Linkuri accesibilitate

Constantin Cecoi (primar): Avem 30 de ani de când suntem independenți, dar noi batem pasul pe loc


Constantin Cecoi, rimarului satului Cărbuna din raionul Ialoveni
Constantin Cecoi, rimarului satului Cărbuna din raionul Ialoveni

Satele mici trebuie să aibă perspectivă. Este important și prioritar pentru actuala guvernare să continue procesul de descentralizare administrativă. În ceea ce privește reforma teritorial-administrativă, este nevoie de renunțat la consiliile rationale pentru că cel de-al doilea nivel al administrației publice locale s-a dovedit a fi ineficient, este opinia primarului satului Cărbuna din raionul Ialoveni, Constantin Cecoi.

Constantin Cecoi (primar): Avem 30 de ani de când suntem independenți, dar noi batem pasul pe loc
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:20 0:00

Europa Liberă: Domnule primar, cum vedeți Dvs. perspectiva satului?

Constantin Cecoi: „Perspectiva satului, la momentul actual, este una deplorabilă din cauza migrației, din cauza deficiențelor bugetare pe care le au satele, dar totuși trebuie să începem de la aceea că fără de oameni nu faci nimic. Adică nu poți să-i prestezi servicii cuiva care nu este. Pentru ca să prestezi niște servicii chiar și la nivel de administrație publică locală, trebuie să ai oameni. Din cauza aceasta, situația la acest moment este foarte dezastruoasă și, din păcate, încă continuă dezastrul.”

Europa Liberă: Cărbuna este o localitate mică, pentru că nu are nici 2.000 de locuitori, dar am înțeles tot de la Dvs. că 50 la sută din localnici ar fi plecați peste hotare. Ținând cont de această situație și de ceea ce aveți Dvs. în bugetul local, ce puteți să faceți în 2022, de exemplu, pentru sat?

Constantin Cecoi: „Din cauza ridicării prețurilor la carburanți și îndeobște ridicării prețurilor în Republica Moldova, prin legislația nouă ni s-a acordat pentru întreținerea drumurilor 100%. Da, e bine, dar din cauză că s-au ridicat prețurile mai n-am ajuns la aceeași marjă pe care am avut-o. Am făcut niște calcule și ne gândeam că o să ne ajungă să facem mai multe, dar din cauza majorării tarifelor, deja ne gândim cum să ne întreținem pe noi, cel puțin cu energia electrică, cu gazele, cu salariile. Aceasta este o problemă.”

Europa Liberă: Infrastructura e de proastă calitate. Ca să îmbunătățești această infrastructură, e nevoie de mulți bani, banii pot veni din buget, dar bugetul este auster, bani puteți atrage și prin scrierea și implementarea proiectelor. Ați propus ceva finanțatorilor ca să vă ofere asistență pentru a îmbunătăți această infrastructură și e posibil într-un sat mai mic să obții o finanțare mare?

Constantin Cecoi: „O finanțare mare nu știu precis dacă o putem obține, dar noi am încercat, avem și câteva fonduri pe care le-am atras, din păcate, mai mult de 70% din fonduri noi le-am pierdut. Am atras un iluminat stradal pe o lungime de 2 kilometri și 600 de metri și camerele de luat vederi. Am încercat să atragem niște fonduri, dar sigur că noi ne așteptăm la un mecanism al statului pentru satele care sunt vulnerabile în fața problemelor, să facă un mecanism să poată atrage investiții anume în ceea ce ține de infrastructură, dar până acum a fost mai mult partajare politică.”

Europa Liberă: Vă referiți la banii care vin după ce sunt repartizați în raionul Ialoveni?

Constantin Cecoi: „Chiar și în Consiliul raional. Colegii cred că sunt de acord cu mine că, într-adevăr, în consiliu la acest moment s-au făcut niște dinastii politice care împart banii după cum le vin culorile lor politice. Și asta pe mine foarte mult mă obijduiește, așa cum sunt un primar independent, foarte mult mă obijduiește. De ce banii noștri, care le aparțin cetățenilor, trebuie să treacă printr-o verigă politică și să împartă banii? Eu socot că această verigă trebuie să dispară, banii trebuie să fie partajați nemijlocit administrațiilor publice locale, un gospodar bun știe ce are de făcut, știe la fața locului ce are de făcut, dacă-i un gospodar bun.”

Europa Liberă: Lăsați să se înțeleagă că aceste consilii raionale sunt o verigă ineficientă, o verigă care trebuie lichidată?

Constantin Cecoi: „O sută de procente! N-am văzut mare eficiență din partea consiliilor raionale.”

Europa Liberă: Și dacă, eventual, se ajunge la un consens că trebuie lichidate raioanele, cum vedeți Dvs. această reformă administrativ-teritorială despre care se discută astăzi în societate?

Constantin Cecoi: „Eu mă gândesc că acele sate, acele comune care sunt la o depărtare nu mai mare de 70 de kilometri de la oraș să facă o administrare la oraș pentru centrele acestea nou-formate. Haideți să luăm la modul real, în raza la 70 de kilometri împrejurul Chișinăului avem undeva 5 sau 7 consilii raionale, care pe moment eu socot că consumă numai pentru salarii undeva două milioane. Închipuiți-vă că milioanele acestea au să se împartă la sate, pentru ca satele să se poată dezvolta. Dar să ne uităm real la situație, noi avem 30 de ani de când suntem independenți, dar noi batem pasul pe loc. Înseamnă că ceva nu merge bine, ceva trebuie schimbat, schimbări trebuie făcute, pentru că nu merge bine.”

Europa Liberă: Trebuie această reformă administrativ-teritorială?

Trebuie făcută nu de sus în jos, dar de jos în sus, pe orizontală, ca să se audă glasul oamenilor

Constantin Cecoi: „Da, numai că trebuie făcută nu de sus în jos, dar de jos în sus, pe orizontală, ca să se audă glasul oamenilor, și nu așa cum s-au mai făcut județele, fiindcă au mai fost așa probleme, de sus se dau indicații și se face o reformă. Nu! Acum trebuie să se asculte oamenii, să se asculte primarii, trebuie să se audă CALM-ul, pentru că CALM-ul știe cel mai bine ce vor autoritățile locale și pentru ca să ajungă la un consens, la o concluzie foarte bună, la o înțelegere foarte bună.”

Europa Liberă: Înțeleaptă...

Constantin Cecoi: „Da.”

Europa Liberă: Sunteți primarul unei localități mici, pentru că are 1.700 de locuitori. Aici, în jurul Dvs. mai sunt localități care sunt într-o situație deplorabilă, dacă ținem cont de infrastructura pe care o au. Ați fi de acord să vă înțelegeți între Dvs. și să creați o comună mai puternică?

Constantin Cecoi: „Din păcate, noi suntem așezați geografic într-așa fel că nu prea avem cu cine forma o comună, dacă să vorbim că noi plecăm spre Căinari avem 11 kilometri, dacă vorbim că plecăm spre Răzeni avem 12 kilometri, un drum dezastruos. Eu socot că Cărbuna, din punct de vedere geografic, nu poate fi pusă undeva să plece, pentru că copiii în fiecare zi să facă mai mult de 10 kilometri, aceasta-i ceva dezastru. Deocamdată, eu socot că noi avem potențial de a ne administra.”

„Vrem infrastructură, nu haltură”: Masa Critică Noiembrie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:18 0:00

Europa Liberă: Dacă infrastructura îi proastă, cum vă administrați treburile localității?

Constantin Cecoi: „În acești doi ani, până când ne-au reușit lucruri bune împreună cu cetățenii. Am realizat mai multe proiecte, finanțate și de noi, de administrația publică centrală, și jumătate de către cetățeni – drumuri de beton, apă, numai canalizarea ne-a mai rămas, adică o facem pe urmă. Da, cum se spune – unde nu este canalizare, nu este civilizație, o să lucrăm și asupra la aceasta.”

Europa Liberă: Dar vă întrebam inițial, dacă dispar raioanele ce unități trebuie să fie create?

Constantin Cecoi: „Eu cred că regionalizarea va fi o soluție.”

Europa Liberă: Ce buget aveți pentru anul 2022?

Constantin Cecoi: „Patru milioane 800 de mii de lei.”

Europa Liberă: Și ce faceți cu acești bani? Ce puteți face cu acești bani?

Constantin Cecoi: „Întreținerea grădiniței, întreținerea aparatului primăriei, dezvoltarea infrastructurii puțin, dar credem că trebuie să lucrăm asupra dezvoltării localității pentru a majora bugetul numaidecât. Asta deja ne reușește în acești doi ani, dar cu ritmuri mici, ne gândim împreună cu consilierii cum să redresăm situația.”

Europa Liberă: Ce sfat, ce sugestii aveți pentru guvernarea centrală?

Constantin Cecoi: „Dă, Doamne, să fie bine, dar aș vrea să-și ia responsabilitatea de descentralizare, pentru că despre aceasta de mult se vorbește, dar toți bat pasul pe loc și nu prea vor să-și ia angajamentul acesta. Dar în Republica Moldova, dacă n-o să se facă descentralizarea, administrația publică locală așa o să și murim pe loc.”

Europa Liberă: Și comunicarea cum să fie?

Constantin Cecoi: „Numaidecât trebuie să fie o comunicare de la egal la egal.”

XS
SM
MD
LG