Linkuri accesibilitate

Marea Britanie va trimite 140 de ingineri militari în Polonia pentru a sprijini operațiunile de la granița cu Bielorusia


Militari polonezi la granița dintre Polonia și Bielorusia, imaine de arhivă
Militari polonezi la granița dintre Polonia și Bielorusia, imaine de arhivă

Marea Britanie va trimite 140 de ingineri militari în Polonia pentru a sprijini operațiunile de la granița cu Bielorusia, unde Occidentul spune că Minskul orchestrează actuala criză a migranților. Specialiștii din Regimentul de inginerie 35 vor lucra cu armata poloneză, oferind sprijin în lucrări de infrastructură, se spune într-o declarație dela ministerul britanic al apărării.

Bielorusia e angajată într-o gravă dispută diplomatică cu Occidentul din cauza reprimării brutale de către regimul Lukașenka a amplelor demonstrații de protest declanșate după alegerile prezidențiale din august 2020, pe care Aleksandr Lukașenka susține că le-a câștigat detașa, dar despre care opoziția bielorusă și mai multe guverne ale lumii spun că au fost falsifcate.

Occidentul îl acuză pe dictatorul bielorus că utilizează migranți și refugiați din țări cu conflicte interne din Orientul Mijlociu ca masă de manevră pentru a crea criza de la granițele Bielorusiei cu Polonia, Letonia și Lituania, o acuzație respinsă de guvernul de la Minsk.

Ministerul britanic al apărării a precizat că misiunea inginerilor militari va dura până în aprilie 2022, iar ei li se vor alătura celor 150 de militari britanici aflați deja în Polonia ca parte a unei prezențe NATO sporită în regiune. O echipă de recunoaștere britanică a fost trimisă și în Lituania pentru a afla dacă Marea Britanie poate acorda sprijn acestei țări, confruntată cu presiuni similare la granițele ei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG