Linkuri accesibilitate

Rusia a blocat aproape 70% din Marea Azov în jurul peninsulei Crimeea, a anunțat marina ucraineană


Rusia a blocat aproape 70% din Marea Azov în jurul peninsulei Crimeea, a anunțat marina ucraineană. „Rușii au emis atenționări cu restricții de navigație în anumite zone, posibil în legătură cu tiruri de artilerie în apropiere de Mariupol, Berdiank și Henicesk”, se spune într-un cuminicat al marinei ucrainene. Partea rusă nu a negat, dar nici nu a confirmat acest anunț, care vine pe fundalul creșterii tensiunilor și temerilor legate de o posibilă invazie a Ucrainei de către Rusia.

Moscova a concentrat în timpul din urmă zeci de mii de militari la granița cu Ucraina și în peninsula ucrainenă Crimeea, pe care a anexat-o ilegal în 2014, când a început să le ofere sprijin, inclusiv militar, separatiștilor pro-ruși care se luptă cu forțele ucrainene în estul Ucrainei.

În 9 decembrie, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a anunțat că o navă ucraineană se îndrepta spre Strâmtoarea Kerci fără permisiune. Guvernul ucrainean a negat declarația FSB, spunînd că ea face parte ditr-un atac informațional rusesc împotriva Kievului.

Între timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că ar putea exista mai multe oportunități de dialog cu Rusia grație eforturlui diplomatic american de a ajuta la reducerea tensiunilor.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG