Linkuri accesibilitate

Autoritățile medicale anticipează o creștere a cazurilor de infectare cu COVID-19 în R. Moldova după Anul Nou


Imagine generică.

Autoritățile medicale anticipează o creștere a cazurilor de infectare cu COVID-19 în Republica Moldova după Anul Nou, a declarat Nicolae Jelamschi, șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la o conferință de presă pe 23 decembrie. Avertismentul survine pe fundalul răspândirii în Europa a versiunii Omicron, mai contagioasă, a coronavirusului, dar Jelamschi a precizat că aceasta nu a fost confirmată deocamdată în R. Moldova.

Comisia Națională pentru Sănătate Publică a anunțat noi măsuri de control în perioada sărbătorilor, spunând că există un „risc sporit” de răspândire a virusului la nivel național, accentuat de apariției variantei Omicron în țările din regiune. Restricțiile includ purtarea obligatorie a măștii la târgurile de Crăciun și prezentarea certificatului COVID inclusiv la evenimente private cu participarea a mai mult de 25 de persoane. Nicolae Jelamschi a făcut un nou apel la populație să se vaccineze, inclusiv cu doza booster.

Rata de vaccinare cu schema completă în R. Moldova este de doar 28,42 %, în ciuda faptului că există suficiente vaccinuri și mai puțin de 51 de mii de persoane și-au făcut doza booster. Oficialul a avertizat că circa 200 000 de doze de vaccin Moderna vor expira în martie 2022. Uniunea Europeană a estimat că Omicron poate deveni dominantă în țările membre la mijlocul lunii ianuarie, cel târziu în februarie, înlocuind în mare parte varianta Delta.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG