Se va împlini săptămâna viitoare un an de când președinta Maia Sandu și-a preluat funcția în urma victoriei în alegerile prezidențiale din decembrie 2020. Inaugurarea noului șef al statului a pus începutul schimbării care a adus la putere o nouă clasă politică prin victoria PAS în scrutinul parlamentar din 11 iulie 2021.
În ajunul acestei aniversări echipa prezidențială a lansat în spațiul public un material video despre regimul care a oprimat Republica Moldova înainte de victoria Maiei Sandu și o perioadă după. Este un montaj video din secvențe ale diferitor televiziuni care au relatat aventurile unor mari și glorioși conducători ai Moldovei, între timp fugiți, majoritatea, peste hotare, scăpați de „mâna lungă” a justiției moldovenești.
Apar în film omnipotentul oligarh Plahotniuc, capul mafiei moldovenești, Ilan Shor – ctitor de „Monaco” la Orhei pe bani furați din băncile statului; Platon „raiderul nr. 1 din CSI”, arhitectul mai multor scheme de fraudări bancare, tot el specializat în spălări de bani la scară mare; exoticul polițist și poet popular Cafcaliuc, ascunzându-se la Londra, unde-și consumă bietul salariu de fost angajat al statului; taciturnul Andronati, dar și Constantin Botnari, numit și „borseta lui Plahotniuc”, care și-a vândut vila luxoasă, zisă „Casa albă”, după ce a fugit în străinătate.
Urmează grupul personajelor care și-au dat demisia din funcții de stat sau de partid: Candu, finul lui Plahotniuc, fost spicher al Legislativului; Pavel Filip, ex-prim-ministru și lider PD; Dodon care după ce a pierdut alegerile prezidențiale, iar socialiștii au pierdut puterea, și-a dat demisia din parlament și de la conducerea PSRM, dar a rămas fidel vechilor angajamente. Dodon s-a dedicat promovării relațiilor de afaceri cu Rusia, pentru care a făcut un bun antrenament în anii precedenți, alergând după instrucțiuni la Moscova și cerșind audiență la Putin. C-așa-i în branșă: rolurile se mai schimbă, cauza niciodată!
Inventarierea pe care o realizează materialul filmat demonstrează teza bunului ziarist care spune că e foarte util să cercetezi colecția ziarelor vechi sau să „răsfoiești” cronica video a timpurilor trecute, pentru că imaginile nu mint și capătă o relevanță aparte privite retrospectiv, cu știința celor întâmplate ulterior.
O rememorare de acest fel este utilă pentru a ne face să nu uităm de unde am pornit și să evaluăm mai bine situația, mersul reformei și lupta anticorupție de astăzi. Asta pentru că protagoniștii filmulețului au scăpat de pedeapsă din cauza unei justiții anemice și timorate, iar fuga lor nu a dizolvat rețelele clientelare pe care le-au plodit.
Confruntată cu acest păienjeniș de relații criminale, actuala putere a lansat o campanie energică de demantelare a regimului oligarhic, conștientă fiind că numai prin acțiuni hotărâte se pot produce rezultatele așteptate de societate.
Dificultatea procesului de curățare a instituțiilor de corupție și hoție rezidă în natura hibridă a fostului regim oligarhic...
Dificultatea procesului de curățare a instituțiilor de corupție și hoție rezidă în natura hibridă a fostului regim oligarhic. Contemplat din exterior, statul captiv al lui Plahotniuc avea un înveliș democratic, utiliza o frazeologie plăcută Bruxelles-ului și americanilor, pretindea că implementează reforme europene, dar toate acestea nu erau decât un paravan, o carcasă care camufla o rețea cameleonică, foarte ramificată și abilă. Formulele occidentale pe care Moldova le-a acceptat au substanța viciată, pervertită.
Fugiți în străinătate, artizanii fostului regim pseudodemocratic n-au renunțat la luptă. Shor, bunăoară, principalul acuzat și condamnat în primă instanță în dosarul fraudei bancare de un miliard de dolari, din care nu s-a recuperat nici un leu, transmite din „exilul său aurit” amenințări pe bandă rulantă și chiar a anunțat că își va mobiliza toate resursele pentru a o demite pe președinta Maia Sandu.
Noua lege a procuraturii adoptată de majoritatea PAS are ca intenție dinamizarea acestei instituții, devenită total impotentă și aservită fostelor guvernări – ultimul șef al acestei structuri, Stoianoglo, cel care a realizat contraperformanța de a-l face scăpat peste hotare pe Platon, un bun prieten al său, după mai multe surse, a fost acuzat mai nou și în dosare de abuz de serviciu.
Recentul aviz al Comisiei de la Veneția asupra noii Legi a procuraturii, despre care se comentează copios în aceste zile, demonstrează o dată în plus contrastul dintre niște norme europene generale, inerente unor țări cu democrație avansată, și simulacrul de justiție din Moldova.
Ministrul Sergiu Litvinenco a dat asigurări că observațiile și sugestiile Comisiei de la Veneția vor fi examinate cu atenție. Declarații similare a făcut și Olesea Stamate, șefa Comisiei Juridice din Parlament. În același timp, reprezentanții guvernării nu vor înceta să arate forurilor europene discrepanța dintre ambalajul poleit și realitatea putredă a justiției din Moldova și, desigur, nu vor renunța să facă curățenie generală în sistem, în caz contrar acest stat este sortit să recadă în brațele protagoniștilor din filmulețul Maiei Sandu.
Un exemplu al formelor fără fond, despre care vorbim, este statutul judecătorilor din Moldova. Li s-a dat independență, în spiritul normelor europene, înainte de a li se fi cercetat integritatea și fără să li se fi cerut responsabilitate față de felul cum judecă. În consecință, actul de justiție la noi a devenit o caricatură. Nu poți vorbi despre onoarea meseriei în breasla magistraților și a procurorilor, atâta timp cât în fruntea Republicii Moldovei s-a aflat un grup criminal organizat, care a fugit la primul semnal de alarmă pe care l-a dat votul popular împotriva lor.
Acum, curios lucru, tocmai cei care au servit regimul criminal, oferind acoperire „legală” activităților de subminare a statului de drept, azi se arată foarte alarmați de soarta democrației în Republica Moldova și jubilează la ideea că avizul Comisiei de la Veneția conține o serie de critici pe marginea schimbărilor din Legea Procuraturii adoptate de actuala guvernare. Sunt personaje foarte active pe rețele de socializare, au câteva postări pe zi în tonuri ironice și bășcălioase, manifestându-și „îngrijorarea” față de mersul lucrurilor din țară. O altă formă fără fond.
Sigur că nici actuala guvernare nu poate pretinde că este ireproșabilă. Într-un teren minat, înțesat de capcane, este de-a mirării să nu greșești. E foarte mult de lucru într-un stat în care valorile fundamentale au fost compromise, iar slugărnicia față de fosta metropolă de le răsărit este etalată fără rușine.
Ultimul exemplu îl oferă Dodon, care l-a felicitat pe Krasnoselski – șeful regimului separatist de la Tiraspol – cu victoria în așa-zisele alegeri prezidențiale din Transnistria.
O procuratură independentă și curajoasă ar trebui să examineze prestația lui Igor Dodon prin grila Constituției Republicii Moldova. Se mai întâmplă să comiți afirmații nefericite, formulări neatente, grăbite, conjuncturale, însă Dodon rămâne consecvent cu sine însuși, de aceea gestul său poate fi lesne calificat drept trădare de țară, cum au și făcut-o Igor Grosu, președintele Parlamentului, dar și Dinu Plângău, liderul interimar al Platformei DA, fost partener și aliat firesc al PAS.
„O formă fără fond în căutarea unui conținut autentic” – așa am putea defini actuala etapă din evoluția justiției moldovene. Să sperăm că și-l va găsi.