urma poziționării Transnistriei între R. Moldova și Ucraina. De asemenea, cred că aici trebuie să luăm calea presiunilor economice. Cred că în aceasta rezidă și diferența cu situația din Belarus sau chiar Ucraina, unde presiunea economică ar putea fi insuficientă pentru a descuraja acțiunile Moscovei”.

John Bolton s-a mai referit și la eventualitatea unor sancțiuni economice:

„Bineînțeles, cred că ar trebui să fim ghidați de însăși guvernul R. Moldova. Dar, cum am spus mai devreme, ținând cont de circumstanțele politice actuale, avem probabil unul din cele mai favorabile momente din ultimii ani [pentru soluționarea conflictului transnistrean n.r.]. Am vizitat țara în august 2019 și sunt încrezător că putem înregistra progrese. Este important că încercăm, pentru că reprezintă o cale de a ridica un pic din presiunea la care sunt supuse acum Ucraina și forțele pro-democratice din Belarus. Dacă Federația Rusă continuă să provoace cele șase țări din zona gri [Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Ucraina și Belarus n.r.] și Vestul continuă numai să răspundă, atunci nu vom prelua niciodată inițiativa, iar acest lucru va avea un final nefericit într-un fel sau altul”, a mai spus John Bolton, fostul consilier prezidențial american pe probleme de securitate națională în administrația Trump.

XS
SM
MD
LG